Eveniment-Social

Pascanenii au ales. ApaVital a plecat din Pascani – FOTO

Publicat: 28 nov. 2014
1

In cursul zilei de vineri a avut loc sedinta ordinara de Consiliu Local Municipal (CLM) unde s-a discutat mai multe proiecte, printre care si proiectul de hotarare privind intoarcerea serviciului de apa si canalizare catre Prest Serv Apa. La sedinta au participat mai multi cetateni din Pascani, care si-au manifestat nemultumirile fata de ApaVital si de decizia autoritatilor de a delega serviciul catre Iasi. Dupa mai multe discutii, secretarul Primariei Pascani, Mircea Zuzan, a propus ca votul sa fie nominal. In cele din urma, proiectul a fost votat de consilierii locali, cu trei abtineri. Este vorba de doi consilieri PNL, Neculai Enea si Dorin Nechifor si de consilierul PDL Emil Craciun. Astfel, ApaVital nu se va mai ocupa de furnizarea serviciilor de apa si canalizare din municipiu.

In cadrul sedintei de Consiliu Local Municipal, directorul Spitalului Municipal de Urgenta Pascani Costica Panzaru a tinut sa adreseze cateva cuvinte edilului sef dar si consilierilor. Panzaru a cerut celor prezenti sa „dezbrace haina politica” si sa ia o decizie in favoarea comunitatii. „Nu trebuie impuscat primarul. Eu i-am zis in 2012 domnului primar Pantazi ca a castigat o cetate. Dar se pare ca nu si pe cetateni. Cand s-a demarat acest proiect cu ApaVital s-a uitat un lucru: cetatenii din Pascani sunt saraci. Eu poate sunt mai instarit dar cei din sala si majoritatea din municipiu sunt saraci. Trebuie sa ne indreptam privirea catre pascaneni si sa lasam deoparte politicul. Preturile practicate de catre cei de la ApaVital sunt mari si oamenii nu-si permit. Asa nu ajutam aceasta comunitate cu nimic. Sa faci un referendum este total gresit din doua motive: se pierde timp si bani. Intr-adevar Prest Serv Apa nu a functionat la Pascani tocmai cum trebuia. Dar trebuie facut ceva acolo. Trebuie sa gandim inteligent si sa luam o decizie favorabila comunitatii”, a spus dr. Costica Panzaru in ropotul de aplauze a cetatenilor veniti la sedinta.

Motivele revocarii privind asocierea

Primarul Dumitru Pantazi a prezentat motivele concrete pentru care a trebuit revocata hotararea de delegare a serviciului de apa si canalizare catre Apa Vital. Potrivit acestuia, Curtea de Conturi prevede in procesul verbal din acest an, faptul ca nu au fost intreprinse toate demersurile legale si in termen util pentru recuperarea sumelor cu titlu de redeventa conform contractului de delegare a gestiunii serviciului  de alimentare cu apa si canalizare din Municipiul Pascani catre SC.Prest Serv Apa.SA. Incetarea raporturilor contractuale intre persoanele fizice si persoanele juridice cu SC.Prest Serv Apa SA face imposibila recuperarea debitelor de peste 5 milioane lei, ramânand la indemana societatii, doar posibilitatea actiunii in instanta. Edilul sef a mai spus ca SC.Apavital.SA a refuzat sa preia SC. Prest Serv Apa.SA cu activ si pasiv. Un alt aspect negativ a fost acela ca nu au ascultat de dorinta cetatenilor de a incheia contracte individuale si de a nu se constitui in asociatii de proprietari sau de a–si asuma responsabilitatea semnarii contractului cu SC.APAVITAL.SA.

 „Un alt aspect care m-a facut sa reflectez asupra acestei probleme a fost lipsa de comunicare, comportamentul abuziv si uneori chiar brutal al celor de la APAVITAL in raport cu persoanele fizice si persoanele juridice. Perceperea unui numar mare de taxe cu valori exagerat de mari de exemplu taxa bransare intre 300-500 lei; taxa analiza a apei uzate – 200 lei/analiza, etc. S-au plans cetatenii de apa meteorica care se factureaza desi nu beneficiaza de serviciul de preluare a apelor meteorice. In cazul celor care beneficiaza de preluarea apelor meteorice, sumele facturate sunt exagerate. De exemplu Primaria Municipiului Pascani are de plata suma de 400.000 ron in termen de 4 luni. Un alt lucru negativ a fost lipsa unei echipe de instalatori la nivelul municipiului Pascani in vederea interventiilor urgente la aparitia unor defecte. Parlamentarii nostri s-au angajat ca vor rezolva la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice cat si la Ministerul Fondurilor Europene, accesarea de fonduri europene pe doua aplicatii la nivelul judetului Iasi, respectiv SC.APAVITAL SA si SC.Prest Serv Apa SA, sau alte surse de finantare pentru reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare. Conform juramantului depus primarul si consilierii sunt in serviciul comunitatii locale, deci in slujba cetatenilor”, a declarat primarul Dumitru Pantazi.

Consilierii liberali pascaneni, huiduiti de un grup de cetateni

Lectie de atitudine civica din partea uneor pascaneni care s-au prezentat la sedinta ordinara de Consiliu Local Municipal pentru a vedea ce decizie se va lua cu privire la delegarea serviciului local de apa si canalizare, serviciu care a fost dat in exploatare operatorului judetean Apa Vital.

La sedinta, alesii PNL au inceput sa ia cuvantul si au precizat faptul ca Apa Vital ar trebui sa ramana in Pascani deoarece vor face investitii de circa 9 milioane de euro in distributia de apa si in canalizare.
Consilierul local PNL Neculai Enea a precizat ca pe langa faptul ca se va schimba reteaua de distributie veche, aceasta va fi extinsa catre alte zone din municipiu unde nu exista apa si canalizare.
Consilierul PNL Dorin Nechifor este si el de parere ca serviciul trebuie sa fie exploatat de ApaVital, chiar daca preturile vor creste si pascanenii vor fi supusi la costuri enorm de mari. Fostul administrator public spune ca bugetul local al municipiului nu va suporta investitiile necesare municipalitatii si astfel pierderile in retea vor persista iar cetatenii din suburbii vor ramane in continuare fara utilitati civilizate. Cei prezenti in sala au inceput sa-i huiduie pe liberali. Acestia au inceput sa-i acuze ca au fost la putere la Pascani, pe timpul fostului primar Grigore Craciunescu, si nu au facut nimic. Altii le-au cerut sa iasa afara din sala sau sa se mute la Iasi daca vor ApaVital. Surse din PNL spun ca seful PNL Iasi, Cristian Adomnitei, a trasat sarcini ca toti consilierii sa voteze in favoarea Apa Vital, si nicidecum in favoarea pascanenilor.

Care sunt consecintele intoarcerii serviciului de apa si canalizare la Prest Serv Apa

Pascanenii au reusit sa-i invinga pe cei de la ApaVital Iasi in schimb, acest aspect va avea unele consecinte negative. Este necesar sa se termine investitiile pentru programul PIDU si alte investitii. Pana acum au fost realizate: 11 km conducta si bransamente in valoare de aproximativ 700.000 lei, fiind vorba despre strada Fantanele, Stefan cel Mare, Ceferistilor, Avram Iancu-Blagesti. Prin Programul Operator al Sectorial (POS2), operarea investitiilor va fi asigurata de operatori regionali. Deja au fost create proiecte de finantare din fondurile europene, pre si post aderare. Acesti operatori vor asigura si preluarea localitatilor de mici dimensiuni, mai putin profitabile, dar care trebuie sa se conformeze prevederilor europene. Prin MASTERPLANUL judetului derulat prin SC. APAVITAL. SA, municipiul Pascani, a fost prevazut cu un program de investitii externe in valoare de 13 milioane euro intitulat ”EXTINDEREA DE APA SI DE CANALIZARE IN JUDETUL IASI-AXA 10”. In cadrul acestui proiect realizat cu fonduri europene sunt prevazute a se realiza 54.8 km retea noua de distributie a apei (inclusiv bransamente) si 64.2 km retea noua de colectare a apelor uzate (inclusiv racorduri) in Municipiul Pascani si cartierele Gastesti, Blagesti, Sodomeni, Lunca si Bosteni. Sunt prevazute si reabilitarea a doua statii de pompare si construirea a cinci statii noi de pompare.

„Investitiile ce erau propuse a fi realizate din fonduri proprii de SC.APAVITAL SA sunt: Mihai Eminescu – 0.9 km; strada Izvoarelor – 1.9km; strada Dragos Voda – 1,0 km; strada Republicii – 0.75 km; Vatra – 1.80km; suburbiile Gastesti+Blagesti – 13.00 km. In total sunt 19.35 km. APAVITAL nu devenea proprietarul sistemului de apa si canalizare din municipiul Pascani, ci doar il moderniza, el ramanand in continuare in proprietatea administratiei locale. Nerealizarea acestor investitii la retelele de apa si canalizare va conduce la mentinerea in continuare a unor pierderi de apa din reteaua de distributie, pierderi ce vor fi suportate in continuare de persoanele fizice si persoanele juridice din Pascani, beneficiari ai acestui serviciu. Revocarea hotararii privind asocierea si delegarea serviciului de apa si canal la SC.APAVITAL.SA va impune eforturi financiare majore din Bugetul de Venituri si Cheltuieli al Consiliului Local Pascani si al SC.Prest Serv Apa.SA pentru indeplinirea conditiilor de conformitate prevazute in Directivele UE 98/83/CE respectiv 91/27/CE .

Neimplimentarea obligatiilor ce deriva din Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman si Directiva 91/27/CE privind colectarea si epurarea apelor uzate va impune aplicarea de penalitati, ce vor fi stabilite de Curtea Europeana de Justitie UAT-urilor ce nu se vor conforma prevederilor Directivelor Europene si a obligatiilor asumate prin Tratatul de aderare”, a conchis primarul Dumitru Pantazi.
Adauga un comentariu