@ Tot mai multe spitale sufera din cauza lipsei de sange @ Iesenii sunt asteptati in numar cat mai mare la Centrul de Transfuzii Sanguine
Criza de sange persista de cateva zile la Iasi. Numarul celor care se prezinta la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iasi este cu mult sub cel necesar, iar rezervele de sange sunt tot mai putine. Chiar daca este criza in ceea ce priveste toate categoriile de grupe, cele cu RH Negativ sunt cele care intotdeuana sunt aproape inexistente. Spitalele din Iasi sunt in situatia in care interventiile chirurgicale sunt amanate, iar pacientii sunt trimisi acasa si rechemati la o data ulterioara. Cei care au prioritate in transfuzia de sange sunt pacientii care sunt transportati de urgenta la spital in urma accidentelor rutiere sau cei de la sectia de gastroenterologie.
„Cel mai mult se resimte lipsa sangelui in Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), pentru pacientii care necesita interventii chirurgicale. Dam prioritate victimelor accidentelor rutiere si sangerarilor grave, care sunt in mod special la sectia de gastroenterologie. Acesti pacienti sunt al doilea mare consumator de sange in spital”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Si pacientii din Spitalul Parhon din Iasi sunt uneori nevoiti sa se reintoarca la o data ulterioara pentru ca nu pot intra in sala de operatie.
„Se resimte si s-a resimtit intotdeuna. Au fost cazuri in care s-au amanat interventiile, asta e realitatea si problema e nationala. Noi suntem singura clinica chirurgicala de urologie din Iasi, iar pacientii critici vin aici, nu pot fi rezolvati in alta parte. Se creeaza si situatii de acest gen, nu intotdeuana se pot respecta programarile pentru interventii”, povesteste Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului Parhon.
Iesenii sunt informati prin telefon de criza de sange
Iesenii care sunt in baza de date a CRTS Iasi au fost sunati de catre personalul unitatii pentru a li se prezenta situatia si a li se comunica faptul ca daca isi doresc, sunt asteptati la sediu pentru recoltare. „In prima saptamana a anului au fost in jur de 30 de persoane pe zi. Incepand de luni (11 ianuarie – n.r.) a mai crescut, dar pana in 60-70 de persoane. S-a luat legatura cu donatorii, au fost sunati si acum asteptam. Donarea e benevola, daca vor sau pot sa vina sunt asteptati la noi oricand”, povesteste Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iasi. Pentru a putea aduna cat mai multi donatori, vor avea loc campanii atat de informare, cat si de donare, cand toti angajatii se vor intoarce din concediu. Reprezentantii CRTS Iasi s-au gandit la o posibila campanie in mediul rural, cu unitatea mobila, care s-ar putea realiza prin ajutorul medicilor de familie de la dispensare. Acestia ar putea informa cetatenii, iar faptul ca le cunoaste starea de sanatate ar putea tria deja persoanele ce pot dona. „Ne-am gandit sa luam legatura cu medicii de familie din mediul rural, ei ar putea aduna persoane care in trecutul lor nu au avut boli care ar impiedica transfuzia de sange”, continua directorul CRTS Iasi.