Eveniment-Social

Parintele Iustin Pirvu: „Vai de cel la care vine sminteala” – FOTO, VIDEO

Publicat: 22 dec. 2011

@ Drumuri de munte catre locuri presarate, la fiecare pas, de sentimente curate si glasuri luminoase, ce ating sufletul @ Oameni cu privirea senina, maici grabite sa-l slujeasca pe Dumnezeu si mii de credinciosi cu privirea in cautarea glasului omului sfant, a parintelui Iustin Pirvu, pentru a primi binecuvantarea pornita din sfintenia Divinitatii @ Din negura vremurilor, din puterea Cuvantului, unul dintre cei mai cunoscuti calugari ai tarii, doar prin vorba sa, reuseste sa redea echilibrul Omului printr-o simpla adiere ce pare venita din inima lui Dumnezeu @ Reporterii cotidianului BUNå ZIUA IASI au stat de vorba cu una dintre marile figuri duhovnicesti ale tarii, cu omul care a fost militant alaturi de legionari, a indurat chinurile cruntelor inchisori comuniste, nu s-a lepadat de credinta sa si a gasit calea sihastriei, ramanand vlastarul de roman care si-a iubit semenii mai presus de fiinta sa

Sub umbra codrilor milenari, in sihastria muntelui tacut, departe de vrajba si meschinatatea oamenilor, Schitul Petru Voda din judetul Neamt pare un loc desprins din inima lui Dumnezeu. Toate acestea datorita unui singur om, parintele Iustin Parvu. Sub povara anilor, senin, lucid si neatins de superficialitatea vietii cotidiene, cu vocea blajina si incarcata de caldura izvorata din tresaltarea propovaduirii Binelui, sihastrul pare neatins de trecerea timpului. Reporterii cotidianului BUNå ZIUA IASI au reusit sa realizeze un reportaj de exceptie cu una dintre marile figuri duhovnicesti ale tarii.

„Vai de cel la care vine sminteala”

Iustin Pirvu, omul care a fost militant alaturi de legionari, a indurat chinurile cruntelor inchisori comuniste, nu s-a lepadat de credinta sa si a gasit calea sihastriei ramanand vlastarul de roman care si-a iubit semenii mai presus de fiinta, trage un semnal de alarma. Calugarul, cu toate ca nu este impotriva evolutiei tehnologiei, dimpotriva se bucura de roadele acesteia, avertizeaza asupra faptului ca folosirea ei intr-o maniera gresita si acaparatoare pentru oameni nu poate duce decat la „sminteala”. „Sa stiti ca ispitele si incercarile asupra Omului au fost in toate vremurile… Acuma, insa, este o amploare a rautatilor, din cauza tehnicii pe care o avem noi la dispozitie si pe care nu stim sa o folosim… Este lipsa noastra de ratiune si de stapanire… Tehnica este buna, frumoasa si ademenitoare, dar, folosita asa cum fac multi dintre noi, provoaca un mare rau. Uitati-va voi la razboaie, incendii sau accidente! Cand vii tu cu toata dezgolirea aceasta si toata mizeria omului, atunci se ajunge la sminteala. Si e vai de cel la care vine sminteala, asta sa stiti”, isi incepe cuvantarea parintele Iustin Pirvu.

„Totul este doar dezmat si mizerie tragica”

Mahnit de faptul ca mult prea putini oameni se mai regasesc in adevaratele valori, parintele acuza dur modul in care inteleg unii sa faca educatie, deformand caracterele si viata omului, indiferent daca este copil, taran sau intelectual. Ca o premonitie, Iustin Parvu avertizeaza: „Totul este doar dezmat si mizerie tragica!”. „Acesta este si rostul asa-zisei formari si deformari a noastre, a fiintei… Ea are un scop bine determinat si gandit, fiind pusa in spatele nostru fara sa stim de la cine vine. Noi nu avem progame de educatie si totul este doar de deformare, ce are drept scop numai sa ne distruga viata spirituala… Cand mai putem vedea noi un teatru sau un film frumos, atata timp cat este doar dezmat si mizerie tragica? Se sinucid pe capete tinerii nostri si toate acestea fac parte din cultivarea satanica… Dar sa va spun eu ca, acum 80 ani, cand a venit radioul in casa taranului roman, acesta a spus de atunci ca a venit Dracu’… Si de aici a plecat totul, de la cele bune la cele mai rele, astfel incat, acum, bietul crestin al nostru se uita la televizor, fie ca e taran, copil sau intelectual si se sminteste”, spune mahnit duhovnicul.  

„Toata lumea e nenorocita”

Impovarat de tristetea si indepartarea omului de cele sfinte, indurerat ca fiecare dintre noi pare a fi pierdut de calea lui Dumnezeu, parintele Iustin Pirvu cauta sa arate modul cel mai bun pentru a regasi calea luminata. Degenerarea fiintei, puzderia de handicapati, pierderea credintei si placerile lumesti nu fac decat sa tulbure si sa macine existenta cotidiana. „Toata lumea este nenorocita acum, dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa stam si sa asteptam la minti straine… E nevoie sa ne punem mintea la contributie si sa ne dam cu capul de pereti, pentru ca avem la indemana Sfintele Taine Bisericesti: Impartasania, Spovedania, Cununia sau Botezul… Dar Omul nu se mai spovedeste si, daca o face, vine cu cadana langa el si spune trei lulele… dar asta nu e spovada! Spovada este atunci cand iti iei viata de cand ai aparut tu… Eu ii vad acum pe copiii nostri ageri, dara sa stiti ca e o mare diferenta intre omul nascut la 1910 si unul de acum… Asa ca, fratiile voastre, tineti bine minte si aratati cum trebuie sa fie tanarul, cum trebuie sa fie batranul si toti acestia sa tina randuielile bisericesti, pentru ca altfel…, de aceea avem atatia handicapati… Si toate acestea vin din neiertarea pacatelor, asta sa stiti”, spune cu amaraciune calugarul.  

„Noi nu avem politicieni”

Constient de faptul ca, in aceasta perioada contemporana, politicienii decid totul si influenteaza viata amaratilor, prelatul rade de modul in care ei recurg la metode incorecte pentru a-l pacali pe crestin. Asta, in conditiile in care inclusiv drumul catre Schitul Petru Voda este anevoios tocmai pentru ca toti, in frunte cu prefectul sau primarul, nu au interes sa se uite si catre lacasul lui Dumnezeu. „Noi trebuie sa traim pentru realizarea binelui celui de langa noi. Daca nu ne punem in postura de a ajuta pe cineva catre calea binelui, atunci nu facem nimic. Ehhh, si daca este sa vorbesc de politicieni, atunci trebuie sa ne obisnuim ca noi nu avem asa ceva. Ca, na’, maine – poimaine mai boteaza un pruncusor si gata, este un mare crestin si un presedinte bun… Dar, daca este sa-l intrebam cate milioane are dincolo de hotare, la tescherea, sa-l fereasca Dumnezeu cand va merge la Judecata Lui! Ca aici, pe lumea asta, mai fura el cateva voturi, mai da un kil de ulei, o varza sau o ceapa…”, mai arata Iustin Parvu.

De la Arhanghelul Mihail la cuvantul lui Dumnezeu

Un moment aparte din viata calugarului Iustin Pirvu este legat si de faptul ca a fost „camarad” al Legiunii Arhanghelului Mihail si al capitanului Corneliu Zelea Codreanu. Cine trece pragul Manastirii Petru Voda este intampinat de un monument funerar amplasat pentru doi dintre „eroii” legionari, Ionel Mota si Vasile Marin. Dar, cum viata are un inceput si un sfarsit, dupa ce a ridicat din temelii o manastire, poate din cauza vremurilor pline de desertaciune ale zilelor noastre, calugarul a decis sa coboare si sa se stabileasca la schitul pe care l-a ridicat in 2000. Si, cum omul sfinteste locul, toata vitalitatea pare ca s-a indepartat de manastire, pelerinii tragand mai mult si asteptand binecuvantarea monahului. Fie ca este vorba de oameni instariti, de amarati, pentru fiecare acesta isi rapeste din timpul sau pretios ca sa-i spuna o vorba buna, sa-l dojeneasca sau sa incerce sa-l aduca pe calea cea dreapta.

O viata dedicata lui Dumnezeu

Iustin Pârvu, ajuns la 92 ani, originar din satul Poiana LarguluiNeamt, este unul din marii duhovnici si stareti al Manastirii Petru Voda. A luat calea credintei in 1936, cand a intrat frate la Manastirea Durau. Intre 1938-1940 a devenit membru activ la Miscarii Legionare. In 1939 s-a înscris la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica. Din 1942 si pana in 1944 a fost preot misionar pe frontul de Est si a ajuns pana la Odessa cu Armata Romana, in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Odata cu venirea comunistilor la putere, in 1948 a fost arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de închisoare. A urmat o dureroasa si crunta experienta in închisorile bolsevice de la Suceava, Vacaresti, Jilava si Aiud. Pentru ca nu se dezicea de credinta sa, a fost trimis la „reeducare” la Pitesti si sa munceasca, ca detinut politic, în mina, la Baia Sprie. Prigoana nu s-a terminat aici pentru Iustin Pirvu. In 1960 a fost, inca o data, condamnat la patru ani de temnita crunta, pentru ca nu renunta la credinta. Din 1964, cand a fost eliberat, a fost un simplu muncitor forestier. Intre 1966 si 1975 a activat ca preot-monah la Manastirea Secu, iar din 1975 si pana in 1990 a trait la Manastirea Bistrita, dupa care a fost preot slujitor si duhovnic in acest lacas bisericesc. Momentul important din viata sa a venit in 1991, cand a întemeiat Manastirea de la Petru Voda – Neamt, al carei staret si principal duhovnic este pana in prezent. Ca o dovada a dedicatiei pentru cladirea lacasurilor unde sa fie gasit cuvantul sfant, in 2000 a ridicat un schit de maici langa Manastirea Petru Voda, o casa de educatie pentru copii si un spital. Pe 2 noiembrie 2008 a fost ridicat din gradul de Protosinghel la cel de Arhimandrit.
Comentarii
  • mmm…mos Iustin sa se limiteze la a critica cuhnea manastireasca si administratia locsorului. Sa nu se bage Domnia Sa in chestii pe care nu le intelege ‘mnealui. El e cu Scriptura, cu alea-alea, dar se da prea atotstiutor si nu e. Vad ca stie si politica d’eacu.Mmm..Tagma bisericeasca nu e decat un alt ghimpe in fundul poporului asta,nimic altceva.Sa stea in muntisorii lui si sa propovaduiasca, dar fara sa-i vedem prea mult

  • Si inca ceva: nu consider ca tre ‘ sa impartasesc parerile cu un legionar, care nu doreau altceva decat anarhie si fascism. Din tot ce am citit despre legionari(si am citit ceva..cateva roabe de prostii) nu am ajuns la o concluzie ferma despre ce doreau ei defapt. Erau o adunatura de prosti cu mintea pierduta care doreau sa roada un os si pt asta isi aratau coltii , ranjind si ucigand pe cei ce nu-i acceptau. Daca asta e parintele Iustin mai bine duca-se dreaq…Iar bezmeticii aia de Mota si Marin, altceva decat sa moara in Spania,ceva mai bun pt tara lor nu au stiut sa faca?

  • ba io mai dute in mazga mea de fraer ..vorbesti aici de unu singur ca fraeru ??? nu esti decat un sectant ce nu poti accepta adevarul cum nici mama ta nu a putut accepta ca tea nascut pe tine pentru alocatie ..si totusi tea nascaut 😉 hai fuji la adunare ca maine e sarbatoare la voi !

  • Bine ar fi daca cei care posteaza comentarii ar sti si despre ce anume scriu. Eu am avut ocazia sa vorbesc cu acest SFANT in viata. Si indiferent de parerile noastre sau de ideile pe care le luam fara discernamant de la posturile de TV (aflate in slujba fortelor care doresc O Noua Ordine Mondiala, bazata pe insingurare si indobitocire) realitatea mai devreme sau mai tarziu va arata cine a avut dreptate. Si atunci unii vor avea regrete tardive. Trebuie sa redescoperim fiinta romanului traditionalist ancorata in morala crestina cu iubire de parinti si dragoste de tara si neam. Cititi mai mult si ascultati. Vorbiti mai putin si doar daca aveti ceva de spus. A arunca cu venin si a generaliza, a emite judecati de valoare (scriind de multe ori agramat) arata de fapt ca procesul de indobitocire este realizat. Sarbatori fericite! La toti cei care citesc acest mesaj si la toata lumea de oriunde! Sanatate si viata lunga pentru Parintele Iustin! Doamne Ajuta!

Adauga un comentariu