National

Obama, in lacrimi: Mor oameni, se intampla zilnic – VIDEO

Publicat: 05 ian. 2016
1

Presedintele american Barack Obama a lansat marti un apel la intensificarea controalelor asupra cumparatorilor de arme de foc pe internet si la targurile de arme, subliniind ca actualele exceptii privind regimul acestor arme nu isi au rostul.

‘Trebuie sa constientizam urgenta absoluta acum, intrucat mor oameni. Iar scuzele constante pentru lipsa de actiune nu mai merg si nu mai sunt suficiente’, a spus liderul de la Casa Alba.

Vizibil emotionat, Obama a evocat atacul cu arme de foc comis la scoala din Sandy Hook din Newtown, statul Connecticut, in decembrie 2012 de catre un dezechilibrat mintal. Atacul s-a soldat cu moartea a 20 de elevi si sase profesori. Atacatorul, Adam Lanza, s-a sinucis la scurt timp dupa aceea.

‘De cate ori ma gandesc la acei copii ma apuca furia. Si asta se intampla zilnic pe strazile din Chicago’, a declarat presedintele american, care nu si-a putut stapani lacrimile.

‘Cred ca putem gasi cai de a reduce violenta cu arme de foc intr-un mod care sa fie conform cu Al Doilea Amendament’, a spus el, facand referire la dreptul de a purta arme prevazut de Constitutia SUA.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan, a denuntat demersul presedintelui Obama. ‘In loc sa se concentreze pe criminali si teroristi, el vrea cele mai stricte legi pentru cetateni. Afirmatiile si actiunile lui ajung la o forma de intimidare care submineaza libertatea’, a spus Ryan.

Initiativa presedintelui Obama de inasprire a regimului armelor de foc a provocat o intensa dezbatere in Statele Unite, Partidul Republican sustinand ca nu este nevoie de o schimbare a normelor actuale privind armele de foc.

Barack Obama a cerut in mod repetat Congresului in ultimii ani sa inaspreasca legile privind armele de foc in SUA. Apelurile sale s-au amplificat dupa masacrul din 2012 de la Newtown si, in ultimele luni, dupa atacurile armate de la Colrado Springs (statul Colorado) si San Bernardino (statul California).
Adauga un comentariu