International

Oamenii de stiinta vor crea embrioni hibrizi umani

Publicat: 21 mai 2008
1

• Embrionii creati sunt aproape in totalitate umani, ADN-ul animal fiind in afara nucleului celulei • Embrionii hibrizi vor fi utilizati pentru producerea de celule susa embrionice care au un mare potential in tratarea bolilor

Parlamentarii britanici
au aprobat, lunea trecuta, la a doua dezbatere, utilizarea embrionilor hibrizi, creati din integrarea ADN-ului uman in ovule de animale, in scopul efectuarii cercetarilor asupra unor maladii grave, precum Alzheimer, doborand ultimul obstacol in procesul de legalizare a procedurii. In timpul procesului de votare, care a avut loc luni seara, Camera Comunelor a respins cu o majoritate zdrobitoare un amendament care interzicea crearea embrionilor hibrizi, ridicand astfel ultimul obstacol in procesul de legalizare, relateaza Mediafax, preluand informatii furnizate de France Press.

Masura constituie prima parte dintr-un proiect de lege controversat asupra embriologiei si fertilizarii. Procedura implica inserarea de ADN uman in ovule de vaca, iepure, porc, oaie sau capra, din care s-a eliminat deja materialul genetic. Embrionii creati in urma acestui proces sunt aproape in totalitate umani, ADN-ul animal fiind in afara nucleului celulei. Embrionii hibrizi vor fi utilizati pentru producerea de celule susa embrionice care au un mare potential in tratarea bolilor. In prezent, celulele susa embrionice pot fi obtinute din embrioni in stadiu incipient nedoriti, ramasi de la tratamentele de fertilizare in vitro. Utilizarea ovulelor de vaca le da cercetatorilor posibilitatea de a obtine o cantitate mai mare de celule susa. Embrionii hibrizi, utilizati exclusiv in scopuri stiintifice, nu trebuie sa se dezvolte mai mult de 14 zile si nu trebuie implantati intr-o mama surogat, potrivit legislatiei britanice in vigoare. Premierul britanic laburist Gordon Brown, al carui fiu mezin, in varsta de aproape doi ani, sufera de fibroza chistica (mucoviscidoza), a sprijinit acest proiect. Fibroza chistica face parte din maladiile congenitale care ar putea beneficia de pe urma clonarii terapeutice, o procedura facilitata de embrionii hibrizi.

Biserica catolica
si deputatii din opozitia conservatoare au denuntat, insa, ceea ce un demnitar religios a calificat drept experimente a la Frankenstein. Proiectul a fost sprijinit si de seful Partidului Conservator, David Cameron. Organismul britanic ce se ocupa de reglementarea tratamentelor de fertilitate si a studiilor asupra embrionilor (Human Fertilisation and Embryology Authority) a acordat deja, in septembrie 2007, aprobarea de principiu a embrionilor hibrizi si a dat cateva licente de cercetare, insa fiecare caz este analizat cu atentie. Deputatii trebuie sa se mai pronunte asupra altor parti din legea cu privire la fecundarea umana si embriologie, aprobata deja de Camera Lorzilor. Proiectul de lege prevede posibilitatea de a recurge la bebelusi donatori pentru salvarea vietii unui frate sau a unei surori suferind de maladii genetice. Specialistii se asteapta ca aceasta masura sa fie aprobata fara nici o problema.
Adauga un comentariu