International

Papa Francisc, despre fraudele financiare de la Vatican

Publicat: 08 nov. 2015
1

Papa Francisc si-a exprimat duminica hotararea de a continua reformele in pofida scurgerilor de documente financiare secrete despre afacerile Vaticanului, calificand acest fapt drept „un act deplorabil”. Recent au fost publicate documente despre fraudele financiare ale unor inalti cardinali.

„Vreau sa va asigur ca acest fapt trist nu-mi va deturna atentia, cu siguranta, de la aplicarea reformei, care merge inainte cu colaboratorii mei si cu sprijinul vostru al tuturor”, li s-a adresat Suveranul Pontif credinciosilor reuniti in piata Sf.Petru dupa rugaciunea Angelus.

Citeste si Papa Francisc lanseaza un album de muzica rock

Papa se exprima astfel pentru prima oara despre acest scandal dupa arestarea la sfarsitul saptamanii trecute a doua persoane suspectate ca ar fi la originea sustragerii acestor documente, un prelat spaniol si o tanara consultanta.

Aceste doua documente se afla la originea a doua carti care au dezvaluit profunda rezistenta la reformele pe care papa intentioneaza sa le efectueze in cadrul Bisericii.

„Stiu ca multi dintre voi sunteti tulburati de informatiile care circula in aceste ultime zile despre documente secrete ale Sfantului Scaun, ce au fost sustrase si publicate”, le-a spus el credinciosilor. „Publicarea acestor documente a fost o eroare. Este un act deplorabil care nu ajuta” nimanui, a adaugat el.”Eu insumi, am cerut acest studiu si documentele respective, eu si colaboratorii mei le cunosteam deja”, a asigurat Francisc.

Citeste si Papa Francisc transmite condoleante familiilor indoliate, dupa tragedia din Colectiv

De atunci au fost luate masuri si ele au dat deja primele rezultate, a afirmat papa, fara sa ofere precizari.

Discursul lui pare sa fie un raspuns dat autorului uneia din cele doua carti, Gianluigi Nuzzi, care estima ca „dezvaluirea secretelor nu poate decat sa serveasca celui care vrea transparenta, obiectivul numarul unu al papei”.

Suveranul Pontif si-a incheiat discursul cerand credinciosilor „sa nu se lase perturbati si sa mearga inainte cu incredere si speranta”.

Citeste si Scandal de amploare! Doua persoane au fost arestate la Vatican

Prelatul spaniol Lucio Angel Vallejo Balda si consultanta italiana Francesca Immacolata Chaouqui sunt suspectati ca ar fi la originea unui furt de documente care au permis scrierea a doua carti ce denunta fraudele financiare ale unor cardinali si o gestiune dezordonata a finantelor Sfantului Scaun.

Inertia Curiei, guvernul Vaticanului, ai carei unii membri sunt reticenti la schimbare, franeaza vointa de reforma a papei Francisc, care doreste o biserica mai preocupata de cei saraci, de oamenii simpli si mai deschisa fata de toti cei care trec prin dificultati.
Adauga un comentariu