Remedii naturiste

Pansamentele cu miere vindeca ranile

Publicat: 26 mart. 2012
7

Mierea are calitatea de a distruge majoritatea agentilor patogeni. Chiar papirusuri provenite din Egiptul antic, prezinta dovada ca faraonii si preotii egipteni foloseau mierea nu doar pentru a da gust mancarurilor, ci si in vindecarea ranilor

Un astfel de document egiptean, vechi de 3.500 de ani, care descria metoda de folosire a mierii pentru vindecarea ranilor, a stat la originea unui studiu realizat de cercetatorii de la Clinica Universitara din Bonn.

In cadrul studiului, au fost tratati 150 de pacienti carora li se facusera operatii chirurgicale de extirpare a unor tumori canceroase, iar din cauza ca respectivii bolnavi aveau organismul slabit, ranile li se vindecau mai greu. In cazul lor, efectul dezinfectant al mierii s-a dovedit mai eficient decat tratamentul cu antibioticele utilizate pana atunci. Pansamentele cu miere au reusit sa distruga chiar si microbii foarte rezistenti.
Specialistii de la clinica din Bonn au inceput sa studieze, in paralel cu activitatea lor de tratare si vindecare a ranilor, si mecanismul efectelor de vindecare ale mierii si au descoperit o serie de procese surprinzatoare in timpul terapiilor. Datorita efectelor sale de dezinfectant, ranile bine curatate se vindecau foarte repede odata cu folosirea pansamentelor cu miere, iar in paralel cu acest proces de vindecare, celulele si tesuturile moarte erau eliminate mai repede, fara efecte de infectare. S-a dovedit foarte util si faptul ca pansamentul imbibat cu miere nu trebuie smuls de pe rana, ci trebuie scos cu grija pentru a nu rupe crusta proaspat formata pe rana.

Pe parcursul cercetarilor a reiesit ca forta de vindecare a mierii consta in marea concentrare de zahar existenta ea, care pur si simplu elimina din apropierea agentilor patogeni apa atat de necesara pentru existenta si inmultirea acestora. Un rol important il are si una din enzimele din miere, oxidul de glucoza, care in timpul unor reactii chimice complicate produce in cantitati mici peroxid de hidrogen. Aceasta substanta bine cunoscuta si in procesul de decolorare a parului, are de asemenea un efect de distrugere a microbilor, de dezinfectant.

Pansamentul cu miere pentru rani a fost utilizat in general pana la descoperirea antibioticelor – dar mierea insuficient tratata, insuficient sterilizata clinic poate produce infectii in ranile deschise. In zilele noastre, pansamentul cu miere este facut cu miere purificata, sterilizata clinic si este folosit in tot mai multe institute medicale ca un procedeu auxiliar in vindecarea ranilor. 
Adauga un comentariu