Actualitate

Panica din cauza unor farmacii capcana! Atentat fara precedent la sanatatea iesenilor!

Publicat: 27 feb. 2014
1

@ Sigur ati intrat macar o data in farmaciile detinute de aceasta firma @ In cartierele din Iasi, societatea are mai multe puncte farmaceutice @ Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au aratat ca pe rafturi exista medicamente otravitoare, care pun in pericol viata clientilor @ Culmea este ca un magistrat de la Judecatoria Iasi a legalizat golaniile petrecute la aceasta farmacie @ Judecatorul a declarat oficial ca medicamentele pot fi vandute in Iasi si fara sa fii farmacist @ „Este cineva in spatele la tot ce mi se intampla. La timpul oportun o sa spun tot. Sunt o victima „, a declarat aseara administratorul SC Zafarm SRL

O firma care detine mai multe farmacii in municipiul Iasi este implicata intr-o serie de scandaluri in urma carora reiese, cu claritate, ca sanatatea iesenilor este pusa in pericol. Avand in vedere situatia alarmanta din farmaciile care apartin SC Zafarm SRL, au intervenit atat politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), cat si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii sau comisari de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC). Despre unele dintre aceste controale s-au mai facut referiri in presa locala de-a lungul anilor.

Citeste si: O bomba chimica distruge zilnic sanatatea a sute de ieseni – FOTO, VIDEO

Acum, reporterii BUNA ZIUA IASI au descoperit un lucru care da de gandit: un magistrat de la Judecatoria Iasi a incercat sa legalizeze golaniile care se petrec la farmaciile detinute de Zafarm SRL. Totul pleaca de la un control efectuat de inspectorii de la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, din cadrul Ministerului Sanatatii pe data de 31 octombrie 2012. In urma acestui control s-a constatat ca medicamentele nu erau vandute de un farmacist, asa cum prevede legea. Erau vandute ca la taraba, punandu-se astfel in pericol sanatatea clientilor care nu aveau de unde sa primeasca un sfat de la un specialist. Amenda primita pentru lipsa farmacistului din farmacia situata pe Bulevardul Poitiers a fost de 10.000 lei.

Citeste si: Farmacie din centrul Iasului, amendata pentru medicamente expirate

Administratorul societatii a contestat amenda la Judecatoria Iasi, in speranta ca va obtine o solutie favorabila. La instanta de judecata a venit cu o varianta de aparare, iar presedintele completului de judecata a cazut in capcana. Florin Zaharia, administratorul lantului de farmacii Zafarm, a sustinut in fata judecatorilor ca are angajat un farmacist. Cel mai probabil a fost nevoit sa angajeze un farmacist doar in acte, pentru ca altfel nu primea avizele de deschidere ale farmaciei. Cert este ca instanta de judecata a decis anularea procesului verbal de amendare. Pe data de 10 iunie 2013 a fost luata aceasta decizie, care creeaza un precedent extrem de periculos pentru afacerile din domeniul farmaceutic din Iasi.

Motivarea judecatorilor

In plangerea depusa pe masa judecatorilor, administratorul de la Zafarm sustine ca cei care au venit in control nu au vrut sa ia in calcul toate documentele justificative prezentate de el. „Un ultim amanunt, va rog sa observati ca procesul verbal a fost incheiat la ora 18.00, ora spre sfarsitul programului, farmacistul angajat fiind plecat pentru foarte scurt timp din unitate”, se arata in contestatia depusa la Judecatoria Iasi. „In speta, s-a dovedit ca farmacia supusa controlului avea angajat farmacist in persoana numitei Avasilicai Elena si cum din situatia de fapt retinuta in procesul verbal si inscrisurile dosarului nu rezulta acele imprejurari in care fapta a fost savarsita raportat la disp. art. 21, alin. 3 din OG nr. 2/01 si, in special, frecventa, durata si cauzele lipsei farmacistului la momentul controlului, instanta apreciaza ca nu a fost dovedita, in primul rand, intrunirea elementelor constitutive ale contraventiei”, a precizat judecatorul in motivarea hotararii date in prima instanta.

Citeste si: Atentie, ieseni! O farmacie vinde medicamente expirate sub nasul autoritatilor

Pe de alta parte, replica celor de la Ministerul Sanatatii nu a intarziat sa apara. Au declarat recurs la Tribunalul Iasi, in speranta ca vor avea castig de cauza. „Nu este suficient ca o societate sa aiba angajat un farmacist, asa cum in mod regretabil a retinut instanta de fond, acesta trebuind sa-si indeplineasca efectiv profesia, neintrerupt pe toata durata programului de lucru. Altfel spus, un farmacist care lipseste din farmacie in timpul programului nu are cum sa respecte printr-o asemenea atitudine valori fundamentale ale pacientilor”, se arata in cererea de recurs formulata de Ministerul Sanatatii. Judecatorii de la Tribunalul Iasi au luat zilele trecute o decizie care contrazice in totalitate ceea ce a gandit magistratul de la Judecatorie.

Patronul Zafarm: „Mafia este mult prea mare”

Farmaciile Zafarm din Iasi s-au aflat in centrul antentiei iesenilor in ultimii ani pentru comiterea unor abateri repetate. La unul dintre controale, comisarii de la CJPC au descoperit mai multe medicamente expirate care erau oferite spre comercializare. Printre medicamentele gasite in neregula se numara Diclofenac, Clorgeniramin, Hepaton si Multivitamine Eurovita. Pe ambalajele acestor produse s-a gasit aplicata data expirarii, 7 septembrie 2014, printr-o stampila facuta de altcineva decat producatorul. Potrivit legislatiei in vigoare, modificarea termenului de valabilitate, inscris pe produs, eticheta sau ambalaj, este strict interzisa. In urma constatarii acestor nereguli, comisarii CJPC Iasi au sanctionat contraventional farmacia SC Zafarm SRL, cu o amenda in valoare de 10.000 de lei. De asemenea, a fost dispusa masura confiscarii tuturor medicamentelor cu termenul de valabilitate modificat. Pentru stoparea golaniilor facute prin intermediul acestor farmacii, au intervenit la un moment dat si politistii. Au fost luate la verificat nu doar punctele farmaceutice, ci si depozitele.

Citeste si: Depozitul cu medicamente al farmaciilor Zafarm va fi verificat

„Intotdeauna a fost bine la Zafarm. Acestia au creat probleme aiurea. Este cineva in spatele acestor treburi. Au fost lucraturi impotriva mea. La timpul oportun o sa spun. Eu sunt cel care am fost pagubit. Nu dau retete gratuite si compensate. Pe aceia nu-i vede nimeni. O sa aflati cine este in spate. Eu nu stau degeaba. Sunt oameni mituiti. Mafia este mult prea mare. Am fost o victima, pentru ca nu mi-am tinut gura. I-am flituit pe toti. Eu nu merg incarcat la Bucuresti, ca altii. Sunt singur ca procurorii de la DNA (Directia Nationala Anticoruptie – n. r.) o sa descopere multe chestii. Farmacistul nu are cum sa stea incontinuu in farmacie. Cat ai contract cu Casa de Asigurari stai, daca nu ai, nu stai toata ziua acolo. Eu nu am contract cu Casa. Asta nu-i dreptate. Sunt o victima”, a declarat aseara Florin Zaharia.

Citeste si: Culmea saraciei! O farmacie vinde medicamente pe tichete de masa – FOTO
Comentarii
 • Domnule reporter inainte de a scrie denumirea comerciala a unui produs informeaza-te cum se numeste exact.CLORGENIRAMIN?!!! De fapt ai vrut sa spui CLORFENIRAMIN!!!!!Mai mare rusinea.Daca tot faci un articol macar invata sa scrii corect in limba romana!!!!Rusine pentru stalcirea limbii romane!!!

  • Calmeaza-te, e vorba de o simpla litera, asta nu inseamna ca e incult, cu siguranta a fost neatent !
   Cu aceasi siguranta te anunt ca Boacnā e unul dintre cei mai buni jurnalisti BZI, e greu sa-l incoltesti
   In plus, tu ai fost mai neatent decat el, era sa-mi scoti ochişorii cu exclamările alea deraiate ;D

   • Rad de juma’ de ora: ****** cel mai bun jurnalist BZI… Bai oameni buni, pai daca el, care e un ZERO taiat in patru, e cel mai bun (sau „dintre cei mai buni”) de la BZI, la ce sa te astepti „in corpore” de la acest ziar…

 • D-NUL ZAHARIA…cit timp ai autorizatii de farmacii si nu drogherii nu au ce cauta la vinzare medicamente-in speta cele ce necesita reteta pentru eliberare-p6l,prf,deci trebuie obligatoriu sa fie farmacist cel din oficina chiar daca nu este contract cu CASA DE ASIG….mai citeste legea…

  • la farmacia colir nu se dau bonuri fiscale si te obliga sa iei toata reteta de la ei chiar daca tu ai gasit in alta parte produsele mult mai ieftin. Altfel nu iti mai elibereaza preparatele. Si dupa ce ca au niste preturi mari, la final nici bon nu primesti.

Adauga un comentariu