• De la inceputul anului, in jurul municipiului Iasi au fost scoase din extravilan 18 hectare de teren • Chiar daca suprafata pare destul de mica, trebuie luat in considerare faptul ca in momentul de fata se pune accentul pe suprafete destul de mici, de 500 – 1.500 metri patrati
De la inceputul anului, in jurul municipiului Iasi au fost scoase din extravilan 18 hectare de teren, ceea ce inseamna ca, in medie, orasul se extinde cu trei hectare pe luna. Chiar daca suprafata pare destul de mica, trebuie luat in considerare faptul ca in momentul de fata pe piata imobiliara se pune accentul pe suprafete destul de mici, de 500 – 1.500 metri patrati. Totusi, afacerea este cat se poate de simpla si foarte profitabila. Sunt situatii in care o astfel de miscare creste pretul terenului de cel putin 10 ori, asta daca proprietarul il vinde imediat.
Daca are rabdare, profitul este si mai mare. Astfel, pretul unui metru patrat de teren extravilan porneste de la 2 Euro si ajunge pana la 15 Euro, in functie de zona. Un teren intravilan este ceva mai scump si ajunge la 40 Euro pe metrul patrat in zonele mai putin cautate si 100 Euro la Miroslava sau 80 Euro pe metrul patrat la Valea Lupului. Conform datelor Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala si ale Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, din anul 2005 pana in 2007 au fost scoase definitiv din circuitul agricol aproape 150 hectare de teren, marea majoritate a acestora fiind terenuri arabile si pasuni, destul insa pentru a incepe specula preturilor. De asemenea, majoritatea comunelor din jurul municipiului Iasi au introdus deja sau intentioneaza sa introduca suprafetele de teren detinute in intravilan, asigurandu-se astfel noi oportunitati pentru investitori, dar si o crestere garantata a preturilor pentru terenuri. Trecerea unui teren din extravilan in intravilan se face numai in baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), terenul fiind ulterior inclus in PUG (Planul Urbanistic General). In vederea intocmirii unui PUZ, trebuie luata legatura cu un arhitect, pretul realizarii unui PUZ, precum si durata intocmirii acestuia variind in functie de complexitatea proiectului. Dupa intocmirea acestuia, PUZ trebuie aprobat de autoritatea locala administrativa competenta, precum Consiliul Local sau cel Judetean. Cat priveste termenul de intocmire si aprobare a unui PUZ, trebuie luate in calcul cel putin cateva luni, perioada care depinde de viteza de reactie a tuturor celor implicati in acest proces birocratic.