National

Nu se poate modifica legea referendumului cu un an inainte de o astfel de consultare

Publicat: 17 apr. 2013
1

Fostul premier Emil Boc a declarat, miercuri, ca guvernantii trebuie sa fie atenti in ceea ce priveste modificarea legii referendumului, intrucat Comisia de la Venetia spune ca nu se poate schimba legislatia in materia referendumului cu un an inainte de o astfel de consultare.
„Am vazut ca se pregatesc sa modifice legea referendumului cu privire la cvorumul de participare. In esenta, modificarea legii se poate, numai ca trebuie sa fie atenti ca acel cod de bune practici cu privire la referendum al Comisiei de la Venetia spune ca nu se poate modifica legislatia in materia referendumului, ca de altfel nici in domeniul electoral, cu un an de zile inainte de un referendum sau de alegeri.
Acesta a fost si motivul pentru care legea cu privire la votul uninominal a fost declarata neconstitutionala, pentru ca s-a propus modificarea ei cu mai putin de un an de zile inainte de alegeri. Sa aiba grija si la referendum, ca suntem in preajma unui referendum cu privire la revizuirea Constitutiei. Nu poti sa modifici cvorumul de participare cu un an de zile mai devreme de procesul de revizuire a Constitutiei”, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Emil Boc.
El a spus ca guvernantii „ori nu au de gand sa revizuiasca Constitutia si toata povestea asta este o minciuna, ori daca doresc sa o revizuiasca, atunci trebuie sa lase intact cvorumul de referendum”.
Intrebat daca scaderea cvorumului la referendum este o practica normala, fostul premier a aratat ca „exista in Europa, nu este unica”.
„Ceea ce ne cere Comisia de la Venetia este sa nu o facem arbitrar, pe picior, in timpul desfasurarii jocului, cum s-a facut in iulie 2012, cand era inceput referendumul si s-au modificat regulile jocului in timpul jocului. Nu se modifica legea cu un an inainte, ca sa existe stabilitate si predictibilitate, altfel inseamna ca o faci cu dedicatie pentru cineva”, a afirmat Boc.
Mai multi parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a legii referendumului, prin care propun scaderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a declarat, marti, deputatul PSD Florin Iordache. El a precizat ca proiectul propune ca referendumul sa fie validat daca nu mai putin de 25% din populatia cu drept de vot se pronunta, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa.
Potrivit proiectului de lege depus la Parlament, „referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente”. „Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente”, prevede un alt alineat al proiectului.
Comentarii
Adauga un comentariu