Economic Local

Otrava din sticlele de pe rafturile magazinelor

Publicat: 02 nov. 2007
1

• Ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi, impreuna cu inspectori din cadrul Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Iasi, au descoperit in curtea lui Vasile Prisecaru o adevarata fabrica clandestina unde se produceau ilegal bauturi spirtoase de cea mai proasta calitate • Vasile Prisecaru, de 53 ani, din Iasi, capul retelei, avea in curte sute de pet-uri cu bauturi spirtoase, in total 5800 de litri • Alcoolul contrafacut era distribuit in toate crasmele din judetul Iasi, dar si in alte zone ale Moldovei • Vasile Prisecaru isi vindea produsul contrafacut la un pret foarte mic

Ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) au descoperit in curtea lui Vasile Prisecaru o adevarata bomba din care acesta producea alcool contrafacut pe care il distribuie de ani de zile iesenilor care beau in crasme, mai ales din mediul rural. Dupa mai bine de o luna de zile, ofiterii de la Serviciului de Investigare a Fraudelor, impreuna cu inspectori din cadrul Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Iasi, au reusit sa starpeasca activitatea infractionala a unei retele despre care existau informatii ca se ocupa cu comercializarea ilegala de bauturi spirtoase. Este prima actiune de acest fel din anul 2007, din zona Moldovei. Capul retelei este Vasile Prisecaru, de 53 ani, din Iasi, iar politistii au reusit sa-l prinda in flagrant. Activitatea de prindere in flagrant s-a concretizat in depistarea cantitatii de 5800 litri de bauturi spirtoase de cea mai proasta calitate. Acestea erau ambalate in 1166 pet-uri (recipiente din plastic) a cate cinci litri fiecare, netimbrate. Cinci sute de pet-uri au fost gasite in autoutilitara marca Iveco, care a fost depistata de catre oamenii legii la domiciliul lui Prisecaru. In cabina autoutilitarei, bine ascunse dupa niste baxuri cu pet-uri goale, se aflau cele 500 pet-uri pline cu bauturi spirtoase. Jumatate dintre pet-uri contineau o bautura alcoolica de culoare bruna si 250 pet-uri a cinci litri fiecare contineau o bautura alcoolica incolora. De asemenea, intr-o magazie din casa lui Prisecaru au mai fost identificate 666 de pet-uri, de cate cinci litri fiecare, din care cele mai multe contineau o bautura alcoolica incolora. Cu aceasta ocazie, ofiterii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, alaturi de inspectorii vamali, au mai gasit si 969 pachete de tigari, de diferite marci, cu timbru de accize din Republica Moldova, care erau in posesia aceluiasi Vasile Prisecaru. „Este prima ancheta din acest an din zona Moldovei care ne-a dus la descoperirea acestei capturi. Bauturile spirtoase care se fabricau la aceasta societate sunt de cea mai proasta calitate. Administratorul le vindea la un pret mic si marfa contrafacuta era distribuita in tot judetul Iasi, dar si in alte judete”, a declarat comisar sef Ioan Scripniciuc, adjunct la IPJ.

Perchezitia

In urma cu patru zile, specialistii au definitivat ancheta, prin identificarea locului unde erau produse aceste bauturi. In acest sens, cu autorizatia Judecatoriei Iasi, s-a efectuat o perchezitie la punctul de lucru al societatii din municipiul Roman, judetul Neamt, perchezitie la care a participat in mod direct un procuror desemnat din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Aici, oamenii legii au gasit sase persoane care lucrau ilegal, fara contract de munca si doua linii de imbuteliere pentru bauturi spirtoase, neautorizate, in functiune, realizate artizanal, prin care se transporta alcoolul brut si bauturile spirtoase care urmau sa fie imbuteliate. „Productia ilegala de bauturi spirtoase ofera posibilitatea achizitionarii lor la un pret derizoriu. Efectul acestui fapt este dublu: pe de o parte oamenii consuma in cantitati mai mari aceste bauturi, si, pe de alta parte, le este afectata sanatatea. Bauturile spirtoase ieftine sunt si de cea mai proasta calitate, iar aceasta are repercusiuni asupra intregului organism”, a declarat comisar sef Liviu Zanfirescu, seful Inspectoratului Judetean de Politie Iasi. In continuare, oamenii legii efectueaza cercetari, sub aspectul savarsirii infractiunilor de achizitionare de alcool etilic si alte bauturi distilate de la alti furnizori decat cei autorizati, pentru productie de astfel de produse, utilizare a alcoolului brut, a alcoolului etilic si alcoolului tehnic ca materie prima pentru fabricarea bauturilor alcoolice de orice fel, evaziune fiscala.

Urmarile consumului unei bauturi contrafacute

Politistii detin informatii cum ca cel putin intregul judet Iasi se aproviziona cu alcool de la aceasta retea de comercializare ilegala a bauturilor spirtoase si nu este exclus ca intreaga zona a Moldovei sa fi cumparat licoarea lui Bachus de la Vasile Prisecaru. Printre cei mai fideli clienti ai lui Vasile Prisecaru erau crasmele de la tara, care cumparau alcoolul de proasta calitate la un pret de nimic si il vindeau la randul lor pe bani foarte putini. De exemplu, anul trecut, o jumatate de litru de bautura spirtoasa costa, in mediul rural, aproximativ 10.000 lei (1 RON). Daca se ia in considerare faptul ca cele mai multe infractiuni din mediul rural si nu numai se petrec pe fondul consumului de alcool, atunci este lesne de inteles de ce judetul se confrunta cu o criminalitate crescuta.

Tags:Adauga un comentariu