National

Patriarhul Daniel ataca invatamantul romanesc

Publicat: 15 sept. 2012
1

”In contextul rezultatelor deosebit de slabe inregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50%, este necesara o analiza sincera și lucida a sistemului de invațamant din țara noastra”, spune Patriarhul Daniel inainte de inceperea unui nou an scolar.

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, susține, in mesajul sau adresat cu ocazia inceperii anului școlar, ca ”lipsa de valori perene, de repere credibile si de motivatii solide” din societatea și școala romaneasca a atins cote ”alarmante”.

”In contextul rezultatelor deosebit de slabe inregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50%, este necesara o analiza sincera și lucida a sistemului de invațamant din țara noastra. Cauzele eșecului din școala romaneasca sunt multiple, iar unele dintre acestea au fost și vor mai fi analizate de specialiștii din diverse instituții abilitate, in special inconsecventa si instabilitatea sistemului educational. La acestea se mai adauga si criza spirituala si morala din societatea romaneasca. Se pare ca acumularea de valori intelectuale este tot mai mult inlocuita cu acumularea de bunuri materiale, incat astazi nu mai valoreaza mult o cultura aleasa, ci doar o avere frumoasa. Iar dictonul «cine are carte are parte» nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregatiti sunt prea putin platiti. Prin urmare, acum «cine are carte pleaca departe«», adica in strainatate”, mai spune Patriarhul.

Preafericitul subliniaza faptul ca, pentru a opri aceasta ”degradare spirituala si sociala sunt imperativ necesare masuri legislative si sociale, dar si o innoire spirituala a mentalitatii si o cultura a valorilor morale”.

”Dorim ca la inceputul unui nou an școlar sa adresam cateva indemnuri care țin de misiunea Bisericii in promovarea spiritualitații creștine in actul educational, știut fiind ca educația religioasa in familie si in școala presupune cooperarea Bisericii cu aceste doua institutii majore ale poporului nostru. Intrucat in societatea de azi actul educațional este tot mai mult afectat de secularism sau indiferența spirituala, superficialitate si lipsa de motivatie sau de entuziasm pentru cunoastere, este necesar ca, si prin intermediul educației religioase, elevii sa fie indemnati sa urmeze pilda multor personalitati romanesti care prin cultura, eruditia si profesionalismul lor au devenit renumiti in tara si in strainatate, desi proveneau adesea din familii modeste”, mai spune Patriarhul Daniel.




Comentarii
Adauga un comentariu