International

Olanda a cerut explicatii pentru blocarea importurilor de flori

Publicat: 19 sept. 2011
1
Mai multe tiruri cu flori si seminte din Olanda au fost oprite in vamile Bors si Salonta, pe fondul unor suspiciuni privind infestarea acestor plante cu microorganisme de carantina. Masura este aplicata la toate punctele de frontiera din tara, pana la finalizarea analizelor fitosanitare.
Autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile romane pentru a obtine informatii despre motivele pentru care au fost oprite in vami transporturi de flori si bulbi, dupa ce mai multe companii afectate de aceste masuri s-au adresat Ambasadei Olandei la Bucuresti pentru a-si exprima ingrijorarea.
Ambasada Olandei la Bucuresti anunta, intr-o declaratie pentru NewsIn, ca a luat nota de masurile luate de autoritatile romane de a stopa transporturile de flori, seminte si bulbi care urmeaza sa fie importate din Regatul Tarilor de Jos. „Olanda considera ca toate masurile implementate de autoritatile romane trebuie sa fie in conformitate cu cadrul juridic al UE”, subliniaza Ambasada Olandei la Bucuresti intr-o declaratie pentru NewsIn.
„Companiile olandeze exportatoare in Romania si-au exprimat ingrijorarile direct la Ambasada si la autoritatile competente din Olanda”, precizeaza Ambasada olandeza.
„În prezent, autoritatile olandeze sunt in contact cu autoritatile romane pentru a obtine informatii despre motivele acestor masuri”, informeaza misiunea diplomatica olandeza la Bucuresti.
Mai multe tiruri cu flori si seminte din Olanda au fost oprite in vamile Bors si Salonta, pe fondul unor suspiciuni privind infestarea acestor plante cu microorganisme de carantina. Masura este aplicata la toate punctele de frontiera din tara, pana la finalizarea analizelor fitosanitare. Autoritatile au luat decizia ca transporturilor cu produse horticole, seminte sau flori provenite din Olanda sa fie indisponibilizate pana cand vor fi efectuate analizele de laborator. „Exista suspiciuni ca transporturile de seminte, bulbi sau flori din Olanda sunt infestate cu microorganisme de carantina, astfel ca presedintele ANAF a decis ca marfurile sa fie indisponibilizate”, a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sabina Zeres.
Astfel, nu se va permite intrarea in tara a transporturilor de acest tip pana la finalizarea analizelor fitosanitare.
„Din transporturile care vin cu plante si produse vegetale din Olanda se preleveaza probe in vederea analizelor fitosanitare, care dureaza cateva zile. ANAF a dispus ca, pana la primirea rezultatelor, transporturile respective sa ramana in indisponibilitate in zonele de trecere a frontierei. Am fost invitati sa participam la aceasta actiune. Rezultate vor veni peste cateva zile”, a explicat la randul sau directorul Agentiei Nationale Fitosanitare, Elena Leaota.Adauga un comentariu