Actualitate

O simpla secunda de inconstienta ar fi putut sa o lase OARBA! Ce a facut o ieseanca cu lentilele de contact este greu de inchipuit! Medicii au ramas fara cuvinte!

Publicat: 07 oct. 2019
1

@ Dupa ce si-a cumparat lentile de contact de pe internet, o ieseanca a fost la un pas de a-si pierde vederea @ Le-a spalat cu apa de la robinet si s-a infectat @ Medicii sustin ca a fost infectata cu o bacterie care mananca globul ocular

O ieseanca a ajuns de urgenta la Spitalul "Sf. Spiridon" dupa ce si-a achizitionat o pereche de lentile de contact de pe internet, acestea provocandu-i o infectie care ar fi putut sa o faca sa isi piarda vederea. Aceasta s-a prezentat la spital avand o durere insuportabila in jurul ochiului, asemanatoare cu durerea de masea, cu ochii rosii, cu sensibilitate la lumina, dar si lacrimare abundenta.

Medicii au constatat ca tanara nu-si igienizase lentilele de contact corespunzator, spalandu-le cu apa de la robinet, motiv pentru care a fost diagnosticata cu o infectie grava. Daca nu s-ar fi prezentat intr-un timp util la o unitate medicala, sansele de a-si fi pierdut vederea ar fi fost foarte mari.

Pericolul cumpararii de pe internet

Fiind destul de frecvente infectiile provocate de lentilele de contact, medicii oftalmologi ieseni sunt foarte sceptici in ceea ce priveste achizitionarea lor de pe internet. Fie ca sunt lentile de contact de corectare a vederii sau lentile de contact pentru schimbarea culorii ochilor, atunci cand nu sunt utilizate corespunzator, pot avea repercusiuni grave asupra sanatatii ochilor. Astfel, se poate ajunge si pana la pierderea globului ocular.

"Sunt, in genere, tineri acei pacienti care ajung la clinica de oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgente «Sf. Spiridon» Iasi cu afectiuni provocate de utilizarea incorecta a lentilelor de contact, achizitionate in cele mai multe cazuri de pe internet. Problema este ca, de foarte multe ori, odata cu lentilele de contact, nu soseste niciun manual de utilizare, fapt pentru care infectiile provocate de acest aspect nu sunt putine. Cea mai frecventa consecinta a utilizarii incorecte este infectia, dar si discomfortul. Multi pacienti nu cunosc modul corect de pastrare a lentilelor de contact, modalitati de igienizare si importanta igienizarii. In general, aceste infectii apar dupa excursiile de weekend, cand lentila se pastreaza in suport si se asaza cu mana murdara. Putini sunt aceia care stiu ca solutia din suport, la un moment dat, nu mai este sterila si trebuie aruncata. Printre erorile de utilizare a lentilelor de contact se numara dormitul fara inlaturarea lentilelor, inlocuirea tardiva a lentilelor, curatarea incorecta a lentilelor, dar si patrunderea apei la nivelul lentilelor in timpul dusului, inotului s.am.d.", a specificat prof. dr. Camelia Bogdanici, medic oftalmolog la Spitalul Clinic Judetean de Urgente "Sf. Spiridon" Iasi.

Vezi si: Daca vrei sa iti vezi seful cu ochi buni, urmareste aceasta emisiune! Prof. Dr. Camelia Bogdanici vine in studioul BZI LIVE – LIVE VIDEO

Acanthamoeba- infectia care te lasa ORB!

Una dintre cele mai periculoase infectii care pot aparea in urma utilizarii neadecvate a lentilelor de contact este infectia cu acanthamoeba, o amfiba care se gaseste in apa curata, dar si in apa potabila, deoarece nu poate fi exterminata complet cu clor.

Acanthamoeba poate patrunde in ochii persoanelor care poarta lentile de contact, dar infestarea cu aceasta infectie este aociata cu nerespectarea principiilor de purtare a lentilelor de contact.

"In cele mai multe dintre cazuri, acanthamoeba poate fi tranferata atunci cand lentilele de contact si trusele in care sunt tinute acestea sunt clatite cu apa curata. In momentul in care lentila se curata cu apa curata si se aplica pe globul ocular, acanthamoeba patrunde in spatiul dintre lentila si ochi provocand o inflamatie a corneei, extrem de grava. Pe ochi se formeaza o pata circulara mica care provoaca prurit ocular. Spatiul dintre lentila de contact si ochi permite dezvoltarea microorganismelor, care nu au nevoie de oxigen ca sa traiasca si, mai rau, incep sa se hraneasca din cornee. Simptomele de cheratita acanthamoeba includ ochii rosii, dureri de ochi dupa indepartarea lentilelor de contact, precum si sensibilitate la lumina, vedere incetosata si o senzatie asemanatoare cu cea de a avea ceva in ochi", incheie prof.dr. Camelia Bogdanici.

Vezi si: Medicii transmit un avertisment dur! Acest produs te poate lasa ORB! Nu este o gluma! Multi ieseni prefera sa cumpere de aici pentru a plati mai putin – FOTO

Desi exista tratament impotriva acanthamoebei, modul de a actiona este unul foarte violent. Imediat ce lentila este atasata de ochi, bacteria incepe sa lucreze imediat, rozand corneea si reproducandu-se. Intr-o faza avansata, aceasta bacterie produce o leziune a globului ocular care duce in ultima instanta la pierderea vederii. Astfel, toate persoanele care utilizeaza lentile de contact si nu le ingrijesc corespunzator, risca sa-si piarda vederea.
Comentarii
  • Nu este nici un pericol daca le cumperi de pe internet, insa este daca nu stii sa le folosesti si daca cumperi fara prescriptie data de oftalmolog. Lentilele de contact sunt vandute pe internet de firme care au si magazine fizice si sunt mult mai ieftine decat firmele de casa ale oftalmologilor. Nu pot sa uit cum dupa un control la Chisalita mi s-a indicat sa cumpar lentilele musai de la o anumita optica unde pretul era cu o treime mai mare decat la videt.

  • Un titlu care induce in erore.
    Mai bine scriati ca a fost prostanaca si a spalat lentilele cu apa de la robinet direct din titlu, cu siguranta a facut economie mare neplatind 20 lei pt o solutie de curatare. Nu mai scrieti tampenii! Comerciantii online ofera facturi, platesc taxe la stat, au avize medicale, le spun clientilor cum sa foloseasca produsele, etc. Normal ca este in interesul medicilor sa demonizeze mag online pt ca isi pierd ei din castiguri. Sunt clienta lensa si n am avut niciodata probleme, desi am dioptrie – 8 si port lentile de 6 ani.

  • Ne putem spala sau nu ne putem spala cu apa si sapun??? o amfiba care se gaseste in apa curata, dar si in apa potabila, deoarece nu poate fi exterminata complet cu clor.

Adauga un comentariu