International

Parlamentul din Cipru cauta un alt plan pentru restructurarea sectorului bancar

Publicat: 22 mart. 2013
1
Parlamentul din Cipru va discuta vineri un plan pentru reformarea sectorul bancar si impunerea de pierderi depozitelor mari, potrivit Mediafax. Parlamentul din Cipru va discuta vineri un plan pentru
reformarea sectorul bancar si impunerea de pierderi depozitelor mari, dupa ce joi Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat ca in lipsa unui sprijin de la UE si FMI va taia accesul institutiilor de credit
cipriote la lichiditate de urgenta.
Legislativului i se va cere sa aprobe restructurarea Laiki, a doua mare institutie de credit a tarii, a declarat guvernatorul bancii centrale din Cipru, Panicos Demetriades, citat de Financial Times. Astfel Laiki va fi scindata intre o banca „buna” si una „neperformanta”, urmand ca depozitele mari sa sfarseasca in a doua, a spus el.
„Sistemul bancar are nevoie de restructurare, altfel va intra in faliment, iar aceasta trebuie facuta imediat. Prin stabilirea acestui cadru legal, vor fi impuse masuri de restructurare asupra Laiki, astfel incat sa se afle in pozitia de a continua sa ofere servicii bancare clientilor”, a afirmat guvernatorul, scrie realitatea.net.
Depozitele de pana la 100.000 de euro vor fi garantate, iar locurile de munca vor fi mentinute.
Parlamentul cipriot trebuie sa dezbata vineri o lege de 61 de pagini referitoare la sistemul bancar, insa membrii legislativului au afirmat ca au nevoie de timp pentru a analiza propunerea. Guvernul de la Nicosia a trimis in Parlament alte sapte legi, vizand inclusiv restrictii asupra activitatilor bancare.
Din cauza cozilor lungi formate la bancomatele din capitala tarii, Laiki a impus joi o limita de 260 de euro la retragerile de numerar.
Noua initiativa a Ciprului a atras un raspuns precaut din partea ministrilor de Finante din zona euro, care au negociat la sfarsitul saptamanii trecute acordul initial, care prevedea taxarea tuturor depozitelor bancare.
Conditia impusa de zona euro privind taxarea depozitelor pentru a primi ajutor bancar, a agravat puternic criza din Cipru, dupa ce a fost respinsa de Parlament.
BCE a informat joi ca va intrerupe accesul Ciprului la mecanismul de lichiditate de urgenta al institutiei, daca statul nu ajunge pana luni la un acord cu UE si FMI, care sa asigure solvabilitatea bancilor locale.
„Eurogroup este gata sa discute cu autoritatile cipriote un nou proiect, pe care se asteapta ca acestea sa-l prezinte cat mai repede. Ulterior Eurogroup, in baza unei analize a Troicii, va fi gata sa continue negocierile pentru un program de ajustare, respectand parametrii definiti anterior de Eurogroup”, a notat organizatia ministrilor de Finante din zona euro, intr-un comunicat.
Ministrul de Finante german, Wolfgang Schauble, a declarat, insa, ca „doar imbunatatiri cosmetice” nu vor fi suficiente, potrivit cotidianului Bild.
Cipru, care a intrat in zona euro la 1 ianuarie 2008, trebuie sa faca rost de 5,8 miliarde de euro pentru a putea debloca imprumuturile de 10 miliarde de euro de la zona euro. Bancile din tara au fost inchise toata saptamana si ar urma sa ramana astfel pana marti.
Criza are si o importanta dimensiune geopolitica, ca urmare a numarului important de persoane si companii din Rusia cu depozite si afaceri in Cipru.
Potrivit Bloomberg, ministrul Cipriot de Finante, Michael Sarris, aflat in Cipru pentru a discuta un eventual sprijin financiar din partea Rusiei, revine vineri la Nicosia fara un acord pentru imbunatatirea termenilor unui imprumut primit in 2011 de la statul rus, potrivit Bloomberg.Adauga un comentariu