National

Pascanenii se vor incalzi la lumanare

Publicat: 10 sept. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:26592;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Regia Distrigaz Nord nu va relua furnizarea gazului metan decat dupa ce va incasa restantele ce se ridica la peste 18 miliarde lei

Dupa mai bine de trei luni, cei peste 45.000 de pascaneni se vor putea bucura din nou de apa calda. Acest lucru se datoreaza faptului ca reprezentantii de la Regia Autonoma a Gospodariei Comunale si Locative (RAGCL) au purtat o serie de discutii cu mai marii sefi de la SC Distrigaz Nord SA Iasi, unde s-a ajuns la concluzia finala ca acestia sa ridice „embargoul” gazului metan catre cele 11 centrale ale regiei pascanene. In urma cu mai bine de trei luni, cei de la SC Distrigaz Nord SA au trimis mai multe somatii RAGCL-ului, in care se aratau ca daca nu primesc cele 18 miliarde lei, vor trece la masuri drastice prin sistarea furnizarii gazului metan la centrale. Cum cei de la RAGCL nu si-au putut onora obligatiile financiare, functionarii de la compania de gaz au trecut imediat la sigilarea robinetelor, astfel incat pascanenii nu au beneficiat de apa calda in perioada de canicula si nici acum. Conducerea de la RAGCL Pascani a insistat pe langa toate forurile superioare de conducere, atat a companiei, cat si a judetului, pentru a obtine deschiderea robinetelor de gaz. Surse din cadrul regiei au declarat pentru cotidianul nostru faptul ca la nivel de conducere s-a ajuns la o intelegere ca sa se reia furnizarea gazului metan, si, implinit, a apei calde, pe o perioada de cateva zile, pentru ca pascanenii sa-si poata spala copilasii, pentru a-i trimite la scoala, gradinita sau camin.

Peste 2.000 de cereri de debransare

De precizat ar fi faptul ca in urma cu o luna, cand primul-ministru Adrian Nastase a vizitat Pascaniul, primarul Neculai Ratoi si-a gasit timp pentru a rezolva problema apei calde, care a curs doar trei zile. De atunci si pana in prezent, gospodarul targului, care in campaniile electorale afirma ca la Pascani, atat timp cat el va fi primar, apa calda si cea rece vor curge neincetat, nu si-a putut onora promisiunea. Functionarii de la punctul de lucru Pascani al companiei de gaz au afirmat ca daca regia nu-si achita datoriile de 18 miliarde lei, locuitorii targului isi vor lua adio de la apa calda si caldura in aceasta iarna. „Avem indicatii de sus sa nu dam drumul la robinetele de gaz pana ce regia nu-si va achita debitele fata de noi. Ii sfatuiesc pe concetatenii nostri sa apeleze la alte surse de incalzire, deoarece in aceasta iarna nu stiu daca va fi caldura si apa calda in locuintele oamenilor”, ne-a precizat un functionar al companiei de gaz.
Daca acest lucru se va intampla, primarul Neculai Ratoi se va confrunta cu cea mai mare criza din istoria sa de peste 20 de ani de conducator al targului. Dar cel mai interesant este faptul ca pentru modernizarea centralelor termice ale RAGCL s-a apelat la un credit extern acordat de BERD, care, incepand din 2002, va trebui rambursat in 20 de ani. Daca timp de trei luni nu va fi apa calda si caldura, regia nu va avea productie si cu siguranta nici banii necesari pentru rambursarea primei transe din creditul acordat. In prezent, peste 2.000 de cetateni au depus cereri pentru a fi debransati de la reteaua termica a RAGCL, iar alte aproximativ 200 de persoane au solicitat obtinerea de avize pentru montarea de centrale termice.
Sorin URSAN
Adauga un comentariu