National

Orban: Liberalii acuzati de plagiat, traseism si conflict de interese nu vor putea candida la alegeri

Publicat: 27 nov. 2015
1

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, ca liberalii care stabilesc criteriile de integritate pentru candidatii in alegerile din 2016 au avut deja o intalnire, afirmand ca o parte dintre criterii vor viza plagiatul, traseismul politic, dar si contractele cu institutiile publice.

Potrivit liderului liberal, PNL le va interzice sa candideze in alegerile din 2016 liberalilor care au fost acuzati de plagiat, care se afla in situatii de incompatibilitate sau conflict de interese, care au rude angajate in institutiile pentru care isi depun candidatura sau celor in cazul carora s-a dovedit ca au colaborat cu Securitatea sau ca, dupa 1990, au fost ofiteri acoperiti.

Citeste si Crin Antonescu: PNL face aceleasi greseli ca PD-ul in timpul presedintiei lui Basescu

„Echipa care va formula criteriile de integritate este formata din Cristina Traila, Adriana Saftoiu, Mihai Voicu, Ionut Stroe si cu mine. Am avut deja o prima discutie, in care am facut o evaluare a posibilelor criterii de integritate pe care ar trrebui sa le aplicam”, a precizat prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat ca in randul criteriilor de integritate care vor fi adoptate la Consiliul National din 11 decembrie sunt prevazute si interdictia ca viitorii candidati sa aiba contracte cu primaria, consiliul judetean pentru care candideaza sau institutiile subordonate acestora.

Alte criterii luate in discutie vizeaza aspecte legate de traseismul politic, despre care Ludovic Orban a declarat ca va trebui sa fie definit de liberali. Criterile de integritate vor tine cont, de asemenea, si de neregulile identificate in declaratiile de avere ale viitorilor candidati.

Citeste si Deputatii Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, URMARITI PENAL. Iata ce spune DNA

„Am avut ca model criteriile care au fost folosite de-a lungul timpului de Coalitia pentru un Parlament Curat, criterii care functioneaza in alte tari din Europa cu privire la alesii locali”, a precizat Orban.

Ludovic Orban a mai spus ca prefera sa ii infurie pe unii dintre colegii sai de partid care ar putea sa nu fie candidati in cazul adoptarii acestor criterii decat sa le ofere motive cetatenilor sa se infurie pe PNL.

El a declarat ca atunci cand liberalii inscrisi in alegerile locale isi vor completa declaratia prin care candideaza trebuie sa precizeze ca intrunesc criteriile de integritate.

Citeste si Crin Antonescu da de pamant cu PNL. ”Nu e nicaieri: nici la putere, nici in opozitie, nici in

„In mod evident, deciziile vor apartine conducerilor judetene in evaluarea dosarelor de candidatura, iar daca vom avea informatii ca in anumite judete nu se respecta aceste criterii, in mod evident, vom interveni si de la nivelul conducerii centrale”, a explicat Orban, adaugand ca in ceea ce priveste desemnarea candidatiilor la primariile muncipiilor sau resedintelor de judet decizia de a accepta o candidatura apartine BPN PNL.

Intrebat daca adoptarea acestor criterii va crea tensiuni in partid, Orban a negat aceasta posibilitate, afirmand ca ele vor deveni parte din statutul PNL si vor fi adopate prin vot. „Nu cred, o data ce vor fi adoptate de CN PNL, ca parte integranta din Statut ele vor deveni obligatorii pentru toti membrii PNL care vor sa candideze la alegeri”, a spus Orban.
Comentarii
Adauga un comentariu