Actualitate

O mare de lacrimi intr-un important spital indoliat. Adevarul tinut ascuns pana in ultima clipa – FOTO, VIDEO

Publicat: 27 iun. 2014

@ Abia ieri s-a aflat intreg adevarul care a indoliat lumea medicala ieseana @ De la socul vestii au trecut la amintiri frumoase dintr-o viata petrecuta pe holurile spitalului @ Cu ochii in lacrimi, cei in halate albe i-au adus un ultim omagiu in locul pentru care si-a dedicat intreaga viata

Cuvintele sunt prea sarace pentru pierderea unei valori a sistemului medical iesean. Veste socanta a uimit majoritatea personalului medical din cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Putini au stiut ca in spital prof. dr. Vasile Costinescu se lupta, de aceasta data, pentru viata lui. Dupa patru decenii petrecute la patul pacientilor si in sala de operatie, regretabilul profesor s-a stins din viata. O dovada incontestabila a faptului ca a fost un om discret in privinta vietii personale, dar un medic cu suflet mare este valul de durere care pluteste peste intreaga suflare medicala. Ieri, trupul neinsufletit al medicului a fost depus in Biserica Sf. Spiridon, din curtea spitalului in care si-a dedicat cea mai mare parte a vietii. Intreg personalul, de la infirmiere si asistente si pana la renumiti medici, a venit sa-si ia ramas bun de la cel care va ramane o emblema a medicinei.

Cei cu halate albe au doliu in piept si lacrimi in ochi

Zeci de coroane si buchete de flori au fost aduse de catre cei care aveau lacrimi in ochi. „Este o pierdere mare. Au fost multe momente in care acesta s-a alaturat echipei de chirurgi in patologiile faringo-esofagiene, cand trebuia sa lucram in timpi operatori succesivi. Am operat impreuna si se dedica total meseriei. In perioada in care a fost director al spitalului a facut eforturi uriase pentru a pastra integritatea unitatii. Spitalul a fost evaluat ca fiind necorespunzator, vechi, iar el a demonstrat ca lucrurile se pot schimba. Pacat pentru ca cei mai frumosi oameni se pierd…”, a precizat prof. dr. Stefan Georgescu, seful sectiei Chirurgie II din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.  In sectia ORL se resimte o atmosfera apasatoare. Medicii isi continua activitatea cu lacrimi in ochi si toti poarta doliu in piept. Clinica e mai goala decat de obicei, iar amintirea regretatului profesor va ramane mereu prezenta, ca si cea a tatalui sau. „Realmente este o pierdere uriasa. Un chirurg ORL de exceptie si un bun coleg. Desi avea un temperament vulcanic, a fost un om sufletist. Cuvintele nu isi au rostul in aceste momente de tristete…”, a spus prof. dr. Corneliu Diaconu, seful sectiei Chirurgie III.

A facut medicina adevarata in conditii uneori vitrege

Familia indoliata impreuna cu conducerea spitalului au hotarat ca trupul neinsufletit sa ramana la biserica Sf. Spiridon pana in aceasta dupa-amiaza, dupa care va fi dus la Cimitirul Eternitatea. Cel care a fost denumit „medicul saracilor” a lasat in urma clinica ORL modernizata, numeroase interventii chirurgicale in premiera si sute de vieti salvate. „Este regretabila plecarea acestui mare om dintre noi. L-am avut profesor la disciplina ORL, am fost colegi la Universitatea de Medicina si colegi in consiliul profesoral. Oricand sarea in ajutor cu un sfat si o vorba buna. Condoleante intregii familii si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”, a precizat prof. dr. Teodor Stamate, seful sectiei Chirurgie Plastica. Managerul Spitalului de Boli Infectioase, prof. dr. Carmen Dorobat, si decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof. dr. Norina Forna, au subliniat pierderea majora in lumea medicala si didactica prin disparitia celui care a stiut sa faca medicina adevarata indiferent de dificultati si conditii.

„Oamenii buni sunt luati de printre noi”

„Nu pot spune decat ca oamenii buni sunt luati de printre noi. Profesorul Costinescu a fost un chirurg ORL eminent, de mare valoare pentru care voi avea o consideratie deosebita pentru tot restul vietii”, a spus prof. dr. Marin Burlea, senator si profesor consultant UMF Iasi. Regrete sunt si din partea prof. dr. Diana Cimpoesu, care aminteste faptul ca pe decizia de constituire a SMURD-ului se afla semnatura prof. dr. Vasile Costinescu, in calitate de director al spitalului in anul 2005. Pacientii care au ajuns pe mainile medicului Vasile Costinescu au primit mai mult decat un diagnostic si ingrijiri medicale. Au ramas cu amintirea vorbelor calde si cu simplitatea gesturilor caritabile pe care le-a facut. Usa cabinetului medicului a fost deschisa mereu pentru cei sarmani si bolnavi. Relatia medic-pacient depasea cu mult granitele unei discutii formale in termeni de specialitate. La orice ora din zi si din noapte pleca de acasa, de langa familie, daca unul din pacienti avea nevoie de el. Cei care doresc sa-si ia ramas bun de la renumitul prof. dr. Vasile Costinescu au ocazia sa aduca un ultim omagiu la capela din Cimitirul Eternitatea. Slujba de inmormantare va avea loc duminica la ora 12.00. Pierderea fizica nu va sterge mostenirea lasata intregului sistem medical.

Dumnezeu sa-l ierte!
Comentarii
Adauga un comentariu