National

O noua conducere la Consiliul Superior al Magistraturii

Publicat: 08 ian. 2009
1

• Mandatul de conducere are durata de un an. Mandatele presedintelui Consiliului, Lidia Barbulescu, si al vicepresedintelui Gratiana Isac se incheie in 10 ianuarie

Judecatorul Virgil Andreies, fostul presedinte al Curtii de Apel Cluj, si procurorul Bogdan Licu de la Parchetul Capitalei, membri alesi in Consiliul Superior al Magistraturii, ar putea prelua conducerea Consiliului, in urma sedintei de astazi. Consiliul Superior al Magistraturii isi alege, astazi, noua conducere, mandatele presedintelui Consiliului, Lidia Barbulescu, si al vicepresedintelui Gratiana Isac incheindu-se in 10 ianuarie. In prima parte a sedintei de astazi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va fi prezidata de presedintele Traian Basescu, se va prezenta raportul de activitate al institutiei, urmand ca in a doua parte sa fie aleasa noua conducere. Potrivit Constitutiei, presedintele si vicepresedintele CSM, alesi dintre membrii Consiliului, detin un mandat timp de un an.

„Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, dintre magistrati”, prevede articolul 133 din legea fundamentala. Pana anul acesta au detinut conducerea, in 2005, judecatorul Dan Lupascu, alaturi de procurorul Liviu Dascalescu, apoi, in 2006, judecatorul Iulian Gilca, impreuna cu procurorul Cristian Deliorga, care au fost urmati, in 2007, de judecatorul Anton Pandrea si procurorul Dan Chiujdea, iar, in 2008, de judecatorul Lidia Barbulescu si procurorul Gratiana Isac.

Dintre procurori, singurul care nu a detinut pana acum vreo functie in conducerea CSM este Bogdan Dimitrie Licu (39 ani), care si-a anuntat candidatura pentru functia de vicepresedinte al Consiliului, la alegerile de astazi. Candidatura pentru functia de presedinte si-a anuntat-o Viorel Virgil Andreies (48 ani), care a detinut pana la sfarsitul anului trecut functia de presedinte al Curtii de Apel Cluj.

Anul trecut, Andreies a fost asteptat sa-si anunte candidatura pentru CSM, dar a anuntat ca nu poate renunta la pozitia de la Curtea de Apel Cluj, fiind la final de mandat. In CSM, membrii de drept sunt presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Nicolae Popa, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Pe de alta parte, societatea civila o are ca membru ales in CSM doar pe Irina Zlatescu, directorul Institutului Roman pentru Drepturile Omului, al doilea post ramanand vacant dupa decesul, in octombrie 2006, al profesorului Avram Filipas si demisia din martie 2008 a profesorului Petre Lazaroiu din motive pecuniare.
Comentarii
Adauga un comentariu