Pagube uriase in judetul Iasi in urma secetei din ultimele luni. Conform unui raport al Directiei Agricole, s-au inregistrat pagube de peste 36 milioane de lei, raport care nu este inca finalizat in proportie de suta la suta. Directia Agricola a centralizat situatia de la circa jumatate din unitatile administrativ-teritoriale din judetul Iasi, raportul aratand ca peste 41 mii hectare de culturi agricole au fost afectate de calamitati.
In momentul actual, cea mai afectata cultura a fost cea de porumb. In jur de 11.518 hectare de porumb au fost distruse de seceta, in vreme ce alte 11.457 hectare de grau au fost compromise de vremea extrema. Totodata, 10.147 hectare de floarea-soarelui au fost afectate aproape in totalitate. Cea mai afectata localitate pana in prezent este comuna Movileni, unde 3.200 hectare de teren au fost compromise. Cate 2.400 hectare de teren arabil au fost distruse in localitatile Deleni si Gropnita, in timp ce in comuna Scanteia circa 2.000 hectare de teren au cazut prada secetei.
„Am primit pana in prezent o raportare care a cuprins 47 de unitati administrativ-teritoriale la nivelul judetului Iasi. Raportul se actualizeaza pe masura ce sosesc noi date din teritoriu si dupa modul cum unitatile administrativ-teritoriale au trimis datele. Toate informatiile sunt centralizate si trimise la nivel central pentru a fi evaluate”, a mentionat Felix Guzga, purtatorul de cuvant al Prefecturii Iasi.
Si in privinta grindinei care s-a abatut asupra Iasului in urma cu cateva saptamani situatia este dezastruoasa. Au fost afectate mii de hectare de culturi agricole si nu numai, valoarea totala a pagubelor pana in acest moment fiind de peste 10 milioane de lei. Cele mai afectate localitati au fost Letcani (875 hectare distruse), Dumesti (736 hectare compromise) si Romanesti (682 hectare). In total, la nivelul judetului, grindina a distrus 5.183 hectare de culturi agricole. Au fost trimise raportari insa din 13 localitati pana in prezent. Culturile cele mai afectate de grindina au fost cele de porumb (1.952 hectare), grau (1.419 hectare) si floarea-soarelui (788 hectare).
datorita bunei guvernari a aliantei noastre a crescut PIB ul in 2014 nu ca a plouat cum mananca ciuperci agricultorii, noi am dat subventiile la timp, ‘nu am depasit luna aprilie’ spunea mincinosul mititel de la agricultura anul trecut, iaca anul asta poate or pune mana pe sculele de lucru taranii si va vor trimite la dracu sa va ia de mincinosi imputiti.