Actualitate

Panica! Un pericol urias se apropie de apa pe care o beau iesenii – FOTO

Publicat: 04 nov. 2013

@ Au inceput deja primele operatiuni tehnologice despre care specialistii spun ca pot polua sursele de apa potabila din subteran, adica panza de apa freatica, si lacurile de acumulare @ Compania americana Chevron, care vrea sa exploreze gazele de sist din Moldova, ar putea utiliza sursele de apa potabila ale judetului Iasi @ Locuitorii comunelor iesene in care Chevron a inceput sa-si arate interesul sunt deja terorizati de gandul ca s-ar putea nenoroci pe viata

Daca unii credeau ca locuitorii judetului Iasi au scapat de pericolul exploatarii gazelor de sist, se inseala amarnic. Amenintarea Chevron a intrat deja in sufletul locuitorilor comunelor din sudul judetului Iasi. Mai mult decat atat, pentru exploatarea gazelor de sist vor fi folosite sursele de apa potabila ale judetului Iasi.

Astfel, comunele din judet luate in vizor de Chevron pentru a pune mana pe gazele de sist aflate in subteran in zona Moldovei sunt Ipatele si Mironeasa. Pe langa faptul ca in aceste doua comune se vor face prospectiuni pentru a identifica cantitatea existenta de hidrocarburi, in aceasta zona se afla si niste surse de apa potabila pe care gigantul american le va folosi la extragerea gazelor. Nu vom intra in detalii foarte tehnice, dar pentru a intelege mai bine fenomenul, trebuie sa spunem ca in procesul tehnologic de extragere a gazelor de sist este nevoie de o cantitate foarte mare de apa. Pe scurt, dupa ce are loc asa-zisul proces de spargere a rocilor din subteran, se injecteaza apa pentru a impinge gazul la suprafata. La o singura „forare” este nevoie de circa 3.500 metri cubi de apa.

Avand in vedere ca in ultimii ani, in judetul Iasi a fost seceta (cu exceptia anului 2013) si abia se gasea apa in fantani, de unde va lua Chevron o cantitate atat de mare de apa pentru realizarea extractiei? Potrivit unor surse, compania americana a luat in vizor acumularile de la Cazanesti, la granita dintre judetele Iasi si Vaslui, dar si barajul de la Tibanesti, aflat in inima judetului Iasi, inconjurat de comunele Tibana, Voinesti, Miroslava, Tansa, Ipatele etc. „Am auzit ca se pregateste ceva de genul ce am vazut la televizor si la noi in comuna. O sa ies si eu sa protestez. Am lucrat in mina, stiu cum se fac astfel de prospectiuni si ca ne afecteaza sanatatea. Nu-mi convine sa ma mut, pentru ca aici am trait toata viata mea”, a spus Grigore, din Ipatele.

Panza freatica a Iasului, amenintata de exploatari

Pungesti, locul in care Chevron se pregatea sa execute primele forari din aceasta zona, se afla foarte aproape de barajul de la Garceni, iar panza freatica din aceasta localitate are un debit mare, cam cat al unui rau. Unii spun ca uneori are un debit mai mare decat cel al Dunarii. Aceasta panza freatica trece si pe sub judetul Iasi si comunica cu toate sursele subterane de apa din judetul nostru.

Aceste surse de apa, cele din barajele de la Garceni, Tibanesti si panza freatica mentionata au starnit interesul Chevron. De altfel, compania cauta localitatile aflate cel mai aproape de o importanta sursa de apa. In afara exemplelor Cazanesti sau Garceni, compania a luat in vizor si zona Suletea (Vaslui), unde exista o acumulare pe raul Prut. De altfel, Chevron a si instalat o sonda la aproximativ 20 de kilometri de aceasta acumulare. De precizat ca aceasta acumulare a fost lasata in paragina pana acum sase luni, cand brusc, Autoritatea Nationala de Imbunatatiri Funciare a cedat-o catre Administratia Bazinala de Ape Prut-Barlad. Acumularea de la Cazanesti este in prezent a nimanui, acolo se pescuieste in voie si nu sunt paznici.

Cum se extrag gazele

Pentru extragerea gazelor se fac foraje verticale, care intersecteaza sisturile la adâncimi cuprinse între 2.000 si 4.000 de metri. Odata ajuns la acea adancime, se foreaza orizontal pe lungimea acestuia pe distante cuprinse între 1.000 si 2.500 de metri. Pericolul este cu atat mai mare, cu cat sunt afectate si culturile agricole pe o raza de cel putin 20 de kilometri. Situatia este insa descurajatoare si asta pentru ca problemele adevarate apar dupa ce putul este forat, iar gazele încep sa iasa la suprafata, daca nu se lucreaza corespunzator. Apa injectata iese înapoi poluata si teoretic ar trebui refolosita in alte forari. Specialistii arata faptul ca daca firma nu lucreaza cum trebuie, se poate ajunge la contaminarea izvoarelor adiacente.

„In aceste cazuri totul depinde de cine face exploatarile. Daca este o firma specializata, atunci si problemele sunt minime. In cazul in care se lucreaza prost, pot aparea incidente. Exploatarea gazelor de sist poate duce la seisme ce pot fi insa controlate. Daca se fac, de exemplu, 1.000 de fracturari simultan, se pot produce cutremure de peste 2 grade pe scara Richter. In momentul fracturarii, apa se introduce cu o cantitate de nisip, iar circa 30 la suta revine la suprafata. Apa ramasa este de obicei preluata si transportata in alta sonda, dar conteaza cine se ocupa de aceasta lucrare. Si peretii sondei trebuie betonati foarte bine, pentru ca gazele sa nu iasa prin alta parte”, a spus profesor dr. ing. Mihai Saramet, din cadrul Facultatii de Geografie si Geologie de la Universitatea Cuza.

Chevron a fost amendata cu 19 miliarde de dolari de un tribunal din Argentina pentru ca a poluat raul Amazon in urma unor astfel de forari efectuate in Ecuador. Aceste exploatari si trecutul firmei Chevron nu sunt de ajuns ca iesenii sa se teama pentru ceea ce va urma?

Primarul nu stie nimic

In legatura cu temerile locuitorilor din comuna pe care o pastoreste, primarul comunei Ipatele, Costica Postarnac, a facut un comentariu destul de evaziv. „Este prima data cand am auzit de asa ceva. Eu, unul, nu am nimic impotriva acestor exploatari, dar nu am auzit nimic de asa ceva. Noi avem alimentare cu apa in sistem centralizat, avem canalizare, aducem de la Tibana, nu avem legatura cu acumularea respectiva (Cazanesti – n.r.). Nu am auzit nimic, nu m-a intrebat nimeni nimic, nu ma intereseaza aceste framantari. Treburile sunt amestecate, altii sufera si unii se lasa dusi de val”, a spus Costica Postarnac, primarul comunei Ipatele. Ramane de vazut cat de curand vor intra americanii pe teritoriul judetului Iasi si cand vor inchide harta exploatarii gazelor de sist inceputa de la Galati, continuata la Vaslui si in alte zone din Moldova.




Comentarii
  • beti apa infestata cu kakatii americanilor dac sintem prosti. popor de neam prost care nu tineti deloc la natia voastra. va meritati soarta. de ce nu se duc criminalii de la chevron in alta tara ? pentru ca in alta tara pleaca cenusa in america lor, sa ma ft in chevron. o sa ne dea multi bani la fiecare ca sa ne ingroape crestineste pe noi, copii nostri, nepotii nostri.

  • prea multe crime se intampla in moldova. ei sa moara chevronul, noi vom trai in tara noastra. ei sa plece sau la dekapitare. ascutiti-va topoarele

  • se fac proteste in fiecare duminica,insa in Iasi e liniste indiferent de situatie.avem noroc de cei de la Bucuresti ca mai ies in strada.si totusi, ce asteptam!conducerea tarii ne ignora total, primarii nu stiu nimic si in tot acest timp Chevron isi vede de treaba inainte!!!va fi poate prea tarziu cand ne vom trezi din amorteala…

  • Iesiti in strada fratilor romani. Nu stati sa uitati. Iesim noi din Bucuresti si voi stati in casa? E rusinos.

    Iesiti din casa sau nu veti mai avea viata, nici voi nici copiii vostri. Luati aminte si exemplu de la oamenii din Pungesti.

    La televizor nu se da dar cautati pe youtube „proteste Rosia Montana Bucuresti”. De 10 sapatamani iesim in continuu si o facem pentru tara asta. Televiziunile sunt vandute

    Iesiti alaturi de noi. Nu se pot rupe degetele intr un pumn strans!

  • „Pericolul este cu atat mai mare, cu cat sunt afectate si culturile agricole pe o raza de cel putin 20 de kilometri” explica asta te rog.

  • romanii ca romanii:prosti intotdeauna !explatarea gazelor de sist ar aduce numai beneficii tarii.in felul asta amdeveni independenti energetic si chiar am putea exporta lucru care nu convie deloc rusilor.asa ca fraieri de noi ii alungam pe cei care vor sa investeasca si ramanem saraci si prosti vorba lui Brincusi !NU NE VINDEM TARA o dam pe degeaba. prostia n-o cumpara nimeni ? avem destula !felicitari celor de la Vaslui -PROSTI DA MULTI -asa sa ramaneti si voi si urmasii urmasilor vostri in vecii vecilor !

    • Bai istetule, stii cat e redeventa?! Sau stii ce e aceea?! Se imbogatesc americanii si politicienii nostri care i-au ajutat la obtinerea contractelor cu redevente de cacao. Taci draq din gura!

    • Prefer sa cumpar gaze scumpe de la rusi, iar fantana mea sa ramana curata. Si pamantul curat. Si tara curata. Nu vine nimeni aici sa ne dea ceva de pomana, vin doar la jumulit si pradat. Evident, cu acordul sefilor tai corupti, postac fara creier propriu. Iar, pentru faza cu „prosti da multi”, cu acordul celorlalti comentatori, imi permit si o injuratura: te foot fix in gura pe tine si pe urmasii urmasilor tai in vecii vecilor.

  • futui in gura de gunoaie ca le dau foc trebuie eliminati si muistii de politicieni trebuie intrat peste ei in parlament si rupt maini si picioare

  • Daca sunt atatea beneficii de ce unele tari din Europa au amanat sau interzis aceasta tehnologie ? De cand am „beneficiat” noi romanii de vreo „investitie” incurajata cu atata ardoare de clasa politica ce se perinda de la revolutie incoace ?!Romanii au beneficiat oar de munca lor, de ce le-a adus pamantul stramosilor, un pic de mancare sanatoasa si o vacanta la tara a copiilor la bunici. Acuma daca umplem tara de sonde sigur americanii au sa ne faca partenrii lor au sa ne cheme in america sa ne de apa, mancare si sa stam cu copiii … Miroase a teapa de la o posta. De ce in america exploatarile sunt exceptate de la legea calitatii apei si mediului ?

Adauga un comentariu