Eveniment-Social

O biserica din Iasi isi sarbatoreste hramul – FOTO

Publicat: 23 nov. 2014
Pentru a doua oara in acest an, Biserica Toma Cozma din Iasi isi sarbatoreste hramul, cinstind-o pe Sfanta Mare Mucenita Ecaterina. Evenimentul va incepe cu Slujba Vecerniei Hramului, oficiata maine, 24 noiembrie, la ora 17:00, de un sobor de preoti, iar marti, 25 noiembrie, de la ora 8:00, va fi oficiata Sfanta Liturghie, impreuna cu Utrenia, dar si pomenirea pentru ctitori si toti cei raposati.
„Dupa Slujba Vecerniei si dupa cea a Sfintei Liturghii, cu sprijinul membrilor Consiliului si Comitetului parohial, al colaboratorilor si prietenilor apropiati ai parohiei, se va oferi pelerinilor prezenti expresia culinara a bucuriei sarbatorii, reliefand prin aceasta si importanta comuniunii cu semenii nostri, scopul de altfel al unei serbari crestine. In acest sens, ca si in anii anteriori, Hramul Bisericii Toma Cozma ne prilejuieste bucuria de a oferi, multumirea sufleteasca a ajutorarii aproapelui, constiinta ca faptele noastre bune stau la baza fericirii netrecatoare. Pelerinii care vor participa la aceste slujbe se vor putea inchina si la cele doua icoane deosebite ale Sfintei Mucenite Ecaterina, lucratoare a numeroase fapte minunate de-a lungul secolelor. Prima, aflata in dreapta catapetesmei, o icoana pictata pe lemn si imbracata in argint, a fost gasita intacta in urma bombardamentului din 20 august 1944, care a spulberat pana la temelie altarul si o parte din naosul bisericii noastre. Aceasta icoana pe multi i-a incredintat cum lucreaza Dumnezeu minunat in viata noastra, prin rugaciunile Sfintei Ecaterina. Cea de-a doua icoana, care se afla in pridvorul bisericii, s-a revelat in timpul unor lucrari de reamenajare in interiorul bisericii, in anul 1997. Aceasta icoana monumentala era total deteriorata,  mucegaiul si negreala intrasera profund in compozitia picturii pana la lemn, zadarnicind toate stradaniile profesionistilor pentru a o face cat de cat vizibila. Prin randuiala lui Dumnezeu, un grup de tinere fete venite sa participe la curatenia din biserica in urma lucrarilor de reamenajare, din proprie initiativa au sters usor cu carpe umede icoana. Si, minune, icoana s-a luminat, primind infati?area pe care o are si astazi. Aceste icoane ne-au inspirat sa intensificam rugaciunile noastre catre Sfanta Mare Mucenita Ecaterina, incat, in fiecare zi de marti seara, la ora 17:00, in Biserica Toma Cozma se oficiaza Acatistul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, facatoarea de minuni si ocrotitoarea parohiei noastre.  
In plan administrativ, explica Parintele Paroh Mihai Margineanu, ne-a ajutat Bunul Dumnezeu sa intampinam Sarbatoarea Hramului Parohiei noastre, cu mai multe realizari printre care construirea aleii de acces pietonal din curtea bisericii noastre, inceperea lucrarilor de refacerea a acoperisului casei parohiale, ce necesita interven?ie de urgenta si ample lucrari de curatenie si amenajari in parcul bisericii. Ca in fiecare an, alaturi de celelalte activitati culturale aflate in desfasurare la Parohia Toma Cozma, sarbatoarea Sfintei Mari Mucenite Ecaterina marcheaza inceputul Cursului gratuit de invatare a colindelor, in vederea constituirii grupurilor corale care vor sustine traditionalul Concert de Colinde. Sarbatoarea Hramului consemneaza totodata si o frumoasa aniversare: 12 ani de aparitie neintrerupta a publicatiei parohiale „Credinta si fapta”, in care este reflectata consecvent si bogata activitate spirituala, cultural-filantropica, administrativa pe care o intreprinde Parohia Toma Cozma.  A edita o astfel de publicatie cultural-spirituala este o misiune si nu una usoara. Cand afirm aceasta, am in vedere – dincolo de dificultatile inerente care se ivesc in crearea, organizarea si coordonarea unui colectiv, in desfasurarea activitatilor cotidiene de redactie – contextul general al societatii in care traim astazi. De aceea, simtim intotdeauna si ajutorul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina in mentinerea ritmului de aparitie duminicala a publicatiei noastre care a cunoscut lumina tiparului acum 12 ani, chiar in ziua de cinstire a Sfintei. Consider ca initiativa editarii unei publicatii parohiale este deosebit de utila, pentru ca ofera imaginea unei strategii de comunicare religioasa benefica, actuala, realizata prin voluntariat activ, intr-un mediu complex si divers asa cum se prezinta comunitatea Parohiei „Toma Cozma” si mediul urban unde „Credinta si fapta” apare. Am in vedere aici, rolul pe care il are aceasta publicatie in contextul comunicarii interne din cadrul institutiei Bisericii si a comunitatii parohiale, precum si al comunicarii cu publicurile externe carora se adreseaza”, a subliniat Vasilica Onofrei, Specialist Relatii Publice.Adauga un comentariu