National

O casuta de povesti din Romania atrage ca un magnet turisti din toata lumea

Publicat: 02 ian. 2016
1
Aceasta casuta ecologica din orasul Sangeorz Bai atrage ca un magnet turisti din toata lumea. Cu un aspect care te poarta cu gandul la casutele din povesti, cladirea construita din baloti de paie, lut si lemn ii apartine unui inginer roman stabilit de mai bine de zece ani in Belgia. Desi initial a fost gandita ca o casa de vacanta pe meleagurile natale, barbatul primeste acum cereri de cazare de la turisti din Belgia, Olanda, Germania si chiar si din America.
Paul Axinte: „Fereastra adevarului ii spune. E singurul loc unde vezi ca aceasta casa este facuta din baloti de paie. Asta e o padure. Asa ii spune: Padurea de salcami. Si e un fel de balustrada si cuier.”
Paul Axinte, un inginer roman stabilit cu familia in Belgia, a inceput sa ridice casa la poalele muntilor Rodna, in urma cu trei ani. Desi initial a vrut sa cumpere o locuinta traditionala, a renuntat la idee atunci cand a descoperit casele naturale din cob. Iar pentru ca totul sa iasa ca la carte, a participat la mai multe workshopuri in Belgia. Casa are trei incaperi, baie, bucatarie si terasa si este construita din lemn si cob – un amestec de lut, paie, nisip si apa.
Paul Axinte: „Am incercat sa evit cat de mult sa imi construiesc casa din magazine sau sa iau obiectele de design interior din magazine. Ideea casei a fost de a fi una alternativa, dar cu toate utilitatile si confortul unei case normale.”
Pentru ridicarea casei, Paul a cheltuit peste 30.000 de euro. Obiectele din interior au fost realizate de artisti ai locului.
Maxim Dumitras, artist: „Am facut un semineu cu piatra, cu un concept mai artistic, o scara interior, niste pereti cu materiale lut, paie, cu balegar de cal. Am mers doar pe materiale din zona, ecologice. Speram sa facem ceva pentru Sangeorz sa fie pus intr-o lumina buna ca e pacat de spatiul mirific dat de Dumnezeu.”
Turistii care innopteaza in casuta din cob, cei mai multi dintre ei straini, se pot deconecta complet de agitatia orasului, fie in casa, fie pe acoperisul verde, care isi schimba aspectul in functie de anotimp.
Paul Axinte: „Acoperisul e facut din plante de sedum, plante rezistente vara si iarna. Sunt americani occidentali care cauta altceva, ceva mai deosebit. Nu vreau pachete, nu vreau un hotel la marginea drumului, vor ceva altfel. ”
Proprietarul casei vrea, insa, sa le ofere turistilor mai mult decat un loc inedit de cazare. Cei care trec pragul popasului verde primesc pliante cu atractii si trasee turistice. In plus, pot sa cumpere lapte si oua direct de la sateni.
„Le-am dat si branza si lapte si oua. Au venit si o pereche straina. Nu m-am putut intelege cu ei si le-am aratat pe degete cat trebuie sa imi dea. Daca eu n-am stiut engleza.”
Casuta ecologica din Sangeorz-Bai este recomandata de un site unde pot fi gasite locuri unice de petrecere a vacantei din 190 de tari din lume. Intreaga locuinta poate fi inchiriata pentru 102 dolari pe noapte.Adauga un comentariu