Actualitate

OFICIAL! Alina BICA, RETINUTA de procurorii DNA. Sefa DIICOT, URMARITA PENAL – VIDEO

Publicat: 20 nov. 2014
1

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus dispus joi seara inceperea urmaririi penale fata de procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, pentru abuz in serviciu, intr-un dosar in care prejudiciul adus statului ar fi de peste 62 milioane euro.

UPDATE:  Alina Bica, procurorul sef al DIICTOT, a fost retinuta pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzata de abuz in serviciu. Bica este urmarita penal intr-un dosar de retrocedari ilegale, conform comunicatui DNA.

Alina Bica este urmarita penal intr-un dosar privind fapte de coruptie in legatura cu favorizarea omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocos, in primirea unor despagubiri. Bica a fost retinuta pentru 24 de ore.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut Consiliul Superior al Magistraturii mandat de arestare preventiva pentru sefa DIICOT, Alina Bica, au declarat surse judiciare.

Biroul de presa a precizat ca „nici nu confirma, nici nu infirma” informatia.

UPDATE: Surse au afirmat ca o persoana a fost retinuta in acest dosar – Lacramioara Alexandru, fosta membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Alina Bica ar fi facut parte dintr-o comisie din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, care ar fi aprobat, in 2011, despagubirea lui Gheorghe Stelian cu 150 de milioane de euro pentru un teren din Capitala care a fost supraevaluat, au declarat  surse judiciare.

Potrivit surselor citate, o comisie din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, constituita in 2011, a aprobat despagubirea lui Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocos, pentru un teren din Bucuresti care nu ii mai putea fi retrocedat in natura.

Astfel, comisia respectiva ar fi aprobat plata catre Stelian a 150 de milioane de euro, pentru acest teren care fusese supraevaluat.

Din comisie au facut parte, potrivit surselor citate, actuala sefa a DIICOT Alina Bica, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, si Lacramioara Alexandru, care a fost deja retinuta in acest dosar.

Alaturi de Bica, la DNA ar fi audiati joi seara Dragos Bogdan si Gheorghe Stelian.

Dan Tapalaga a afirmat, in momentul trocului politic dintre presedintele Basescu si premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor sefi, ca numirea Alinei Bica la DIICOT s-a datorat in primul rand bunelor relatii cu Elena Udrea, protejata presedintelui.

„Faptul ca Udrea dispunea de o influenta atat de mare asupra presedintelui incat sa-i impuna numirea unui procuror sef mi s-a parut periculos, de neacceptat, de combatut energic. Am subliniat la vremea respectiva ca Bica  ii datoreaza bunei sale prietenei saltul in cariera.

Prietenia Udrea – Bica dateaza inca din timpul guvernarii Boc, cand Udrea era ministru la dezvoltare regionala si turism, iar Alina Bica ocupa postul de secretar de stat la Ministerul Justitiei. Insasi Udrea a admis-o azi. HotNews.ro a criticat atunci fara menajamente trocul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor sefi si promovarea unor procurori in functii cheie, ca Alina Bica la DIICOT, gratie sustinerilor politice”, afirma Dan Tapalaga.

In septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa a fost publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.
Comentarii
Adauga un comentariu