International

OMORAT in fata tribunalului unde era judecat pentru o postare pe Facebook

Publicat: 25 sept. 2016

Un scriitor iordanian controversat, Nahed Hattar, a fost asasinat duminica in fata unui tribunal din capitala tarii, Amman, unde era judecat pentru publicarea unei caricaturi considerate ofensatoare fata de islam, a relatat agentia oficiala Petra, preluata de AFP.

Hattar, in varsta de 56 de ani, a fost ucis cu trei gloante, iar asasinul a fost arestat, indica Petra.

Martori oculari au declarat pentru AFP ca un barbat a deschis focul asupra scriitorului in fata tribunalului din Abdali – zona centrala nou construita din Amman -, unde Hattar urma sa compara in fata judecatorilor.

Scriitorul, de religie crestina, un sustinator al presedintelui sirian Bashar al-Assad, fusese arestat pe 13 august dupa ce postase pe contul sau de Facebook o caricatura in care un jihadist era intins pe un pat in paradis, alaturi de doua femei, fumand si adresandu-se lui Dumnezeu ca unui simplu servitor, cerandu-i sa-i aduca un pahar cu vin si nuci caju.

Caricatura era intitulata ”Dumnezeul Dawaesh’-ilor, cu aluzie la jihadistii din Daesh (acronomul in limba araba al Statului Islamic).

Hattar a fost acuzat de autoritati de ‘incitare la disensiuni confesionale si insulta’ fata de islam, fiind eliberat sub cautiune la inceputul lui septembrie. Dupa ce a provocat un val de reactii pe retelele sociale, scriitorul a sters caricatura – al carei autor nu era – din contul de Facebook.

El a explicat ca desenul isi batea joc ‘de teroristi si de modul in care ei si-l imagineaza pe Dumnezeu si paradisul, si ca nu aduce in niciun caz atingere lui Dumnezeu’.

Premierul iordanian Hani al-Malki i-a cerut ministrului de interne convocarea lui Harrat si lansarea de proceduri judiciare impotriva lui.

Iordania este membru activ al coalitiei internationale conduse de SUA impotriva gruparii Stat Islamic in Irak si in Siria.
Adauga un comentariu