Eveniment-Social

O treime din bugetul Iasului s-a evaporat. Primarul Gheorghe Nichita se justifica vineri in fata alesilor locali

Publicat: 18 dec. 2013

@ Bugetul de un miliard de lei al Iasului a fost praf in ochi @ Aprobata doar ca sa dea bine in fata iesenilor, propunerea s-a dovedit a fi irealizabila, municipalitatea inregistrand cifre [email protected] Capitolul dezvoltare, de exemplu, are procente de realizare mai mici de o treime din estimari

La inceputul anului, municipalitatea propunea pentru 2013 cel mai mare buget din istoria Iasului, de aproape un miliard de lei. Propunerea primariei nu a depasit pragul psihologic de un miliard de lei, bugetul propus pe anul in curs fiind de 958 de milioane de lei.

Socotelile din plenul de la inceputul anului nu se potrivesc insa nici pe departe cu executia preliminara a bugetului, ce va fi analizata de alesii locali vineri dimineata, in ultima sedinta de plen a anului. Conform estimarilor privind executia bugetului, aproape o treime din promisiunile municipalitatii nu s-au concretizat. Astfel, daca la partea de venituri era preconizata atragerea a 958 de milioane de lei, realizarile preliminate nu depasesc 688 de milioane de lei, adica circa 70 la suta din prevedere. „Cele mai mici cifre le avem la sectiunea dezvoltare, unde inregistram un procent de realizare a previziunilor de 46,11 la suta. Compensam insa la sectiunea functionare, unde estimam o realizare de 101 la suta”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Un detaliu interesant, demn de observat, este faptul ca municipalitatea nu numai ca nu a reusit sa realizeze bugetul propus, dar nici macar nu a reusit sa cheltuie putinul pe care l-a gestionat, existand diferente mari intre venituri si cheltuieli. Astfel, cheltuielile ating un procent de 62,25 la suta din cele 958 de milioane de lei, adica circa 616 milioane de lei.

Capitolul dezvoltare ramane Cenusareasa bugetului

Realizarile la capitolul dezvoltare sunt in 2013 printre cele mai mici. Astfel, veniturile totale, anticipate la 511 milioane de lei, au fost realizate in procent de 46 la suta, in suma de 235,7 milioane de lei. Intarzierile la proiectele europene au tras in jos bugetul Iasului cel mai tare. Daca la inceputul anului se anticipau rambursari de la UE in valoare de 269 milioane lei, in decembrie abia s-a atins suma de 104 milioane de lei.

„Aceste fonduri vor ajunge la noi, proiectele sunt in derulare si le vom realiza”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Daca veniturile propuse la capitolul dezvoltare erau de 511 milioane, cheltuielile anticipate erau de 537 de milioane de lei. Aceste cifre nu se regasesc nici pe departe in dezvoltarea Iasului, primaria reusind sa utilizeze doar o parte din incasarile si asa mai mici. Astfel, cheltuielile la capitolul dezvoltare sunt de doar 175 de milioane de lei, adica o treime din cat se anticipase.
Comentarii
  • Ma ziaristu lu peste. Daca veniturile reale sint de 688 milioane si cheltuielile de 616 milioane atunci treaba e buna, pentru ca au cheltuit mai putin decit au incasat. Mai mergeti si voi pe la cursuri, mai puneti mina pe o carte ceva

    • Uite de aianu are ursul coada. Ca suntem limitati in gandire. Cum mama dracului sa aiba 200000 de vizualizari un articol cu esti prost daca nu dai clic, la un ziar local, cand ai lucruri cu adevarat interensante de adus in dezbatere, cum ar fi evaporarea aici de fata. Te doare n cur de copii tai bai mama

Adauga un comentariu