Local

O cunoscuta fabrica de lapte va fi vanduta la un pret de nimic. Firma a fost ingropata de credite

Publicat: 14 oct. 2015
1

@ Ani la rand, aceasta fabrica a furnizat produse lactate in toate judetele Moldovei

Intrata in faliment de circa 3 ani, cunoscuta fabrica de produse lactate Cavior nu reuseste sa-si achite datoriile nici prin vanzarea tuturor bunurilor pe care le are in patrimoniu. Astfel, dupa mai multe tentative de a vinde fabrica la pretul de evaluare stabilit de experti, lichidatorul judiciar le propune creditorilor o reducere substantiala de pret pentru activele scoase la vanzare tocmai pentru a se plati macar o parte din datorii. Astfel, daca initial s-a estimat ca patrimoniul fabricii ar valora circa 1 milion de euro, lichidatorul propune ca in perioada urmatoare sedintele de licitatie sa porneasca la un pret de 50 la suta din cel reflectat in rapoartele de evaluare. Se propune organizarea unui numar de 3 licitatii cu acest pret, dupa care, daca nu se va obtine rezultatul dorit, sa se treaca la o propunere de vanzare la un pret de 40 la suta din cel stabilit in raporturile de evaluare. In final se propune vanzarea chiar si la un pret de 30 la suta din valoarea initiala.

Pe langa halele si terenurile fabricii, in patrimoniu s-au mai gasit echipamente de procesare a laptelui, care au fost evaluate la circa 385.00 lei. Aceasta fabrica de lapte,  care detinea spatiile de procesare in localitatea Oniceni din judetul Suceava, a fost dezvoltata cu fonduri europene aprobate prin programele Phare si SAPARD. Dezvoltarea afacerii a demarat in anul 2005 in cadrul unui program Phare-2000 pe o componenta care acorda finantari si credite subventionate intreprinderilor mici si mijlocii. SC Cavior SRL a obtinut suma de 800.000 lei, acordata prin intermediul Bancii Comerciale Romane. Anul urmator, in 2006, societatea a fost selectata de Agentia SAPARD in vederea implementarii unui proiect in valoare de 1,2 milioane euro pentru modernizarea tehnologiei de procesare a laptelui. Din cei 1,2 milioane euro, suma de 600.000 euro reprezinta fondurile nerambursabile.

Cu toate acestea, in anul 2008, societatea contracteaza inca un credit in valoare de 400.000 lei, din care reuseste sa achite doar o mica parte. Firma a reusit sa returneze numai creditul de 600.000 euro, pe care l-a contractat de la Banca Romana pentru Dezvoltare, pentru a asigura cofinantarea la programul SAPARD. De precizat ca, potrivit contractului de finantare, activitatea fabricii de procesare a laptelui trebuia sa functioneze neintrerupt o perioada de 5 ani. Insolventa a fost ceruta de administratorii firmei, familia Curelariu, dupa cum s-a mai precizat, imediat dupa ce SC Cavior SRL a iesit din perioada de monitorizare. Conform unui tabel preliminar al creditorilor, firma are o datorie catre BCR de 2.391.640 lei, Banca Transilvania-320.000, bugetul statului 1.556.782 lei etc. In total, firma are datorii care depasesc suma de 4.717.650 lei.
Adauga un comentariu