Actualitate

Oferta soc pe piata imobiliara a Iasului. Cladire ultracentrala, vanduta la un pret incredibil

Publicat: 27 iun. 2016
1

@ Este vorba despre una dintre cele mai cunoscute cladiri din municipiul Iasi @ Imobilul a fost construit in perioada regimului comunist

Una dintre cele mai cunoscute cladiri din municipiul Iasi ar putea fi vanduta la un pret incredibil de mic. Astfel, daca in urma cu circa 9 ani, imobilul in cauza, Hala Centrala, era evaluat la un pret de 13,3 milioane euro, zilele trecute a fost publicat un anunt in care se arata ca imobilul ar putea fi vandut si cu 5,5 milioane euro. Evaluarea la pretul de 13,3 milioane euro a fost facuta de Collier International SRL, o firma de experti angajata de Piraeus Bank in anul 2007, care a acordat un credit SC Alimentara SA (fostul proprietar al Hala Centrala SRL) si a luat imobilul in garantie.

Firma SC Hala Centrala SRL, care are acum in proprietate cladirea, este in faliment, iar imobilul a fost scos la vanzare pentru a satisface cererile creditorilor. Numai ca, in decurs de un an, lichidatorul a organizat zeci de licitatii de vanzare a imobilului, dar nu a gasit niciun cumparator. Initial s-a dorit vanzarea cladirii la un pret de 9,2 milioane euro, iar pretul a scazut treptat, in speranta ca se va gasi un cumparator. Din acest motiv, zilele trecute, lichidatorul a anuntat ca va organiza „2 sedinte de licitatie publica cu frecventa de una pe saptamana, cu pretul de pornire de 5.525.820 euro”.

Pentru celelalte bunuri imobile care de asemenea nu au putut fi vandute, lichidatorul a propus organizarea a 2 licitatii avand ca pret de pornire 70 la suta din valoarea stabilita in raportul de evaluare. Celelalte bunuri imobile scoase la vanzare sunt un teren 26.500 metri patrati, situat in municipiul Botosani, pe strada Calea Nationala nr. 24, evaluat la un pret de 2.708.600 lei, un teren in suprafata de 794 metri patrati situat in strada Golia nr. 5, la un pret de 1.055.000 lei, dar si cladirea in care se afla postul de televiziune Tele M.

Reamintim ca, SC Hala Centrala SRL a fost infiintata in anul 2014, in urma divizarii SC Alimentara SA, si a intrat in insolventa in luna aprilie a anului trecut, iar magistratii Tribunalului Sindic au respins planul de reorganizare, astfel incat, pe data de 18 februarie a.c au pronuntat decizia de faliment.

De asemenea, saptamana trecuta, lichidatorul a publicat tabelul definitiv al creditorilor societatii Hala Centrala. Astfel, cel mai mare creditor este Piraeus Bank, care revendica suma de 40.121.803 lei, fiind urmata in „top” de SC Melcret SA, care are de recuperat 2.682.368 lei, Tehnopress SA- 283.384 lei, Ecodelil Management SRL- 1.945.080 lei, Gardian Privat Security SRL- 110.008 lei. Statul roman, prin Directia Regionala a Finantelor Publice, are de recuperat taxe si impozite neachitate in suma de 1.055.000 lei, Primaria Iasi (taxe si impozite locale)- 595.993 lei. De asemenea, Hala Centrala SRL are salarii neachitate catre salariati in valoare de 20.689 lei. 
Adauga un comentariu