Eveniment-Social

O cladire simbol a Iasului, la un pas sa fie salvata printr-o decizie surprinzatoare

Publicat: 23 sept. 2015
1

@ Dupa un deceniu de conflicte, situatii litigioase si neclaritati in documente, un imobil simbol pentru orasul Iasi va intra pe Lista Monumentelor Istorice @ Dosarul de clasare a cladirii a fost intocmit de reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura

La capatul unui deceniu de conflicte, o cladire simbol a Iasului va intra pe Lista Monumentelor Istorice. Luna viitoare, dosarul trimis catre Comisia Nationala de Evidenta din cadrul Ministerului Culturii urmeaza sa fie aprobat. De aici, organismul trebuie sa trimita Ordinul care sa confirme includerea Casei Sadoveanu in Lista Monumentelor Istorice (LMI). In acest caz, Smaranda Caterina Herfurt, nepoata de drept a scriitorului Mihail Sadoveanu, a revendicat imobilul. Litigiul se afla in prezent pe rolul Judecatoriei Iasi, dosarul fiind inregistrat inca din anul 2011.

Citeste si: Scandal imens la Iasi. Totul a plecat de la o nunta de fite organizata in Copou – FOTO

Cu toate acestea, Muzeul Literaturii Romane (MLR) – Iasi, entitate care are in administrare cladirea, nu a prezentat niciun act doveditor care sa demonstreze ca este proprietar de drept. Pe de alta parte, istoricii arata ca prin procesul de clasare, cladirea va ramane in patrimoniu cultural al Iasului. „Vila de pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12, ce gazduieste astazi Muzeul Mihail Sadoveanu, a fost inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din 2004, sub codul IS-II-m-B-03698. In vechime, proprietatea se intindea pe aproximativ 10 ha de teren. Casa era inconjurata de vii, gradina si pomi, asa cum se poate vedea in planul de situatie realizat in anul 1879.

Citeste si: Teribil! Doi celebri scriitori ieseni, implicati intr-un scandal imobiliar monstru – GALERIE FOTO

Monumentul este legat de numele lui Mihail Kogalniceanu, George Enescu si Mihail Sadoveanu. Vreme de decenii, situatia juridica a cladirii a cunoscut un status-quo, existenta si functionarea muzeului memorial fiind garantata. Dupa 2003, Smaranda Caterina Herfurt din Bucuresti, nepoata lui Mihail Sadoveanu si singura mostenitoare a scriitorului, a revendicat nu doar casa de la Iasi, ci toata mostenirea lui Sadoveanu. Aceasta este fiica Despinei Lia, fata din prima casatorie a lui Mihail Sadoveanu. Mandatarul acesteia in procesul care a urmat este fiul sau, Dan Herfurt, un stranepot al lui Sadoveanu, stabilit in prezent in Olanda. Prin reincluderea in Lista Monumentelor Istorice a acestei cladiri va putea fi realizata o protectie reala  cu privire la conservarea arhitecturii casei, cu toate etapele ei de acumulari. Acest statut ar putea sprijini mentinerea actualei destinatii a cladirii, de Muzeu destinat memoriei unei mari personalitati culturale romanesti, scriitorul Mihail Sadoveanu”, arata istoricul si cercetatorul Sorin Iftimi din cadrul Complexului National Muzeal Moldova (CMNM) Iasi.

Citeste si: Decizie istorica pentru apararea memoriei unui mare scriitor iesean. Casa din Copou intra sub protectia autoritatilor- FOTO
Comentarii
  • Muzeul administreaza sau este proprietar? Cum vine ”Cu toate acestea, Muzeul Literaturii Romane (MLR) – Iasi, entitate care are in administrare cladirea, nu a prezentat niciun act doveditor care sa demonstreze ca este proprietar de drept”. Interesant…….

Adauga un comentariu