Actualitate

O veste SOC loveste mediul de afaceri iesean! Nimeni nu se astepta sa se ajunga aici – FOTO

Publicat: 30 sept. 2014

@ Dupa ce a distrus un proiect european, o firma a reusit sa dinamiteze si una din cele mai mari companii locale @ Desi a avut zeci de contracte profitabile cu statul, aceasta firma este aproape de faliment @ Firma condusa de un fost consilier judetean este in pragul falimentului dupa ce a fost tepuita cu milioane de euro

O lovitura de proportii a fost incasata de o companie ieseana, cu o bogata traditie in domeniul constructiilor, dupa ce aceasta a fost tepuita de un partener de afaceri. Tribunalul Iasi a inregistrat pe 29 septembrie cererea celor de la SC Compania de Constructii Moldoconstruct SA de intrare in insolventa. Este vorba de dosarul 8030/99/2014, dosar in care instanta a fixat ca termen de judecata ziua de 7 octombrie 2014. Atunci va fi luata de magistrati o decizie privind aprobarea cererii de incepere a procedurilor de insolventa. Decizia luata de cei de la Moldoconstruct a luat prin surprindere mediul economic iesean, firma avand timp de ani buni imaginea unui colos bine infipt atat in mediul economic, dar mai ales cu bune conexiuni in lumea politica. Moldoconstruct SA este condusa la acest moment de Vasile Lupascu, fost consilier judetean din partea PSD si fost sef interimar al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi.

La aceasta situatie s-a ajuns in primul rand din cauza unuia dintre partenerii de afaceri ai celor de la Moldoconstruct, in speta Stephani SRL. Aceasta firma a obtinut finantare europeana pentru construirea unui depozit de fructe si legume. Din cauza neregulilor si a nerespectarii contractelor initiale, cei de la Stephani au pierdut finantarea si implicit nu si-au mai putut onora obligatiile de plata catre Moldoconstruct. Gaura din bugetul firmei de constructii este destul de dificil de acoperit, ajungandu-se acum la insolventa.

Contracte banoase cu statul si acuzatii de frauda

La momentul declansarii conflictului cu Stephani SRL, cei de la Moldoconstruct precizau ca datoriile pe care le aveau de recuperat depaseau 2,5 milioane de lei. „Noi am executat lucrarile conform proiectului si notelor de comanda suplimentare. Din pacate, firma Stephani s-a aflat in incapacitate de plata, motiv pentru care am oprit lucrarile, care trebuiau cofinantate de o banca. Firma Stephani ne datoreaza 2,7 milioane lei, suma pentru recuperarea careia am inceput un proces. Deocamdata suntem in faza de expertiza tehnica. Afectate de aceasta situatie sunt mai multe firme, printre care si una din Piatra Neamt, care a pus la dispozitie utilajele necesare constructiei„, a explicat atunci Vasile Lupascu.

La acest moment pentru aceasta datorie, pe langa procesul civil, cei de la Stephani vor trebui sa faca fata si unor acuzatii de frauda, ceea ce se poate finaliza cu un proces penal. Cu toate ca datoria este foarte mare, contractele din ultimii ani ar trebui sa acopere fara probleme paguba. De-a lungul timpului Moldoconstruct a fost cunoscuta pentru contractele extrem de banoase pe care le-a obtinut din partea statului. In ultima perioada mai ales se poate spune ca firma de constructii a devenit un client favorit al Consiliului Judetean Iasi.

Cel mai elocvent exemplu este chiar amenajarea noului sediu al Consiliului Judetean de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, locatie unde a functionat chestura Politiei. Cladirea a fost abandonata si abia in ultimii ani s-a discutat de perspectiva refacerii ei si reintroducerii in circuitul public. In luna octombrie a anului trecut lucrarea a fost atribuita celor de la SC Compania de Constructii Moldoconstruct SA contra sumei de 5.000.000 de lei. Nu a fost singurul contract banos pe care l-a obtinut firma ieseana din partea autoritatilor locale, Moldoconstruct mai incasand bani si de la Directia de Asistenta Comunitara sau de la Universitatea „Gheorghe Asachi”. Conducerea Companiei de Constructii Moldoconstruct SA a fost destul de rezervata in a da declaratii presei cu privire la aceasta situatie in care a ajuns firma ieseana. „Nu sunt in Iasi si nu stiu ce sa va spun, am nevoie de timp sa ma informez mai bine. Cand voi reveni in oras voi vedea exact cum sta situatia„, a declarat Vasile Lupascu, patronul Moldoconstruct.
Comentarii
  • Trebuia mentionat in acest articol ca viitoarea firma Stephanel era construita in mod special pentru sotia lui MARICEL POPA {NU PONTA}.Acest popa, care s-a „tirit” prin Facultatea de electrotehnica, sectia seral, pe unde a trecut a fost o rusine. Dar a aparut PSD-ul unde s-a infiltrat discret, a fost bagat in fata de marii sacali nationali psd-isti, in privatizarea TEHNOTON-ului, devenind unul din marii finantatori ai partidului stat.Si asa aceasta nulitate din toate punctele de vedere,a fost promovata consul onorific pentru PAKISTAN,{el sigur nu stie sa gaseasca aceasta tara pe harta lumii}iar mai apoi secretar de stat in ministerul…Cu asa oameni, nu ma mir ca economia ROMANIEI este la pamant.Acest parvenit care sia deschis calea cu vinul de Comarna, si-a dovedit priceperea in construirea firmei Stephanel.

  • Vlad ROPOTICA, sa inteleg ca activitatea ta de zi cu zi este sa lingi clantele de la instante si sa cauti prin dosare?
    Se vede ca n-ai inspiratie…esti un fel de Silviu Manastire wanabe’

  • Deci Lupascule inteleg ca sau terminat banii publici si amu o cotesti cum c-ar fi ,c-o pati ! E adevarat ca cei de la Stefani v-au prins cu lucrari nefacute si taxate de s-au dus la vale din cauza voastra ? Poate va verifica cineva lucrarile si voua nu cum va laudati voi ca de cand ai fost la finante nu au ce va face !? Poate verifica cineva si tranzactiile dintre firmele voastre ca stim amandoi ce este acolo !! Trebuie verificat si lichidatorul ales de voi sa va musamalizeze smecheriile!!! Iar Iftimescu cred ca are multe probleme ptr banii cotiti de el ,nu-i asa ?

  • Vine si vremea cand totul se plateste. Pe cati a tepuit Moldoconstruct pana acum nu i-a plans nimeni. Ar fi interesant sa vada cineva (DNA) si cum s-au derulat lucrarile cu reabilitarea termica a caminelor din Tudor Vladimirescu. Moldoconstruct a incasat bani si pe lucrari nefacute. Bani de la UE… Nasol tare de tot.

Adauga un comentariu