Eveniment-Social

O cladire istorica, din centrul Iasului, revendicata

Publicat: 08 iul. 2014
1

Usor, usor, Iasul risca sa piarda o serie de cladiri cu valoare importanta istorica si plasate pe lista celor de patrimoniu national. Astfel, la finalul lunii trecute, familia Fischer Leon si Fischer Carol, prin reprezentantii legali, solicita Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, retrocedarea Casei Mavrocordat, de pe strada Saulescu 17.

Concret, Anisia Sebastiana Fischer, prin avocatul legal, a trimis si o solicitare catre Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) prin care solicita dobandirea acestei cladiri in baza faptului ca: „prin Decretul 92 din anul 1950, autoritatile Statului roman de atunci au preluat de la Fischer Leon si Fischer Carol imobilul”. De precizat ca, la acest moment, in acest loc isi deruleaza activitatea educationala Grupul Scolar Virgil Madgearu. In urma cu doar cativa ani, Ion Mitican nota date extrem de interesante legate de aceasta cladire: pe lânga Alexandru Mavrocordat, fostul maresal al Palatului, care locuia în casele sale din str. Gându, alaturi de Cinema «Elisabeta» de astazi, si fratele sau, hatmanul Neculai Mavrocordat, care locuia în strada Saulescu, tot în aceeasi strada, putin mai la vale, sedea si varul lor primar, Dumitrachi Mavrocordat, în frumoasele sale case restaurate (pe strada actuala Saulescu – n.r.) si având o gradina din cele mai mari si mai bine îngrijite din lasi. Asadar, pe ulicioara Gându, în ograda cu numarul 7, locuia, pe la 1900, si D.D. Mavrocordat”, mentiona Mitican. 

Citeste si: Nu poti crede asa ceva! O cladire de patrimoniu din centrul Iasului, transformata in toaleta publica – GALERIE FOTO

Citeste si: Cale libera pentru distrugerea monumentelor istorice
Comentarii
  • „Iasul risca sa piarda o serie de cladiri cu valoare importanta istorica si plasate pe lista celor de patrimoniu national.” SERIOS??? Or sa mute mostenitorii cladirea din Iasi in alta localitate?

Adauga un comentariu