Actualitate

Parlamentarii romani reactioneaza dupa expulzarea masterandului iesean din Republica Moldova

Publicat: 14 mai 2015
1
Mai multi parlamentari romani au reactionat dur dupa ce George Simion, masterand al Universitatii „Alexandru Cuza” (UAIC) Iasi, a fost expulzat din Republica Moldova, din motive de „siguranta nationala„, cel mai probabil reprezentantilor Guvernului fiindu-le frica de amploarea protestelor antiguvernamentale izbucnite dupa devalizarea a trei bani, dar si de numarul tot mai mare de romani de peste prut care cer Unirea Basarabiei cu Romania, dupa cum arata mai multi analisti moldoveni. Iata, mai jos, cum au reactionat parlamentarii dupa ce masterandul iesean a primit interdictie de cinci ani de a intra in Republica Moldova.
„Parlamentarii Romaniei isi exprima profunda dezaprobare fata de abuzurile comise de autoritatile Republicii Moldova la adresa cetateanului roman George Simion si solicita institutiilor responsabile de la Chisinau revocarea de urgenta a masurilor ilegal luate impotriva acestuia. Potrivit unei declaratii comune, emise joi de 23 de deputati si senatori de la Bucuresti, practicile care incalca libertatea de constiinta, libertatea de exprimare si libertatea de asociere nu pot fi tolerate intr-un stat care in repetate randuri si-a exprimat intentiile de aderare la Uniunea Europeana si care pretinde ca se afla intr-un parteneriat special cu Romania.
George Simion, in calitatea sa de presedinte al Platformei Unioniste Actiunea 2012, reprezentand peste 30 de organizatii nonguvernamentale din Romania, Republica Moldova, Europa, Statele Unite ale Americii si Canada, care militeaza pentru Reunirea celor doua state romanesti, a fost declarat indezirabil pe o perioada de cinci ani in Republica Moldova si expulzat fara nici o explicatie din partea Serviciului de Informatii si Securitate de la Chisinau, cu numai trei zile inainte de desfasurarea la Chisinau a unei manifestatii stradale pentru Unire. Marsul pentru Unire este organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012 si Miscarea Civica Tinerii Moldovei pe 16 mai, la ora 14:00, in contextul comemorarii a 203 ani de la primul rapt al Basarabiei, iar la manifestatie vor participa zeci de mii de cetateni ai Republicii Moldova. 
Membrii grupului intraparlamentar „Prietenii Unirii” isi exprima speranta ca participantii la acest eveniment nu vor fi supusi aceluiasi tratament abuziv din partea autoritatilor de la Chisinau. Mitingul va fi special monitorizat in acest sens. Totodata, parlamentarii se declara solidari cu toate manifestatiile democratice care au loc in Republica Moldova si care trebuie respectate, indiferent de pozitiile exprimate in cadrul lor. Au semnat declaratia Burlacu Stefan, Bumbu Octavian-Liviu, Cernea Remus, Craciunescu Grigore, Diaconu Bogdan, Dumbravanu Paul, Gheorghe Daniel, Gunia Dragos, Guran Virgil, Irimie Mircea, Mihai Aurelian, Mircovici Niculae, Motoc Octavian, Movila Petru, Oajdea Daniel, Oltean Ioan, Peia Ninel, Popescu Dan-Cristian, Raetchi Ovidiu, Stanciu Zisu, Tanase Razvan Ionut, Tomac Eugen si Vreme Valerian”.Comentarii
  • Parerea mea este ca fiecare stat sa ramana cu saracia lui. Romania si asa e vai de capul ei iti mai iei si alta belea pe cap. Cine a fost in Republica Moldova stie ca majoritatea persoanelor vorbesc ruseste, sunt rusi si chiar si numele lor este rusesc. Cand a fost cedata Republica Moldova romanii care erau acolo au fost mutati si in locul lor au fost adusi rusi. Pe Moldoveni nu ii intereseaza in mod direct unirea cu Romania pentru ca sunt foarte iubitori de tara ci mai ales ca ar putea circula mai usor in tarile din U.E.

  • Fiecare cu turta lui.moldovenii de peste Prut sa stea acasa la ei.Sunt obraznici si acasa la ei si in Romania si peste tot in UE.Este o vorba care spune ca :excesul de bunatate de costa scump.

  • Romanii au intrat in al Doilea Razboi Mondial pentru Basarabia, rapita de Stalin in 1940. Ne-a ramas sinistra mostenire stalinista: granita pe Prut, milioane de romani in afara Romaniei, 2 state romanesti si ceea ce este mai grav – lipsa constiintei unitatii si identitatii etnice la multi romani de pe ambele maluri ale Prutului. Regretabil!
    Felicitari acestor tineri curajosi!
    Cam putine nume de parlamentari dintr-un Parlament atat de numeros. Asteptam mai mult de la parlamentarii nostri.

  • George Simion a devenit o emblema a normalitatii intr-o lume care nu se mai vindeca din cauza stalinismului criminal. Sa multumim lui Dumnezeu ca mai exista astfel de romani care nu pot accepta cultura fortei brute si a furtului de teritorii. Basarabia se va vindeca si ea de temerile care au adus-o in pragul sinuciderii colective. Este cea mai incercata dintre surorile romane. Unirea cu Patria Mama este aproape si asta ii infioara pe mostenitorii stalinismului. Unirea ii sperie si pe unii rataciti ingrati din partea apuseana a Romaniei Intregite. Unirea este de neevitat pentru ca este cele mai firesc act cu putinta si nu de ieri, de azi, ci din adancul istoriei. Sa-ininconjuram cu dragoste pe toti acesti tineri neinconvoiati.

  • Basarabia,Herta,nordul Bucovinei,Maramuresul istoric,Cadrilaterul,Timocul si o parte din Ungaria sintROMANIA!Ce spune U.E.? NIMIC.Dati-le toate partile romanesti la altii,numai asa ne trebuie translatori intre romani si moldoveni…Parc-am fi la alianta D.A.

Adauga un comentariu