National

Partidul de centru-dreapta al Angelei Merkel conduce in alegerile europarlamentare din Germania – exit poll

Publicat: 25 mai 2014
1

Conservatorii cancelarului Angela Merkel (CDU) au castigat cele mai multe din voturile germanilor la alegerile europene de duminica, respectiv 36% – potrivit unui exit poll, un scor insa mai mic decat cel de 41,5% obtinut anul trecut in alegerile federale, scrie Reuters.

Social-democratii (SPD), care in Germania impart puterea cu Merkel intr-o „mare coalitie„, dar se opun centru-dreptei la nivel european, au obtinut un scor estimat la 27,5%, mai bun decat cel din alegerile din 2013, potrivit exit pollului difuzat de televiziunea publica ARD.

Citeste si VESTE DE ULTIMA ORA. REZULTATELE care SOCHEAZA EUROPA

Noul partid eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD) ar fi obtinut 6,5%. In septembrie anul trecut, formatiunea a ratat intrarea in parlamentul national, obtinand doar 4,7%.

Partidul National Democrat (NPD), de extrema dreapta, se numara printre cele sase partide care ar fi obtinut in jur de 1% si ar putea intra pentru prima data in Parlamentul European, dupa ce Germania a eliminat pragul electoral de 3 procente.

Citeste si ALEGERI PREZIDENTIALE in Ucraina: Petro Porosenko, CASTIGATOR din primul tur

Germania trimite in parlamentul de la Strasbourg 96 de parlamentari. 64,4 milioane de cetateni au fost chemati la vot, pe liste aflandu-se numele a 25 de partide. Intre cei care au putut vota la europarlamentarele din Germania se afla cca 2 milioane de cetateni ai UE, fara cetatenie germana. Pentru prima data in istoria acestor alegeri, pragul electoral a fost desfiintat in Germania, astfel dandu-se o sansa partidelor mici si foarte mici, care cu 0,6% din voturi pot primi un mandat.

Citeste si Breake Alert – ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014 la Iasi – Toate
Adauga un comentariu