Local

O afacere de 235 de milioane de euro, facuta praf

Publicat: 10 iul. 2011
1

@ Planul de redresare de la Fortus a fost aprobat pe baza unui raport de evaluare facut fara validarea creditorilor @ Valoarea activelor care pot fi vandute a fost diminuata de aproape trei ori in doar doua luni @ Administratorii judiciari trebuie sa returneze 100.000 de euro, pe care i-au incasat drept „comision de succes”

Povestea salvarii de la faliment a societatii Fortus risca sa capete aspect penal. Judecatorul sindic de la Tribunalul Comercial Targu Mures, care judeca insolventa firmei iesene, este asaltat de contestatii, unele dintre ele vizand comiterea unor fapte ilegale. Principalii vizati sunt administratorii judiciari ai Fortus, care au vandut active fara a avea acest drept si, mai mult, au incasat si comision de succes.

Scandal inca de la inceput

Bataia pe ceea ce ar putea fi „cadavrul” Fortus a inceput imediat dupa declansarea procedurilor de insolventa. In martie 2008 a fost numit administrator judiciar Sigma IPURL, firma reprezentata de Adrian Ababei. Sigma IPURL si-a facut treaba si a depus un plan de reorganizare care prevedea acoperirea datoriilor prin vinderea de active si mijloace fixe excedentare, adica acele bunuri care nu sunt utilizate in activitatea de productie. Raportul de evaluare facut la cererea Sigma IPURL in martie 2010 arata ca valoarea activelor ce pot fi vandute fara a se afecta productia se ridica la aproximativ 80 de milioane de euro. Intre timp, Casa de Insolventa Transilvania (CIT) a facut presiuni pentru a fi cel de-al doilea administrator judiciar. Cu acceptul sefului ANAF, Sorin Blejnar, CIT devine al doilea administrator judiciar si, din acest moment, lucrurile se complica pentru Fortus. CIT cumpara Sigma prin intermediul colaboratorului Silvana Dalea si devine, in fapt, unic administrator, desi formal sunt doua firme care se ocupa de administrarea juridica a firmei iesene. Exista chiar voci care sustin ca nu putea fi desemnata Casa de Insolventa Transilvania pentru a se ocupa de Fortus din cauza unei incompatibilitati: Fortus era creditor la CUG Cluj, unitate aflata in insolventa si administrata de CIT.

Cat valoreaza Fortus?

Dupa ce a Fortus a obtinut formal al doilea administrator judiciar, s-a solicitat un termen in proces pentru revizuirea Planului de reorganizare depus de Sigma IPURL in martie 2010. Fara validarea Comitetului Creditorilor, a fost ales ca evaluator CS Invest Consulting SRL, care a prezentat in mai 2010 un nou raport de evaluare. La aproximativ doua luni de la prima evaluare, patrimoniul Fortus a fost redus drastic. Activele care puteau fi vandute, evaluate initial la circa 80 de milioane de euro, au ajuns la 28,8 de milioane de euro, iar valoarea totala de piata a Fortus a fost stabilita de la 235 de milioane de euro la doar 64,7 milioane de euro. Un caz elocvent este cel al turnatoriei de fonta, care in martie valora 15,3 milioane de euro, iar in mai – 2,7 milioane de euro. Impactul crizei asupra pietei imobiliare nu poate fi luat in calcul pentru a explica asemenea diferente deoarece analizele au fost facute la interval de doar doua luni. Cu alte cuvinte, ori prima evaluare a fost „umflata”, ori cea de-a doua este subevaluata clar. Raportul de evaluare facut de CS Invest Consulting SRL a fost contestat de mai multe ori, dar el a stat la baza programului de reorganizare aprobat in cele din urma. Si mai interesant este faptul ca judecatorul sindic a repus pe rol o contestatie la adresa raportului de evaluare si, cel putin teoretic, exista posibilitatea ca acesta sa fie invalidat, pentru ca evaluatorul nu a fost validat de creditori, ci a fost ales in mod direct de administratorii judiciari.

Banii inapoi!

Sugestiv pentru modul in care este administrat Fortus este faptul ca administratorii judiciari sunt nevoiti sa returneze sume importante de bani pe care le-au incasat drept „comision de succes”. Instanta judecatoreasca a stabilit deocamdata ca s-au platit fara temei onorarii de 407.427 de lei, in urma vanzarii unor active. Este vorba de o vanzare facuta pe 18 noiembrie 2010, cand Fortus se afla in perioada de observatie, iar planul de reorganizare nu era aprobat. In urma unor contestatii multiple, depuse atat de fostii salariati, cat si de o parte din actionari, judecatorul sindic a constatat nulitatea platii si a decis recuperarea banilor.
Cei doi administratori judiciari au probleme si cu alte sume de bani platite aparent fara temei legal. Firma CS Invest Colect SRL a primit 105.522 de lei pentru raportul de evaluare facut fara validarea Comitetului Creditorilor, iar administratorii judiciari au incasat in martie 2011 aproape 200.000 de lei, in urma vanzarii de active. Toate aceste sume de bani incasate de CIT si Sigma ar putea fi recuperate in perioada urmatoare. Trebuie mentionat si faptul ca un alt raport de evaluare, facut la cererea judecatorului sindic, a aratat ca vanzarea de active din noiembrie 2010 nu a vizat doar bunuri care nu sunt folosite in activitatea de productie, asa cum s-a scris in planul de reorganizare.

Poate urma falimentul

Hotararile luate de judecatorul sindic in ultima luna arata neincrederea aproape totala in administratorii judiciari. Pe 18 mai 2011, instanta a confirmat planul de reorganizare, dar a conditionat dur activitatea administratorilor. Judecatorul a solicitat inventarierea si evaluarea activelor care vor fi vandute si a pus in vedere faptul ca vanzarea se poate face doar cu aprobarea creditorilor. S-a interzis vanzarea activelor sub forma de pachete si la un pret global, fiecare activ urmand sa fie evaluat in parte. Cu alte cuvinte, judecatorul a decis sa preintampine devalizarea Fortus si protejeaza patrimoniul firmei iesene chiar de proprii administratori. Cu toate acestea, instanta a lasat cale libera administratorilor pentru declansarea falimentului. „Daca debitoarea (Fortus) nu se conformeaza planului sau inregistreaza pierderi care pericliteaza realizarea planului de reorganizare, administratorul judiciar va inregistra un raport si va cere de indata intrarea in faliment”, se arata in incheierea de sedinta de pe 18 mai.
Asa cum reporterii BZI au mai aratat, pierderile Fortus sub administrare judiciara se maresc in ritm accelerat, in 2010 fiind de aproximativ 10 milioane de euro. In acest ritm, administratorul judiciar, care se ocupa de managementul Fortus, poate sustine oricand ca planul de reorganizare este periclitat si poate cere falimentul.




Adauga un comentariu