Actualitate

Oricand Iasul poate ajuge intr-o asemenea teroare. Autoritatile nu pot rezolva problema – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 15 apr. 2016

@ Tot Iasul a devenit o mare balta in urma furtunii de zilele trecute si fiecare cetatean s-a ascuns pe unde a putut din calea precipitatiilor si inundatiilor @ Echipele de muncitori au lucrat toata noaptea si toata ziua, intervenind in numar mare cu utilaje pentru a desfunda canalizarile care au refulat si pentru a face strazile practicabile @ Inca odata, autoritatile iesene au fost luate prin surprindere si nu au solutii de viitor pentru precipitatiile abundente care provoaca inundatii de fiecare data in oras

Furtuna care a cazut peste orasul Iasi in noaptea de joi spre vineri a durat cateva ore si a facut tot orasul impracticabil pana a doua zi. Toate strazile din oras au fost inundate, in unele zone apa fiind de zeci de centimetri, iar suvoaiele abundente au intrat chiar si in multe imobile. Canalizarile nu au facut fata, multe din ele au refulat, iar cetatenii orasului parca au fost intr-un moment de criza pe toata durata furtunii care a lasat in spate mult mal si un miros puternic de canalizare. Cele mai grave probleme au fost in zonele unde strazile si caile de acces nu au fost proiectate cu o panta de scurgere realistica, iar apa s-a acumulat ca intr-un iaz in zonele asfaltate din cartiere. Mai mult, mizeria si praful de pe strazi, care se gasesc zilnic in oras, au fost adunate odata cu scrugerea apei pluviale, iar asta a dus la infundarea canalelor, care au refulat in mai multe zone ale orasului.

Pompele ISU abia au facut fata

Pompierii au fost solicitati sa intervina in zeci de cazuri pentru a scoate apa ce s-a infiltrat in locuintele iesenilor sau in sediile unor societati din oras. Printre zonele cele mai afectate de intemperii au fost cartierele Alexandru cel Bun Dacia Sarmisegetuza, Podul de Piatra – strada Ipsilanti, zona Pacurari – Toma Cozma, Splai Bahlui – mal stâng, bulevardul Nicolae Iorga, inclusiv pasajul Galata, pasajul de la capatul cartierului Pacurari si nu numai. De altfel, in noaptea de joi, 14 aprilie, detasamentele de pompieri au intervenit, printre altele pe Soseaua Pacurari, pentru evacuarea apei din curtea a trei locuinte, dar si pentru a curata subsolul unui bloc ce s-a inundat complet. Mai multe interventii au avut loc si in zona strazii Strapungere Silvestru, unde apa a facut prapad. Pompierii au intervenit in zona pentru evacuarea unei persoane in varsta de 62 de ani dintr-o locuinta complet inundata. Persoana a fost preluata de un echipaj al Serviciului de Ambulanta al Judetului si transportata la Spitalul de Neurochirurgie Iasi. In alte trei cazuri, pompierii au fost solicitati sa intervina cu motopompele pentru a scoate apa ce s-a infiltrat in curtile si beciurile unor locuinte din preajma. Pana si pasajul rutier din Galata nu a facut fata si s-a umplut ochi de apa. In aceste conditii, proprietarii mai multor masini s-au trezit ca nu mai pot inainta prin apa ce continua sa se infiltreze in pasaj. Astfel, acestia au apelat serviciul ISU, iar pompierii i-au scos din masini pe oamenii blocati in propriile autoturisme. O problema mai ampla s-a petrecut si pe Soseaua Nationala unde o cladire de birouri a fost inundata complet, iar pompele ISU au fost forjate la maxim pentru evacuarea apelor din interior. Alte interventii mai ample s-au inregistrat in zone precum strada Strugurilor, strada Moldovei si Aleea Sadoveanu, unde curtile unor oameni erau pline ochi de ape.

Canalizarile au cedat, echipele ApaVital au avut peste o suta de interventii

Vechimea sistemului de colectare a apei este de aproape 30 – 40 de ani in Iasi. Canalele si camerele de colectare au fost facute la nivelul precipitatiilor corespunzatoare zonei in care au fost proiectate, iar acestea s-au realizat mai ales dupa bugetul lucrarilor din acei ani. Sistemul de canalizare este propulsat gravitational, adica prin scurgere naturala. Colectoarele pot intra sub presiune atunci cand nivelul de precipitatii este foarte ridicat si este nevoie de un timp in care volumul mare de apa sa se scurga.

In cazul canalizarilor care au refulat s-a intervenit cu utilaje pentru pomparea apei. Masinile pe care le are ApaVital la dispozitie au o capacitate de pompare de 9 mc pe secunda, respectiv 15 mc pe secunda. Conform reprezentantilor operatorului de apa-canalizare, de la furtuna din noaptea de 14 spre 15 aprilie s-au realizat peste o suta de interventii, cele mai multe si cele mai grave probleme înregistrându-se în zonele Dacia, Alexandru cel Bun, Podu de Piatra, Gara, Cantemir si Pacurari.

„Dupa interventia din seara zilei de 14 aprilie 2016, când toate echipele de la Sectia Canalizare au depus eforturi pâna dupa miezul noptii pentru a diminua efectele produse de precipitatiile mari înregistrate pe raza orasului Iasi, astazi (15 aprilie – n.r.), ApaVital a trimis din nou la strada toate masinile, pentru a rezolva problemele aparute la reteaua de canalizare a orasului. Interventiile din ultimele 24 de ore au vizat deschiderea stavilarelor, asigurarea functionarii corespunzatoare a statiilor de pompare a apei pluviale, repunerea pe pozitie a capacelor de canal aruncate în strada de presiunea apei, curatarea gurilor de scurgere a apei, decolmatarea caminelor colectoare si a caminelor de racord”, au explicat reprezentantii ApaVital Iasi.

Primaria cere si ea explicatii

Culmea, nici municipalitatea nu a reusit sa gestioneze corespunzator situatia. Chiar daca era greu de controlat o asemenea rafala, lucrurile s-a miscat extrem de greu dupa. Desi sefii din primarie au discutat cu toate institutiile din oras ce puteau lucra pentru combaterea situatiei, chiar si a doua zi, in mai multe zone din oras apa mustea pe strazi si printre aleile dintre blocuri. Primarul Mihai Chirica s-a aratat nemultumit de colaborarea intre institutii chiar dupa potopul care a paralizat orasul.

„Am observat o neconcordanta între cei de la ApaVital si cei de la E.ON, care gestioneaza alimentarea cu energie electrica a pompelor de evacuare a apelor pluviale din diferite puncte ale orasului. Am facut, din nou, un apel catre reprezentantii celor doua companii, sa colaboreze mai bine si sa îsi orienteze planurile de investitii si pentru rezolvarea acestor probleme care ne afecteaza pe noi toti”, a mentionat primarul Mihai Chirica.
Comentarii
 • Nu am agreat niciodata gasca de falsi social-democrati ce stapaneste Iasii de atata amar de vreme dar, daca intr-o ora, doua ploua cat intr-o luna intreaga, oamenii vor fi neputinciosi. Si la New York, si la Washingtpn, si la Londra, si la Paris, s.a.m.d., … si in targul Iesilor!

 • la 100 L pe m2 in 3 ore, in orice oras din lumea la cantitatea asta de apa cazuta intr-un timp atat de scurt autoritatile locale ar fi depasite de situatie, nu numai cele din Iasi. numai sariti in sus degeaba

  • Lingau PSD???
   Sluga ApaMortal???
   Gigi Taranu’ di Dorohoi Nichita a FURAT primaria 3,4 mandate. In atatia ani putea sa schimbe canalizarile cu unele mai Mari.

 • La ce salarii nesimtite au sefii de la APAVITAL si EON ii doare in basca de ce se intampla in oras,ce inundatii!,ce curatire de canale ! nu-i intereseaza decat comisioanele si plocoanele.

Adauga un comentariu