Actualitate

Nu-i un miracol! Curg bani de la robinet

Publicat: 27 sept. 2011
1

@ In timp ce furnizorii de utilitati le vand casele si ii scot in strada pe cei care au acumulat restante la intretinere, iesenii cu zero datorii nu fac nimic atunci cand li se incalca drepturile si sunt obligati sa se spele cu apa rece @ Mii de ieseni cu plata la zi sunt indreptatiti sa dea in judecata Centrala Electrica de Termoficare @ Acestia pot solicita atat daune materiale cat si morale pentru ca au fost privati timp de trei saptamani de apa calda @ CET a incalcat contractul cadru de furnizare a energiei termice, astfel ca orice actiune in judecata din partea iesenilor ar reprezenta un castig

V-ati saturat sa indurati mizeria si nepasarea autoritatilor locale? V-ati saturat sa va spalati de aproape o luna cu apa rece, desi sunteti cu plata intretinerii la zi? Daca da, puteti da in judecata Centrala Electrica de Termoficare (CET) pentru faptul ca nu-si respecta obligatiile trecute in contractul cadru de furnizare a energiei termice.

Cel mai simplu este pentru iesenii cu plata la zi, care au reusit sa incheie o conventie individuala cu termocentrala ieseana. Nu ar mai depinde de asociatia de proprietari care are restante, desi o parte dintre locatari si-au achitat integral debitele. Conform celor de la CET, peste 10 mii de ieseni au incheiat conventii individuale de plata pentru a scapa de povara asociatiilor de proprietari.

Conform articolului 7, punctul 5, din contractului cadru, reglementat in ordinul 483 al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Serviciilor Comunitare (ANRSC), furnizorul are obligatia „sa asigure continuitatea serviciului de furnizare a energiei termice la parametrii fizici si calitativi prevazuti în prezentul contract si de legislatia în vigoare”. Mai mult, conform ordinului ANRSC, toti consumatorii care nu beneficiaza de apa calda pot solicita despagubiri de la termocentrala ieseana. Astfel, furnizorul are obligatia „sa acorde despagubiri pentru daunele provocate de întreruperi în alimentare ce au survenit din vina sa, conform prevederilor legale în vigoare” (art.7, pct 20 din contractul cadru).

Situatia este valabila, mai ales ca termocentrala ieseana nu a declarat situatie de forta majora, caz in care ar fi fost exonerata de plata unor eventule despagubiri.

Se pot cere daune materiale si chiar morale

Astfel, orice iesean nemultumit de situatia creata poate depune o solicitare la judecatorie si va castiga invocand nerespectarea clauzelor contractuale. Avocatii sustin ca cei nedreptatiti pot solicita atat daune materiale cat si morale, pentru faptul ca sunt obligati sa se spele cu apa rece. „In cazul in care contractul prevede obligatii din partea furnizorului, iar acesta nu si le respecta, consumatorul poate solicita daune. Poate solicita obtinerea unei sume de bani pentru ca i s-a cauzat un prejudiciu. De exemplu, i s-au imbolnavit copiii pentru ca nu a avut posibilitatea sa-i spele cu apa calda. De asemenea, se pot solicita daune morale pentru ca oricine cauzeaza un prejudiciu, cum e cazul CET in situatia de fata, are obligatia de al returna”, a declarat avocatul Liviu Bran.

Pe de alta parte, oficialii CET sustin ca nu au fost dati inca in judecata de nici un iesean pana acum. „Consumatorii au si acest drept. Situatia nu a fost dorita de catre noi. Am facut toate diligentele necesare pentru reluarea furnizarii gazelor naturale. Au fost interventii din partea primariei, a parlamentarilor si a factorilor de decizie, dar deocamdata nu exista rezolvare”, a precizat Neculai Parasc, purtatorul de cuvant al CET Iasi.

Iesenii stau de mai bine de trei saptamani fara apa calda, dupa ce SNGN Romgaz SA a sistat livrarile de gaze naturale catre termocentrala ieseana. Si asta din cauza datoriilor imense, de peste 35 milioane lei, pe care CET le inregistreaza catre furnizorul din Medias.
Comentarii
 • daca ati mai pomenit asa ceva !salariatii CET stau acasa si iau bani buni de somaj tehnic iar la cet productie ioc!TESA taie frunze la ciini …dar ia salar …juristii taie frunze la pisici (dupa ce ca sunt si niste incompetenti pt functia pe care o detin) dar iau salar ….vrem si noi la CET SA LUAM MACAR ASA CIT DE DE UN AJUTOR SOCIAL .

 • Sa dai in judecata CET-ul sa ceri daune…ce fel de daune?….au mai ramas bransati foarte putini,dar nu se comunica numarul celor bransati la CET inca, pentru ca in numele lor se mai pot mulge bani de la guvern si chiar multi.Au mai ramas bransati alcoolicii,smecherii care fura caldura fie prin repartitoare,fie cu debransare partiala(in actele de la asociatie figureaza cu un calorifer iar ei si-au montat din nou toate caloriferele).

 • dl. avocat a uitat sa spuna ca ,mai intai, trebuie sa verifici daca ai ce executa. Cheltui banii pe proces si te trezesti ca nu recuperezi nimic!!! In schimb, ei, avocatii, sunt platiti.

 • raspuns lui Fanica; bai fanica de unde stii tu cine a mai ramas bransat la CET?alcoolicii …..nesimtitule au ramas oamenii care nu au avut bani pt centrale batranii cu pensii f mici , saracii iasului nu ca tine un golan care isi permite sa jugneasca cetatenii!!

 • Domnule cetatean,locuiesc la bloc si chiar am facut si eu o mica analiza,…rezultatul asta e,au ramas bransati alcoolici,puturosi,smecheri(trei din 2* s-au debransat partial dupa care s-au rebransat,cu lipsa de implicare a celor de la asociatie).Sint convins ca sint si persoane care cu adevarat nu au posibilitatea de asi monta o centrala,stiind ca ei chir sint in situatia de a plati mai mult fiind bransati la CET,dar primaria mentine situatia pentru a putea profita de ajutoare de la guvern sau pentru a folosi resursele locale cu motivatia CET.

 • Stiti citi abonati mai are CET,nu a spus nicidata sau daca o face sunt minciuni de-a lui NICHITA,pentru ca ei incaseaza bani si de la cet cu CET si de la cei cu centrale de apartament, n stiati,si cine vreti sa-i dea in judecata,ca este mai rau rau ca pe remea lui CEAUSESCU,ca sunt pline institutiile subordonate primariei de securistiIN ROMANIA FRICA SI CENZURA E CEA MAI MARE CA PE VREMEA RAPOSATULUI, ACUM SUNT ATITEA CARE TE POT OMORI.Ne plateste CET la astia cu centrale o parte din bani care ai platim la reizia centralei asa cum platim noi tevile cele care nu au fost interesati de proiecte pentru bani europeni asa cum a facut CLUJ,SUCEAA,BRASOV pina si VASLUIU nu mai are CET,PE CIND NOI IESENII TOT CU COMUNISTI TRANSFORMATI IN MAFIOTI SUNTEM,CHIAR NU AM INTELES NICIODATA,NU ATI SUFERIT DESTUL PE TIMPUL LUI CEAUSESCU,MAI LINGETI INCA IN CUR ACESTI SECURISTI.IMI CRE SCUZE,DAR CHIAR SUNTEM UN ORAS DE CRETINI SAU NE-AU IMPLATANT O FRICA DE CARE NU O SA SCAPAM MULTE GENERATII DE CUM INCOLO;CA ALTFEL NU IMI EXPLIC DE CE SUNTEM ASA DE PROSTI.ACEST PRIMAR NU A FACUT NICI UN PROIESCT PENTRU NOI CETATENII ,DAR A DAT BANII NOSTRI LA FOTBAL SI IAR TACEM CA PROSTII.DACA MAI ESTE OTAT INCA O DATA CHIAR CA NE-AM PIRDUT MINTILE

 • – Din 2*02 conducerea CET este numita de catre cei din primaria IASI facand in colaboarea un managment defectos, clientelar si pagubos, achizitii dubioase de combustibili, materiale, risipa de bani la sefii CET, reorganizari si dezorganizari servicii si posturi pentru a MASCA mentinerea inutila cliententelei birocratice de rudenie.
  – Nu s-au facut investitii in retehnologizare instalatiilor de baza, reducerea de personal birocratic cu NOUAZECI % rezultand costuri pentru populatie mai mici estimate la cca. O SUTAPATRUZECI RON/gigacalorie fara SUVENTIE ! Cei PUTINI RAMASI care muncesc cu adevarat nu mai pot suporta reducerile repetate de personal si salariale, managementul prost si dubios al CET-lui respectiv Primaria Iasi, pe salariatii boieri care nu fac nimic si care sunt cei mai multi.

 • Noi Baietii Destepti din Energie nu putem sa rupem din afacerile noastre de APARTAMENT in perioada de CRIZA si trebuie sa participe, cotizeze numai fra_ierii romani la hoti_ile noastre girate de politicieni si acoperite de institutiile statului pe care voi scla_vilor le platiti sa ne pazeasca .

  IARNA nu-i ca VARA……SA INGHETATI BINE !

  Multumim cotizantilor pentru prosteritatea noastra,
  Asociatia Baietilor Destepti din Firme de Apartament !

 • – Din ENERGIE se fura cel mai mult si usor bani in Romania , este poate cea mai TARE NUCA MAFIOTA
  – Sumele furate din contracte de achizitii cu ponderea cea mai mare COMBUSTIBILII si TRANZACTIONAREA energiei electrice prin firme de casa, scuze apartament (investitii mici cu profit maxim) se prejudiciaza „STATUL” contibuabilul roman cu miliarde de euro anual.
  – ponderea pretului energiei electrice influentiaza toate produsele, economia si viata cetatenilor din Romania .
  – sa oprit proiectul infiintarii a 3-* COMAPANII ENERGETICE facut acum * ani de Comisia Parlamentara Economica din motive lesne de inteles…
  JOS CLANURILE MAFIOTE CARE CONDUC TARA

 • Videanu a reinnoit contractele cu „baietii destepti”?
  Hidroelectrica, societate aflata in plin proces de divizare, a reinnoit contractele de furnizare de energie la pret preferential, pe mai multi ani, cu „baietii destepti”. Decizia ar fi fost luata recent, in secret, in Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica.

 • Directorul Hidroelectrica confirma ca Alro a cumparat energie sub pretul de productie
  Directorul general al Hidroelectrica, Mircea David, a confirmat ca societatea Alro a cumparat pana la * iulie energie hidro sub costul de productie, dupa acea data pretul curentului fiind majorat cu *2%.

  „De cand am preluat mandatul la Hidroelectrica am inceput negocierile pe toate contractele bilaterale. O parte din ele am reusit sa le inchidem, cum e cazul contractului Alro la un pret superior. Am facut o crestere de *2% a pretului pana la 3* decembrie, urmand ca dupa 3* decembrie sa marim in continuare. Preturile erau sub costul de productie. Am acceptat de comun acord sa modificam contractul, discutia se face pe nivelul la care se face modificarea, noi tinand de o crestere in jur de 22 si 25 euro/Mwh. Tot ceea ce facem noi este ca preturile de livrare sa fie peste preturile de cost”, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.

 • D-lor directori,de ce mai stati in fruntea CET-ului daca nu ati facut nimic pt. ca acesta sa functioneze?
  Da de fapt ati spus :”sa traiti sefu”(Nichita fiind taticu);
  Pentru ce a mai fost nevoie de inca un director de marketing-auzi tu!der partidul sa traiasca PL de fapt el mai lipseasa aveti trei pardide in conducere si… a mers mai bine???
  Am ajuns de risul TARII!

 • Animalelor !! Nici de caldura nu mai avem voie ? Doobitocilor, tine-ti mii de oameni in sase si nu pot sa-si duca viata normal din cauza voastra . !!! JOS NICHITAAAA ! JOS !!!!

 • Dar locatarii care nu platesc cu lunile de ce nu sunt dati in judecata? De nenorocitii care nu au platit atat timp de ce nu vorbiti? Au beneficiat de apa calda si de caldura la fel ca cei care sunt la zi cu datoriile, dar pe nesimtiti nu-i trage nimeni de ureche.

 • deci am ajuns sa ne mancam intre noi…aia care sunt la zi cu intretinerea inseamna ca au bani si ar face bine sa taca si sa lase cetatenii saraci in pace…intradevar sunt si oamnei indiferenti care poate au si nu platesc ..insa la acei oameni se pot taia tevile la ei…dar cei care chiar nu isi permit , trebuie gasite solutii pentru ei..Toti cei care cotizam la stat , o buna parte din banii nostri sunt pentru a ajuta cei nevoiasi , care pentru dumnezeu chiar exista.nu pot fi toti bogati, dar nici nu putem sa ne lasam semenii sa moara.Credeam ac oamenii eu creier si sentimente.Cei ce nu au platit dar isi permiteau sa le fie taiate tevile din casa iar cei care nu isi permit sa se gaseasca solutii sa ii ajutam.oricare dintre bogatii care comenteaza aici poate ajunge maine sarac si cred ca iar placea sa fie ajutat de semenii lui si nu injurat.

 • De ce va legati de cei cu datorii? Eu n-am avut bani, nu am platit, treaba mea. N-am apa calda, nu voi avea caldura, treaba mea. Am venit eu la cineva sa cer ? Cit am avut bani am platit, dupa ce nu am avut bani nu am mai platit – trebuia sa ma debranseze atunci pentru neplata si iaca nu se mai faceau datorii. Naspa e de aia care au platit ? Ba deloc. Au consumat, au platit, iaca sunt mai corecti decit mine. NU O SA PLATESC NICI UN LEU DIN DATORIE, ce-o sa imi faca ? Trebuia sa ma deconecteze dupa a doua luna de neplata, ca la telefon, ca la curent sau ca la gaz. Aici s-a vrut sa se acumuleze datorii, iaca nu am mai platit de sase ani !

 • Definitia operationala a saraciei presupune stabilirea unui prag absolut (în functie de
  nevoile umane de baza) sau relativ (în functie de modul de viata obisnuit în
  societatea respectiva) care delimiteaza populatia saraca de restul populatiei.

  Definitia operationala în termeni absoluti: lipsa resurselor necesare pentru satisfacerea nevoilor de subzistenta
  SA TRAITI BINE !

 • Jean Constantin – Romanta pensionarului sarac :

  Si de nu s-o schimba Guvernul
  Eu nu mai ies din iarna viu.

  De mine nimeni nu se mai îndura,
  Iar cei ce se-ntrunesc în Parlament
  Dezleaga rebus, dorm sau se înjura,
  iar mie nu îmi dau niciun supliment.

  As vrea si eu o pensie mai mare,
  Macar de-un pastârnac sa-l duc la gura.
  Si eu vad ca tranzitia e buna,
  E buna doar pentru corupti ca fura

  Purcel când vad îmi lasa gura apa
  Si-ajuns acasa fac si eu banchet
  C-un morcov su cu trei fire de ceapa
  Si beau un Murfatlar din robinet.

  Rusine,…. am ajuns azi de unde am plecat inainte de *9*9 !!!

 • Vreti o uneal+ta basista si lin+gau de c+wr basist sa faca ceva bun pentru Romania ?
  Este prea pro+st pentru secolul asta sa inteleaga PITICUL utecistul cu creier spa+lat, mersul economiei si democratiei in Romania

  SUNT JE+GURI PDL CARE FAC NUMAI RAU TARII si POPULATIEI !

 • Masmedia anunta ca la Iasi se vand in fiecare saptamana circa saizecide boilere pentru incalzit apa.Cei care au datorii la CET si nu pot sa isi puna centrale termice de apartament ar face bine sa se debranseza si sa isi cumpere calorifere electrice cyu care sa incaklzeasca o camera si nu un apartament.Guvernul sustine ca v-a da bani numai la oamenii cu venituri mici si v-a da subventii la CET-uri. Deci cei cu venituri mici ar trebui sa primeasca bani pentru incalzire cu curent electric tot asa cu altii folosesc lemne sau carbuni.Cu datu in judecata nu iese nimic deoarece despagubirile trebuie platite tot de cei care sunt bransati la CET. Au de castigat doar avocatii nu populatia.

Adauga un comentariu