@ O societate ieseana a risipit banii primiti de la Uniunea Europeana @ Artificii legale pentru a scapa de datorii imense @ Falimentul poate fi profitabil @ Cum sa eludezi legea si sa te imbogatesti peste noapte
Pentru multi antreprenori, fondurile europene reprezinta o solutie pentru a-si lansa sau extinde afacerile. La fel s-a intamplat si in cazul celor de la Floralis SRL, o firma specializata in producerea si comercializarea de flori. Doar ca societatea ieseana nu a respectat regulile jocului si acum Uniunea isi vrea banii inapoi. Firma este una cunoscuta iesenilor, deoarece a avut florarii in mall-urile si marile hypermarketuri din oras. In perioada 2006-2007, Floraline a reusit sa acceseze o finantare europeana de aproximativ 400.000 de euro. Banii trebuiau investiti in modernizarea serelor de flori pe care societatea le detinea deja in comuna Barnova. Tot pentru acest scop, Floraline a contractat o serie de credite si de la mai multe banci comerciale. Totusi, se pare ca banii nu au fost suficienti si in 2010 firma a intrat in insolventa, pentru ca numai dupa un an sa se ajunga la faliment. Conform contractului pe care il semnasera cu Uniunea Europeana, cei de la Floraline erau obligati sa pastreze afacerea functionala pentru o perioada de 5 ani, ceea ce nu s-a intamplat, asa ca europenii, prin intermediul APDRP, au cerut banii inapoi. Ideea celor de la Floraline a fost simpla. Obtinem fonduri, ne imbogatim si apoi nu mai returnam nimic. Astfel banii europeni nu mai sunt canalizati spre investitii, ci direct spre profitul personal. Asa a inceput telenovela vanzarii activelor societatii iesene.
Datorii de milioane sterse ca prin minune
Datoriile celor de la Floralis SRL sunt uriase totalizand aproape 4 milioane de lei, deci in jur de 1 milion de euro! Numai la banci, firma are peste 700 de mii de euro, la Uniunea Europeana si la Directia de Finante mai figurand datorii de peste 500 de mii de lei. Creditorii au facut eforturi dupa declararea insolventei si a falimentului sa isi recupereze paguba, insa fara prea mult succes. Bunurile de valoare fusesera deja vandute unor apropiati ai firmei. Dupa actiuni in justitie, lichidatorul a avut castig de cauza, iar serele si terenurile agricole au fost scoase la vanzare. Chiar si asa, dupa vanzarea acestora, s-a recuperat doar un procent foarte mic din banii pe care trebuia sa-i restituie firma, adica circa 60.000 de euro. Mult mai scandaloasa este metoda prin care aceiasi proprietari au ramas cu serele vechi. Dupa o reteta deja verificata de mai multi oameni de afaceri romani, cei de la Floraline au infiintat o noua societate, curata, fara datorii, care a cumparat active de la lichidatorul vechii firme. Astfel, serele au ajuns din nou la aceeasi proprietari, asa cum declara si angajatii serelor de la Barnova. Chiar daca sunt foarte retinuti in a da declaratii, am putut sa aflam care este starea actuala a serelor Floralis. „Nu mai sunt de mult la vanzare serele. Au fost puse in vanzare, dar le-am cumparat tot noi. Continuam sa producem flori, nu se pune problema sa iesim de pe piata”, spune un angajat care lucreaza la intretinerea serelor. Acestea sunt in stare perfecta de functionare, lucrandu-se in ritm normal la producerea de flori. In acest moment lichidatorul face eforturi de a mai vinde ultimele active ale societatii Floralis SRL, care insa nu vor putea acoperi datoriile uriase. Procesul de recuperare a daunelor ar trebui sa continue si in dreptul celor care au fost administratori ai firmei. Judecatorii au admis o parte din cererile administratorului judiciar de atragere a raspunderii patrimoniale pentru asociatii si administratorii firmei si cel mai probabil se va trece la valorificarea bunurilor acestora. De-a lungul timpului aceasta firma si-a schimbat succesiv administratorii, printre acestia numarandu-se o anume Mihaela Anghelescu, Arian si Laura Maret, dar si fostul prefect Dan Galea.
Link: