National

OFICIAL DNA. Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru RETINUTI in dosarul Microsoft

Publicat: 28 oct. 2014
1
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, a inculpatilor Dorin Cocos, om de afaceri, Gheorghe Stefan, primar al municipiului Piatra Neamt, ambii pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani, Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru infractiunile de luare de mita in forma continuata (doua acte materiale) si spalare de bani si Nicolae Dumitru, om de afaceri, pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani. Potrivit procurorilor DNA, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. Astfel, contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor egale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat. Prin HG nr. 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. 

Citeste si BREAKING NEWS – Dorin Cocos, retinut pentru 24 de ore 

La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau un numar de 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 – 2008 in baza prevederilor Contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la data de 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei. In primavara anului 2009, a avut loc o intrevedere intre Cocos Dorin, Gheorghe Stefan, Sandu Gabriel – ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale si alte persoane. In cadrul acestei intalniri au fost discutate chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere. In cursul procedurii de achizitie, pentru a sigura asocierii avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocos Dorin a pretins de la de la o persoana implicata in cauza, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmeaza:
– Gabriel Sandu – 2.700.000 euro si 1.800.000 euro, 
– Gheorghe Stefan – 4.000.000 euro, 
– Dorin Cocos – 9.000.000 euro. 
Din fisa de date a procedurii de achizitie rezulta ca au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel incat sa fie inlaturat de la licitatie orice alt ofertant in afara de asocierea avand ca lider D-CON.NET AG, in consecinta, la data de 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu aceasta asociere de firme prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achizitionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare. Pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocos Dorin, Gheorghe Stefan si Sandu Gabriel, a fost infiintata o firma, in contul careia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare. La baza acestei tranzactii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atesta operatiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga sa plateasca suma de 18.153.058 euro. Sumele de bani pretinse au ajuns in cele din urma in contul unor firme controlate, in mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Stefan (4.000.000 euro) si Dorin Cocos (9.000.000 euro).
Din ordonanta de retinere intocmita de procurori pe numele omului de afaceri Nicolae Dumitru a reiesit ca la data de 15 aprilie 2004, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft ar fi fost incheiat conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. Astfel, contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat. Premisele incheierii contractului cadru se refera la faptul ca, in anul 2003, in contextul in care, distribuirea de licente Microsoft, catre Guvernul Romaniei, a fost identificata ca fiind o posibila afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului, prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare.
Astfel, in aceasta afacere a fost cooptat si Nicolae Dumitru, care trebuia sa isi exercite influenta asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Serban Mihailescu, Nica Dan) pentru a obtine incheierea contractului. Pentru obtinerea unui profit substantial, care sa asigure si plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost incheiat un singur contract pentru administratia publica si astfel, in functie de numarul de licente achizitionat, pretul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (intre 47 si 60% raportat la pretul de lista). Discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate. Pentru a-si exercita influenta asupra lui Serban Mihailescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatilor, precum si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins si primit de la alta persoana implicata in cauza, prin virament, in contul firmei Running Total Group pe care o controleaza, suma totala de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsa si primita provenea de la Fujitsu Siemens Computers. Astazi, 28 octombrie, inculpatii Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru urmeaza a fi prezentati la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.Comentarii
  • Aveti rabdare eu Ponta va gratiez cit de curind, asa ca o s-a va be-le-as-ca pu-la poporul roman noi trbuie ca in aceste clipe sa fim cit m-ai uniti!

Adauga un comentariu