Eveniment-Social

Osuarul eroilor francezi din Primul Razboi Mondial va fi refacut

Publicat: 04 nov. 2013
1

Discutiile purtate in ultima vreme de municipalitatea ieseana cu cei de la Oficiul National pentru Cultul Eroilor, dar si cu reprezentanti ai mai multor organizatii ale francezilor din Iasi, ar putea duce la reabilitarea unuia dintre monumentele uitate din Cimitirul Eternitatea.

Monumentul si osuarul ostasilor francezi ar urma sa fie refacute pe banii francezilor, municipalitatea angajandu-se sa le faciliteze restauratorilor toate demersurile pentru ca lucrarea sa poata inceapa chiar luna aceasta.

„Exista deja un contract pe care francezii il au cu o firma din Bucuresti si restaurarea ar urma sa inceapa chiar acum in noiembrie. Totodata, am primit si o solicitare de la Directia Judeteana de Cultura, pentru o mica suma de bani necesara restaurarii Crucii lu Ferentz, din Nicolina. Dupa finalizarea lucrarilor la Axa Sud, perimetrul din jurul crucii va intra si el in atentia noastra, pentru a fi adus la un aspect care sa respecte statutul de monument al acelui obiectiv”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. La Cimitirul Eternitatea, in parcela 2/IC, randul 4, locul 1, se afla mormantul consulului francez Victor Place (1822-1875), marele prieten al Romaniei, sprijinitorul Uniunii din 1859. Desi unii ieseni il cunosc doar din aceasta privinta, pe plan mondial consulul francez este cunoscut ca un mare savant, autor al mai multor volume despre civilizatia sumeriana. Pe frontonul obeliscului s-a scris, in limba franceza, „Ostasilor francezi morti in Romania in 1916-1918”. Sub obelisc exista un cavou cu 48 de nise, in care au fost depuse osemintele eroilor francezi.
Comentarii
  • Domnule Silviu Bordeianu era chiar atat de greu sa fotografiezi obeliscul de la francezi si nu sa dati poza de la monumentul Adamachi,care este mai sus decat eroii francezi.Asa stiti voi sa informati oamenii prin dezinformare.Pacat ca mai sunteti si platiti pentru asa ceva

Adauga un comentariu