@ Contribuabilii pusi sa astepte cu zilele pentru a plati o taxa @ Un calcul de cateva minute este facut de functionari in cateva zile @ O taxa cu mari probleme de legalitate creeaza cosmaruri cetatenilor
Ineficienta si proasta functionare a institutiilor statului au devenit proverbiale, fapt dovedit de o situatie ce se intalneste la Directia de Finante. Aici, iesenii care au achizitionat un automobil si vor sa il inmatriculeze, trebuie sa achite contravaloarea timbrului de mediu. Pe langa disconfortul provocat de sutele de euro pe care trebuie sa le scoata din buzunar, oamenii sunt nevoiti sa suporte si perioade lungi de asteptare doar pentru calcularea unei taxe banale. In timp ce pe site-ul ANAF, calculul poate fi facut in cateva secunde, maxim un minut, in fapt oamenii asteapta si o saptamana pentru a avea in mana actele necesare. Functionarii DGFP Iasi dau vina pe procesul birocratic pe care trebuie sa il respecte.
„Oamenii trebuie sa stie ca si la noi ca in orice alta institutie trebuie sa se respecte o ordine. Fiecare dosar este luat la rand, nu le putem opera pe toate odata. Pentru calcularea valorii timbrului de mediu este necesara o procedura destul de complexa, in cursul careia noi verificam toate actele pe care le depune petentul. Se fac verificari la alte institutii ale statului, cum ar fi de exemplu cele din subordinea Ministerului de Interne, pentru a se vedea daca datele din acte corespund cu cele reale. Aceasta procedura dureaza ce-i drept si cateva zile„, a declarat Maria Taranu, purtator de cuvant al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Iasi.
Nici personalul nu este suficient pentru a acoperi cantitatea de dosare ce ajung la cei de la Finante. Functionarii se scuza si spun ca problema nici macar nu ar trebui sa fie de competenta lor, ci a celor de la Ministerul Mediului, principalul beneficiar al taxei.
„Nu putem spune ca este o problema majora de personal, chiar daca avem doar un functionar care se ocupa de aceasta problema. Deocamdata ne descurcam, chiar daca in mod normal nu este atributia noastra. Directia de Finante are ca atributie colectarea de fonduri pentru bugetul statului, ori acesti bani merg la Ministerul Mediului. Aceasta situatie face ca sa nu putem suplimenta numarul de functionari ce trateaza problema timbrului de mediu. Atunci cand nu ne vom mai descurca, vom solicita cel mai probabil un ajutor din partea statului„, a mai spus Maria Taranu. Important de mentionat ar fi si faptul ca aceasta taxa este una controversata, oficialii europeni pronuntandu-se de mai multe ori impotriva ei. De asemenea, multi ieseni au reusit sa isi recupereze banii platiti statului prin intermediul justitiei.