National

Oficial rus: Elementele antiracheta din Romania incalca Tratatul INF. Vor fi consecinte nedorite

Publicat: 22 sept. 2016
1

Instalarea elementelor antibalistice in Romania reprezinta o incalcare de catre SUA a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), acuza Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

El avertizeaza ca vor aparea „consecinte nedorite” si a denuntat un plan american de a muta arme nucleare.

„Noile specificitati ale situatiei din Europa sunt legate de instalarea elementelor antibalistice la baza aeriana Deveselu din Romania. Pe termen lung, un proiect similar va fi implementat in Polonia.

Lansatoarele vor fi similare cu cele de pe nave militare americane care pot lansa rachete de croaziera Tomahawk. Montarea unor astfel de lansatoare constituie o incalcare directa a Tratatului fortelor nucleare intermediare de catre Statele Unite”, a declarat Serghei Riabkov.

„Alianta Nord-Atlantica mentine actiunile in sensul acumularii unui potential antiracheta in Europa (…). Noi am exprimat in mod repetat preocupari in legatura cu desfasurarea unor elemente strategice in apropierea frontierelor Rusiei, situatie care afecteaza direct interesele noastre de securitate”, a adaugat Riabkov, subliniind ca sistemul american antiracheta, in principal segmentul european, reprezinta un factor „destabilizator”.

„Observam ca Washingtonul si Bruxellesul sunt reticente sa reconfigureze planurile antiracheta in pofida acordului nuclear cu Iranul. Noi vom continua sa le transmitem europenilor ca trebuie sa fie constienti de inevitabilele consecinte nedorite pe care le genereaza proiectul american”, a avertizat Riabkov.

Adjunctul ministrului rus de Externe a exprimat preocupari ca Washingtonul ar intentiona sa transfere bombe nucleare in Europa.

„Planul SUA de a aduce in Europa noi bombe nucleare, cu capacitate redusa dar mai precise, genereaza preocupari grave. Astfel de bombe nu pot fi utilizate ca mijloace de disuasiune politica, ci pe campul de lupta”, a subliniat Riabkov.
Adauga un comentariu