Actualitate

O catastrofa care poate rade Iasul. Banii au disparut, doar rugaciunile ne pot salva – FOTO, VIDEO

Publicat: 08 apr. 2014

@ Nimeni nu si-a imaginat ca unul dintre cele mai importante proiecte care avea misiunea de a proteja inclusiv municipiul Iasi s-a prabusit la scurt timp dupa ce a fost „receptionat”, desi a fost finantat cu milioane de euro @ Directia Nationala Anticoruptie a demarat o ancheta care nu a fost finalizata nici pana astazi @ Institutia care a cheltuit banii nu vrea sa ofere explicatii

S-au investit 2,5 milioane de euro intr-un proiect care trebuie executat astfel incat mai multe localitati din judet, inclusiv municipiul Iasi, sa fie protejate de producerea unor calamitati. Mai multe institutii de control au constatat ca firma de constructii care trebuia sa realizeze proiectul nu a respectat contractul si cu toate acestea nimeni nu face nimic. Personajul responsabil de ceea ce se intampla este mentinut pe functie de actualul guvern PSD, desi a fost numit pe functie de liberali fiind sprijinit chiar de Relu Fenechiu.

Citeste si: O investitie de cateva milioane de euro s-a surpat in cateva secunde – FOTO, VIDEO

Dupa inundatiile din anul 2008, Guvernul a alocat judetului Iasi fonduri importante pentru consolidarea digurilor de pe raul Prut. Se stie ca daca aceste diguri sunt intr-o stare buna este protejat de inundatii inclusiv municipiul Iasi. Din fondurile alocate atunci in valoare de 10 milioane de euro, cei mai multi bani, adica circa 2,5 milioane euro, s-au cheltuit pentru consolidarea digurilor in zona localitatii Petresti, la Golaesti. Datorita lucrarilor de proasta calitate atunci cand vor veni ploi mai puternice vom trai emotii intense. Lucrarile au fost facute de mantuiala, iar banii au fost risipiti. Desi fondurile trebuiau cheltuite pentru amenajarea albiei si consolidarea digurilor in zona localitatii, dar si pentru utilizarea unor cantitati mari de piatra (granit) pentru consolidarea malurilor banii au fost cheltuiti necorespunzator. Totul s-a facut cu aprobarea Administratiei Bazinale de Ape (ABA) Prut – Barlad, institutia care a gestionat lucrarile. Aceasta este institutia condusa in continuare de „liberalul” Corneliu Cretu. Ce a mai ramas din lucrarile efectuate in urma cu cativa ani se poate observa in fotografiile facute ieri de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI la fata locului.

Pericol de inundatii

Datorita „situatiei de urgenta” in anul 2008 lucrarile au fost date prin incredintare directa unei firme din Iasi, evitandu-se procedura licitatiei. Potrivit unor surse lucrarile au fost subcontractate imediat dupa aceea de firma lui Fenechiu, Fene Grup. In zona Petresti trebuiau sa se efectueze lucrari pe o portiune de 6 kilometri. Dupa cum s-a mai precizat trebuia sa se realizeze in primul rand suprainaltarea digurilor si consolidate malurile cu piatra. Piatra trebuie distribuita uniform pe malul romanesc al raului pe intreaga portiune vizata de consolidare. Ori si acum se vad portiuni intinse unde piatra lipseste cu desavarsire, iar digul nu are inaltimea necesara pentru a asigura protectie.

Directia Nationala Anticoruptie a declansat o ancheta in urma careia au iesit la iveala numeroase nereguli. Cercetarile s-au desfasurat imediat dupa ce, in urma cu doi ani, institutia prefectului si alte autoritati au depus plangere penala pentru a se verifica aceste lucrari. Problemele constatate in urma controlului aratau ca nu a fost folosita o cantitate suficienta de piatra pentru ca lucrarile sa aiba capacitatea de protectie prevazuta de proiect.

Citeste si: Pericol de moarte la 15 km de Iasi – FOTO

„Lucrarea a fost executata in regim de urgenta nerespectandu-se tehnologia de compactare a umpluturilor de pamant si gabaritajul (volumul de terasamente – n.r.) impus prin proiect, respectiv latime coronament de 4 m, taluz interior 1:2,5 si taluz incinta 1:2,5. Coronamentul prezenta denivelari, pantele taluzelor nu respecta proiectul, fiind pusa in pericol stabilitatea digului. Nu a fost realizat profilul longitudinal si transversal al digului la parametrii proiectati. Nu au fost amenajate corespunzator rampele de transversare a digului pe sectorul specificat”, se arata intr-un raport de control efectuat de specialisti la cererea procurorilor. Reprezentantii ABA Prut – Barlad nu au oferit niciun punct de vedere in legatura cu aceasta situatie. O alta dovada ca lucrarile au fost facute de mantuiala se poate vedea pe portiuni din digul din zona Sculeni, care s-au surpat la numai doi ani dupa finalizare.
Comentarii
 • COMANESCU la PUSCARIEEE !!!!!, Ca te-ai batut destul joc de proprii tai salariati, ai mintit si pacalit pe toata lumea, chiar propria familie. Ai manipulat angajatii si ai reusit sa furi din banii statului. Fugi si lasa-ne.

  • asa ar merita, am fost acolo, si stiu ce inseamna sa fii violat anal si oral seara de seara, credeti-ma, asta le doresc tuturor celor care isi bat joc de orasul asta

 • „Datorită lucrarilor de proastă calitate atunci cand vor veni ploi mai puternice vom trai emoţii intense.”…
  Acest „datorită” mă duce cu gîndul la emoţii pozitive…
  Între „datorită” şi „din cauza” e o mare diferenţă, dar asta contează mai puţin pentru cel care a ratat ciclul gimnazial în şcoală…

 • toti netoti lui Fenechiu sunt doar bunni hoti. Cred, cai asteapta sa joace table cu ei. La puscarie cu toti directori care au trecut pe la aceasta unitate ca doar au furat toti

 • dar stati sa vedeti si noua asa zisa pista a aeroportului iasi care se face impreuna cu firmele fenechiu, sa vedeti peste cativa ani ce pista CARPEALA SI PRABUSEALA vom avea… si cate golanii s-au facut acolo cu contractele de achizitie cu oamenii lui fenechiu si cate milioane de euro au hotit si hotesc.

 • Iaşul… Paşcanul… Unghenul… Bucureştul… Careul… Ploieştul… Topolovenul… Feteştul… Târnăvenul… Buştenul… Petroşanul… Urzicenul… Lupenul… Piteştul… Oneştul… Țăndăreul… Mărăşeştul… Vasluul… Negreștul… Morenul… Fălticenul… Tecucul… Flămânzul… Dorohoul, dacă vă luaţi după analfabetul de acolo.

Adauga un comentariu