@ Obiceiuri nesanatoase care ii afecteaza pe cei mici @ Lipsa de educatie a parintilor imbolnaveste copiii @ Tot mai multe cazuri de obezitate infantila @ Produsele care trimit copiii la spital
Din ce in ce mai multe produse ameninta sanatatea copiilor, conducand la situatii grave. Romania a ajuns in topul european din punct de vedere al obezitatii infantile. Nici Iasul nu este ocolit de aceasta epidemie de obezitate infantila. „Conform studiilor noastre, in doar doi ani s-a inregistrat o crestere alarmanta a cazurilor de obezitate infantila. Daca in 2010 erau inregistrati 104 copii cu aceasta problema, in 2012 apareau 170, iar la acest moment cifrele sunt si mai mari. Am avut cazuri grave la copii de mai multe varste, precum un copil de 15 ani care depasea 100 de kilograme sau chiar un sugar de 8 luni cu o greutate de peste 10 kg”, declara dr. Tudor Ciuhodaru. O alimentatie gresita, obiceiuri nesanatoase si lipsa activitatii fizice sunt cauzele principale ale acestei situatii.
Zaharul si sarea incriminate de nutritionisti
Medicii de la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi arata spre greselile din alimentatia copiilor de care sunt vinovati in primul rand parintii. Putem vorbi despre doua categorii de produse preferate de copii si care sunt daunatoare sanatatii lor – gustarile sarate si dulciurile. In prima categorie intra chipsurile, snackurile si pufuletii. „Chipsurile in principal, dar si celelalte produse similare, contin cantitati foarte mari de sare. Aceste concentratii afecteaza in primul rand rinichii copiilor, cauzand blocaje renale la varste fragede. De asemenea, aceste produse contin cantitati mari de E-uri, care dau iluzia unui gust «bun». Efectele lor asupra organismului sunt deosebit de grave. In primul rand este afectat sistemul digestiv al copiilor, care vin la noi cu indigestii sau gastrite. Avem, de asemenea, si cazuri de copii cu afectiuni renale sau hepatice, cauzate de aceste substante”, spune dr. Catalina Ionescu, purtator de cuvant al Spitalului de Copii. Si dulciurile sunt incriminate de medici pentru starea de sanatate a copiilor. „Bomboanele, acadelele sau inghetata contin cantitati mari de zaharuri si coloranti, care nu fac altceva decat sa favorizeze obezitatea in randul celor mici. Pe langa efectele directe, mai apar si multe alte probleme. Apetitul devine capricios, copiii refuzand alimentele sanatoase pentru motivul lipsei de gust in comparatie cu chipsurile sau dulciurile incarcate de potentiatori de gust”, a mai spus dr. Catalina Ionescu.
Educatia, solutia pentru rezolvarea problemei
Deputatul Tudor Ciuhodaru, initiatorul unei legi in domeniu sustine ca problema poate fi rezolvata printr-o mai buna educatie, atat pentru parinti, cat si pentru copii. „Vorbim in primul rand despre o problema de educatie. Din nestiinta sau ignoranta, parintii le ofera copiilor tot felul de produse nocive pentru sanatatea lor. Produsele cunoscute ca „gustari” sunt de fapt bombe calorice care fac din copii viitori pacienti. Chipsurile, snackurile, bauturile carbogazoase si dulciurile procesate ar trebui eliminate din alimentatia copiilor. Daca nu luam masuri, vom ajunge la situatii foarte grave. Un copil obez sufera transformari psihologice si fiziologice care il pot duce la boala, depresie si chiar suicid”, mai spune doctorul Ciuhodaru. De asemenea, este obligatorie si interventia autoritatilor pentru a stimula copiii sa faca sport. In Romania, sportul a devenit un lux, iar Iasul nu face exceptie. Terenurile de sport amenajate sunt tot mai putine sau solicita un pret prea mare pentru multi ieseni.