National

Patronii clubului Colectiv, audiati la Parchetul General

Publicat: 17 mart. 2016
1
Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, cei trei patroni ai clubului Colectiv, au ajuns astazi la sediul Parchetului de Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru a li se prezenta rezultatul expertizei care a fost dispusa de procurorul de caz. Cei trei sunt acuzati de ucidere din culpa in cazul incendiului de la clubul Colectiv, care a avut loc in luna octombrie. Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar de cercetari in urma carora Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu au fost arestati preventiv. Dupa aproximativ doua luni, acestia au fost plasati in arest la domiciliu.
Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane. Conform unei expertize tehnice intocmite de un specialist in constructii la solicitarea Parchetului General, Primaria sectorului patru nu a efectuat, in ultimii cinci ani, verificari in localul unde a functionat clubul Colectiv, in conditiile in care a fost schimbata destinatia spatiului si au fost executate lucrari de amenajare fara autorizatii. 
In expertiza se arata ca nu au fost identificate dovezi ca angajatii administratiei locale ar fi desfasurat, cel putin in ultimii cinci ani, activitati de inspectie si control in spatiul unde au functionat succesiv trei cluburi, ultimul fiind Colectiv. Raportul tehnic mai arata ca au fost folosite materiale usor inflamabile in momentul in care a fost construit tavanul fals, „ventilatiile, atat pentru aportul de aer proaspat, cat si pentru exhaustarea celui viciat, nu sunt pozitionate corespunzator”, iar „instalatiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme”. In plus, numarul cailor de acces pentru spatii publice aglomerate trebuia sa fie minimum doua, insa la clubul Colectiv exista doar una utilizabila, dar si aceasta neconforma.Adauga un comentariu