Actualitate

O ancheta de amploare baga teroarea in cei mai smecheri afaceristi ieseni!

Publicat: 16 iul. 2014
1

@ Ancheta a demarat in urma cu doi ani dupa unele verificari demarate de institutiile de control cum ar fi Camera de Conturi sau Directia de Finante @ S-a constatat ca smecherii care detin firme de transport s-au imbogatit pe spinarea pensionarilor si a veteranilor de razboi

O ancheta demarata in urma cu 2 ani in legatura cu modalitatile ilegale prin care unele firme de transport incaseaza sume uriase de bani din subventiile acordate pensionarilor si veteranilor de razboi scoate la lumina unele detalii socante. Reamintim ca in urma cu doi ani, cand a izbucnit intregul scandal, Camera de Conturi a constatat ca zeci de firme de transport din Iasi (afaceri extrem de banoase pentru administratorii lor) au incasat in numele pensionarilor si a veteranilor sume uriase de bani pentru servicii care nu au fost prestate. De exemplu, o firma de transport a decontat subventia de transport acordata unui pensionar sustinand ca l-a transportat pe parcursul unui an de cateva ori de la Iasi la Timisoara in conditiile in care ieseanul nostru nici macar nu iesise din judetul Iasi. In continuarea cercetarilor Camera de Conturi a demarat anul acesta un control la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) institutia prin intermediul careia se deconteaza subventiile de transport respective.

Citeste si: Curtea de Conturi: firmele de transport au incasat ilegal 500 de miliarde de lei

Reamintim ca prin intermediul DGASPC statul deconteaza in procent de suta la suta calatoriile efectuate de persoanele cu handicap si veteranilor de razboi si numai 50 la suta din contravaloarea calatoriilor pensionarilor. Ori in timpul verificarilor demarate anul acesta care se vor finaliza cel mai probabil cu o alta plangere penala (asa cum s-a procedat si in urma cu doi ani), s-au constatat si alte fraude. Este vorba despre faptul ca au fost incasate de catre transportatori subventii pentru persoane care se aflau internate in spitale sau la tratamente in statiuni balneare atunci cand se presupune ca au calatorit cu microbuzele firmelor de transport. Cu alte cuvinte, firmele de profil au incasat subventii sustinand ca au transportat veterani si pensionari, cand de fapt in perioada in care ar fi fost prestate calatoriile respective „beneficiarii” erau in spital si nu aveau niciun chef de duca undeva. Deocamdata s-au putut proba numai cateva situatii de acest fel, dar in curand Camera de Conturi va furniza anchetatorilor cifra exacta a prejudiciului. Asta deoarece se vor compara toate bazele de date de la institutiile care realizeaza decontari pe servicii medicale, subventii de transport etc.

Zeci de procese

Controalele demarate de Camera de Conturi si Directia de Finante au vizat principalele firme de transport judetean si interjudetean din judetul Iasi, Samson International SRL, Caro Tour SRL, Auto Balnis SRL, Ro Trans SRL, Rottmarq SRL, Trans Polosan SRL, Voion Trans SRL, Fya Trans SRL, Irina Trans SRL, Sami Trans SRL, Geo Tur SRL, SC Teisa SRL etc. „Nu au fost prezentate documentele prin care sa se justifice realizarea, oportunitatea si exactitatea datelor in legatura cu prestarea de transport calatori efectuate, respectiv cupoanele statistice inscrise in borderou pentru calatoriile cu mijloacele de transport rutier a veteranilor de razboi si ale pensionarilor”, se arata in raportul intocmit de Curtea de Conturi in urma cu doi ani.

Citeste si: Un tun de zeci de miliarde dat pe spinarea pensionarilor

Suspiciunile de frauda au aparut dupa ce inspectorii financiari au constatat ca firmele respective au declarat o cifra de afaceri mult mai mica decat valoarea subventiilor incasate. De exemplu, Samson International SRL a declarat pentru perioada verificata o cifra de afaceri de 1.402.827 RON, in timp ce valoarea subventiilor incasate pentru pensionari a fost de 1.509.103 cu tot cu TVA. Caro Tour SRL a declarat o cifra de afaceri de 1.489.211, iar subventiile incasate au fost de 2.289.800 lei cu tot cu TVA. SC Auto Balnis SRL a declarat o cifra de afaceri de 1.139.356 RON, in timp ce subventiile incasate au fost de 2.119.241 lei si asa mai departe. Intre timp o parte din firmele respective au contestat in instanta rapoartele de control intocmite. Este vorba de zeci de procese pe aceasta tema. O parte au fost finalizate. Unele au fost castigate de transportatori, altele de institutiile de control. In paralel, a fost declansata si o ancheta penala demarata de procurorii ieseni impreuna cu Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului.
Comentarii
  • Cunosc un sat unde 95 la suta din locuitori sint pensionari si veterani de razboi,si nu exista decit transport auto pentru localnici. Toate biletele pensionarilor si veteranilor subventionate de stat erau cumparate de intermediari-tigani-pentru care ofereau un lighean de plastic sau un metru de pinza ordinara.Afacerea era condusa de patronii SAMY TRANS SI ALTI SAMSONI transportatori, dar rezultatul afacerii se vede in zona CUG,unde au facut o adevarata TIGANEALA cu autobuzele si masinile lor.AUTORITATILE LOCALE NU VAD OARE CA ZONA ORGANIZATA FRUMOS CINDVA, A FOST MUTILATA DE TIGANII SAMSON? SAU SINT COMPLICI?

Adauga un comentariu