Actualitate

O suta de milioane Euro pentru spitale

Publicat: 25 apr. 2008
1

• Bugetul negociat de managerii spitalelor cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru anul 2008 se ridica la suma de 358,1 milioane lei • Fata de anul trecut, unitatile medicale publice cu paturi au primit un buget mai mare cu 14 la suta

Dupa doua saptamani de negocieri intre reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) si managerii spitalelor, bugetul care va fi alocat in acest an unitatilor medicale cu paturi se ridica la suma de 358,1 milioane lei, echivalentul a o suta de milioane Euro. Fata de anul trecut, spitalele au primit un buget mai mare cu 14 la suta. „In general, managerii spitalelor au fost multumiti de sumele negociate. Bugetul alocat de Casa de Asigurari de Sanatate a crescut fata de anul trecut cu 14 la suta si datorita faptului ca avem un nou spital in Iasi, Providenta. Credem ca pana la sfarsitul anului vom reusi sa acoperim fondurile pentru spitale. Incepand cu data de 1 mai vom contracta 85 la suta cu spitalele, urmand ca pe parcursul anului sa suplimentam fondurile. Vom cere managerilor de spital sa respecte cateva criterii de calitate, cum ar fi acoperirea cheltuielilor salariale, mai ales ca anul acesta au crescut mult salariile in domeniul sanitar, cheltuielile de hrana, necesarul de medicamente”, a declarat ec. Cristian Lapusneanu, director interimar la CAS.

Anul acesta, 13 comune din judet, printre care Popesti, Coarnele Caprei, Tiganasi vor avea medici de familie. Un medic de familie din mediul rural va avea minimum 700 de asigurati, iar in mediul urban minimum 1000 de pacienti. Daca timp de 6 luni consecutiv numarul asiguratilor la un medic de familie scade sub 700, CAS poate rezilia contractul cu medicul respectiv. „In medicina primara am incheiat contracte cu 413 medici de familie. Pentru medicii de familie, anul acesta vor fi venituri destul de mari pe cabinet. Daca pana acum la un medic de familie care avea intre 2000 si 2500 de asigurati venitul trimestrial era de 60 milioane lei vechi, acum s-a dublat. Dorim sa dezvoltam in mediul rural si medicina dentara. De aceea, medicul stomatolog din mediul rural primeste un spor de 15 la suta”, a declarat directorul interimar de la CAS. Numarul cererilor depuse de furnizorii de servicii medicale de ingrijiri la domiciliu la CAS pentru a incheia contracte de decontare a serviciilor medicale s-a dublat aproape fata de anul trecut. Daca in 2006 s-au incheiat doar doua contracte cu astfel de furnizori, anul trecut au fost 13, iar in primele 4 luni ale acestui an sunt depuse 21 de cereri. „Numarul furnizorilor de servicii medicale la domiciliu a crescut foarte mult. Casa de Asigurari de Sanatate acopera suta la suta aceste servicii. Recomandarile pentru ingrijiri la domiciliu le face medicul specialist din spital, iar medicul specialist din ambulatoriu face astfel de recomandari doar pentru bolnavii de cancer si cei cu accidente vasculare cerebrale. In general, noi eliberam astfel de decizii in maximum 5 zile. Casa de Asigurari de Sanatate acorda un numar de 56 de zile pe an pentru ingrijiri medicale la domiciliu. Chiar ne dorim sa dezvoltam acest segment”, a precizat ec. Cristian Lapusneanu.
Adauga un comentariu