Actualitate

O institutie din Iasi, jefuita chiar de rudele directorului

Publicat: 27 aug. 2013
1

@ Directorul institutiei a incheiat contracte de lucrari cu o firma care apartine unui cumatru de-al sau @ Valoarea contractului incheiat de Administratia Bazinala de Ape Prut, condusa de Corneliu Cretu cu firma Vega 93 Galati, este de circa 16 milioane de lei @ Unul dintre sefii si actionarii firmei este Bogdan Lefter, cel care l-a cununat pe baiatul lui Cretu @ In cadrul acestui contract, ABA Prut-Barlad a facut plati de miliarde de lei, fara niciun fel de justificare catre Vega 93 Galati

O institutie care gestioneaza zeci de milioane de euro, bani guvernamentali sau fonduri europene, este condusa in continuare, cu sprijinul USL, de un personaj care a fost acuzat de frauda in ultimii ani de mai multe institutii de control ale statului. Averea lui Corneliu Cretu, directorul Administratiei Bazinele de Apa Prut-Barlad, a crescut in aceasta perioada direct proportional cu acuzatiile privind ilegalitatile de care a fost acuzat. Mai grav este ca una dintre cele mai importante institutii care vegheaza la modul in care este cheltuit banul public, Curtea de Conturi, a constatat ca unele din ilegalitati au fost facute de Corneliu Cretu chiar cu rudele sale. Mai exact, Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad a incheiat cu firma cumatrului lui Cretu, Vega 93 Galati, un contract in valoare de circa 16 milioane de lei (peste 3,6 milioane de euro). Printre sefii si actionarii acestei firme se numara si un anume Bogdan Lefter, care este nasul de cununie al feciorului directorului de la ABA Barlad. Contractul viza modernizarea unor baraje sau a unor acumulari de apa din judetul Vaslui. A inceput derularea contractului si nu cu mult timp inainte de finalizarea lucrarilor, a demarat un control al Camerei de Conturi, care a constatat ca ABA Barlad a platit ilegal mai multe sume de bani in mod nejustificat catre Vega 93. Mai mult decat atat, inspectorii financiari au constatat ca licitatia, prin care contractul a fost atribuit, a fost trucata, deoarece firma Vega 93 Galati nu era in stare sa execute toate lucrarile solicitate. Prin urmare, oferta depusa nu era conforma cu realitatea. Denumirea oficiala a proiectului este „Punerea in siguranta a acumularilor din Barajul Hidrotehnic Racova-judetul Vaslui”.

Printre lucrarile de modernizare sunt incluse si instalarea unor sisteme electronice si informatice de avertizare (debite ridicate, calamitati etc). S-a constatat ca firma Vega 93  Galati a subcontractat ilegal lucrarile legate de montarea sistemului de avertizare. „S-a constatat subcontractarea de lucrari de subantrepriza fara respectarea prevederilor legale, prin incheierea de catre Vega 93 Galati SRL a contractului de subantrepriza nr. 28/16.08.2010 catre SC Rokura SRL Bucuresti, desi in formularul 1.1 referitor la Acordul de subantrepriza din dosarul de calificare pentru participarea la licitatie, antreprenorul a mentionat ca «nu este cazul»”, se arata in raportul Camerei de Conturi.

In urma abaterilor repetate, Corneliu Cretu a fost avansat

Pe lista persoanelor gasite responsabile de Curtea de Conturi pentru aceasta golanie se numara Corneliu Cretu, care la acea vreme detinea functia de director tehnic al Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad.

Lucrarile decontate fara nicio justitificare sunt, dupa cum s-a mai precizat, de ordinul miliardelor de lei. Banii platiti in mod nejustificat i-au fost imputati lui Cretu si unor subordonati care au semnat documentele de plata, probabil din ordinul sau. Cu toate acestea, Ministerul Mediului continua sa-l mentina in functie pe acest director. „S-a constatat intocmirea situatiei de lucrari reprezentand achizitionare «Sistem informational» in valoare de 282.040 de lei, decontata si nepusa in opera si pentru care au fost intocmite procese verbale de predare-primire sau de custodie. Situatii de lucrari in valoare de 1.414.274 de lei au fost luate in custodie de catre dirigintele de santier prin incheierea mai multor procese verbale de custodie”, se mai arata in raportul Curtii de Conturi. Aceste constatari se refera la o parte din lucrari, cele de la acumularea Puscasi. Nereguli similare s-au gasit si la alte obiective de investitii. Acestea vor fi prezentate in amanunt in editiile viitoare ale cotidianului BUNA ZIUA IASI.

Mai grav este ca s-au constatat nereguli si la lucrarile realizate la digurile de pe malul raului Prut, care apara localitatile judetului Iasi. Jurnalistii cotidianului BUNå ZIUA IASI i-au solicitat directorului Corneliu Cretu un punct de vedere legat de aceste constatari ale Camerei de Conturi, dar acesta a refuzat orice discutie. A trimis pe adresa redactiei un comunicat sec, in care face referire la Legea 161/2003 privind combaterea coruptiei din administratie, incercand sa arate astfel ca nu poate fi acuzat de conflict de interese, avand in vedere ca a incredintat un contract unei firme a cumatrului sau.
„Lucrarile la acumularea Pungesti fac parte din obiectivul de investitie «Punerea in siguranta a acumularilor din Bazinul Hidrografic Racova, din judetul Vaslui». Obiectivul de investitie a fost atribuit prin licitatie deschisa catre SC Vega 93. La licitatie au participat sase ofertanti, iar criteriul de selectie a fost pretul cel mai scazut. Situatia prezentata de dumneavoastra nu intra sub incidenta Legii nr. 161/2003”, se arata in comunicatul emis de ABA Barlad, cotidianului BUNå ZIUA IASI.
Constantin MAZILU
[email protected]
Comentarii
 • Mihaita nu ai cum sa nu dai ochii cu mine muistule!ITI PLAC FETELE TINERE?SA te vad in fata mea astept!daca nu stii la ce ma refer mai suge carasu…..doar ai peste!

 • esti un libidinos, hodorog, handicapat, ***** prost, *******, care cauti numai sa profiti si sa inseli lumea, de asta te-a lasat si femeia, faza e ca ce naste din pisica soarece mananca, sper ca nu vor fi si copiii tai la fel, ca e vai si amar de ei……………..pupincuristule

  • iar pe tine te paste puscaria .Asta daca nu te prind eu odata la inghesuiala.ASTA E LIMBAJ DE DIRECTOR?stiu copiii tai ca esti pe invers?

 • stergeti comentariile ca nu ii convine penalului de Cretu? i se da cam multa importanta acestui puscarias penal. Cretule te asteapta sapunul, pregateste-te…iti pun o pila daca vrei, mai faci un ban si acolo.

 • NU fi trist ,,prietene,,poti gasi sapun ;;DURU,, care spala curu!exact cum esti tu!dar se mai foloseste si pe franghie pe care il gasesti la CRETU! sa ne scrii din IADUL CARE INCEPE!

 • ACEST HOT MA ESTE INCA DIRECTOR.ATI AUZIT??? ACEST HOT INCA ESTE DIRECTOR, INCA FURA BANUL PUBLIC. LA PUSCARIEEEEEEEEEEEEEE CRETULE, LASA-NE

 • Ce articol de prost !
  Mai aveti bani sa platiti articole? RATATILOR !!!
  Muriti de ciuda, Cretu este un Domn si Domn va ramane !

  • De unde stii tu cretinule ca Cretu este un domn?Imparte futul cu tine sau ai cota parte din jaf?Asta inseamna sa lucrezi la stat,inseamna cretimism,furt incompetenta ,jaf iti dai demisia si nu te mai cauta nimeni sa recupereze paguba.Adica cand primesti bani din bugetul central,te doare-n basca cum distribui cascavalul la acoliti,prieteni,unchi,verisori,si alte rubedenii.Si celor care mai comenteaza,va vog sa dati exemple de persoane care au lucrat la stat si au fost executate silit pentru recuperarea prejudiciului.Am sa va spun nici unul.Au un stil de a taragana procesul daca se ajunge in acel pas pana se prescrie fapta si cum pagubitii adica angajatii la stat nu se inghesuie sa recupereze ceva din prejudiciu asa ca ramai cu cascavalul.

 • Trofin in sus, trofin in jos, dar eu nu am vazut niun reportaj despre el. Totul e legat de Cretu si acolitii lui, minghel, balan,etc. Da, si le scriu cu litera mica numele, pentru ca sunt niste gunoaie, nici nu merita sa mai respire, pentru cat rau au facut angajatilor din subordinea lor. Sunt niste pupincuristi care intotdeauna au au urmarit doar scaunul si salarii mari si preme. Au dat afara oameni competenti si vor da afara in continuare.Cu cine vor ramane?,cu donatorii de organe( gen porc, vacutza, puisor,lapte, peste,branzica) si din partea mea multa muieeeeee. Asta va dau si va doresc.Aveti salarii de 5000-6000 lei si nu sti ti decat sa culege ti informatii de la lingaii din teritoriu si sa le inaintati aluai din poza, ca sa va pute ti pastra fotoliile. Niste oligofreni au ajuns sa conduca SGA, impreuna cu ” doamnele din sistem” care si au pus curul la bataie.

 • VEDETI LA POLITIA LOCALE CUM SE FAC GOLANII ,INVESTITII SI CUM SE FURA : COMBUSTIBIL SI UNII MUNCESC PENTRU BSEFI PE BANII POPULATIEI SI CUM DOAR 5% DINTRE ANGAJATI MUNCESC SI CEILALTI SLUGARESC PE SEFI SI PE PRIMAR , DAR1 NIMENI NU VEDE ….. AJUTORRRRRRRRRRRRRR INSTITUTIILE STATULUI LUATI MASURI

 • nu ai crapat de la tbc?… in loc sa dai banii pe tratamente tu ii duci la BZI ca sa mai fabrici un articol la comanda?…jet tbc-istule!!

 • Poezie despre prosti.
  De-ar fi să-i luam pe toţi la rând, Şi actualii dar şi foştii,
  Cei mai destepţi de pe Pământ Au fost întotdeauna…PROŞTII.

  Nu te ruga la ursitoare Să-ţi facă-n viaţa ta vreun rost,
  Mai bine urlă-n gura mare: „Iubite Doamne, fă-mă…PROST!”

  De ce să tragi ca la galeră,
  Să-nveţi atâtea fără rost,
  De vrei să faci o carieră Ajunge numai să fii…PROST.

  În lumea asta cu de toate,
  Unde se-nvaţă contra cost,
  Păcat că nicio facultate Nu dă şi diplomă de…PROST.

  Avem impozite cu carul
  Dar înotăm în sărăcie,
  Şi ce buget ar avea statul Dintr-un impozit pe…PROSTIE.

  Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
  Să nu-i jigneşti, să nu-i împroşti!
  O, Doamne, de ne-ar creşte grâul Cum cresc recoltele de …PROŞTI.

  Şi-n lumea asta rasturnată,
  Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi, Savanţii noştri mor de foame Şi numai PROŞTII sunt deştepţi.

 • buna ziua la toti- sau mai bine zis buna seara – eeeeeeh de mult citesc despre nelegiuirile lui cretu- cautati si veti gasi foarte multe , nu degeaba zisese ca s-a inrudit cu parlamentul cand ficiorul s-a insurat cu fiica unuia din parlament sau toti sunt portari la o adica– am citit ca trebuie vazut ceva de pe vremea ajutorelor pt.Romania -anii ’90 -eeeeeeh vedeti si voi dragii mei eu stiu ca nu-i chiar o minciuna — o seara buna la toti si nu va lasati pacaliti

 • Si taticutu Trofin, care fac tot mascariciul asta , pun pariu ca toate comentariile sunt scrise de ei doi, lumea e plictisita de laturile varsate de ei. Ma intreb cata spaga dau la medici ,la faimoasa comisie a spagii, ca sa le ramana bani si de BZI-ul curului :))Troaca de porci , de prosti, vorba unuia mai sus, decat sa intri in jungla asta de animale, mai bine , ne-am vedea de treaba fiecare, invidiosilor !!! Nu o sa puteti schimba voi lumea cu ura voastra niciodata, frustratilor!!! La nebuni cu voi, ca la job nu va mai vrea nimeni niciodata !Sictir ratatilor ! V-ati facut-o cu mana vostra ! Asa ca stergeti-va rahatul de sub fund si turnati-va in gura, sa va curate mintea aia bolnava si cretina de resentimente!!!

 • Tu ai dreptate, ca imi vine amaratul de Trofin si amanta lui cu banul si nu am ce face trebuie sa scriu articolul, dar m-am plictisit oameni buni de ei, sunt ca doua bocitori, uffffff cred ca mor de foame daca nu mai dau pe la mine intr-o buna zi !!!
  hihihi

Adauga un comentariu