International

Nu mai e cale de intors. Casa Alba se pregateste sa arunce BOMBELE

Publicat: 23 aug. 2014
1

Executarea jurnalistului James Foley este un atentat terorist impotriva Statelor Unite. Iar Casa Alba examineaza diferite optiuni pentru a pedepsi asasinarea „barbara” a americanului de catre gruparea „Statul islamic”, spune un consilier al lui Obama.

Oficialul a lasat sa sa inteleaga ca presedintele este pe cale sa aprobe bombardamente aeriene si in Siria, desi in trecut a refuzat cu incapatanare sa se implice in razboiul civil din aceasta tara. Desi inca nu a luat o decizie, administratia Obama pare sa incline tot mai mult inspre lansarea de atacuri aeriene asupra teritoriului controlat de jihadisti, in nord-vestul Siriei.

Ben Rhodes, consilier pe probleme de securitate nationala:
Nu vom fi limitati de granite.”

De altfel, Siria este locul unde „Statul Islamic” a luat nastere, pe fondul razboiului civil dintre opozitie si presedintele Bashar Al-Assad. Aici, jihadistii si-au strans averea, estimata la doua miliarde de dolari, deturnand fonduri cu care unele state din Golf ar fi incercat sa ii ajute pe adversarii lui Assad.

Apoi, a urmat avansul fulgerator in Irakul vecin, unde islamistii au reusit sa preia cu mare usurinta controlul asupra unor puturi de petrol.

Theodore Karasik, analist: „Au capacitatea de a exporta petrol in valoare de aproape 3 milioane de dolari pe zi.”

Au incercat sa obtina bani si din rapirea unor occidentali, precum jurnalistul american James Foley. In fata unui refuz categoric, l-au executat pe Foley, un act barbar care a fost ca un dus rece pentru elita politica de la Washington.

Jim Inhofe, senator de Oklahoma: „Sunt in curs sa dezvolte capacitatea necesara pentru a arunca in aer un intreg oras american, iar oamenilor nu le vine sa creada ca se poate intampla asa ceva.

FBI-ul a declarat ca nu are informatii credibile privind un complot al jihadistilor pentru a ataca Statele Unite. Totusi, altul ar fi pericolul…

Bob Baer, fost ofiter CIA: „Mi s-a spus ca fara indoiala exista celule ‘adormite’ ale Statului Islamic pe teritoriul american.”

O amenintare sunt si cetatenii occidentali care s-au alaturat jihadistilor si care ar putea patrunde cu usurinta pe teritoriul Statelor Unite pentru a lansa un atac.

Peter Bergen, analist: „Avem aici exemplul a trei americani, care au ajuns dupa gratii pentru ca s-au alaturat Statului Islamic in ultimul an. Printre ei se afla si o femeie, lucru destul de neobisnuit.

Haras Rafiq, analist: „Bagdadi (liderul Statului Islamic) este un psihopat nercisist. Vrea sa fie mai mare decat Osama bin Laden.

In ceea ce-l priveste pe individul care l-a executat pe Foley, expertii au obtinut noi indicii dupa analizarea inregistrarii. Ar fi vorba de un barbat pana in 30 de ani, care provine din Londra, ori o alta regiune din sudul Marii Britanii. A trait intr-un mediu multicultural, motiv pentru care si-a pierdut pe alocuri accentul si face parte, cel mai probabil, dintr-o familie educata, din clasa de mijloc.
Adauga un comentariu