Actualitate

Nu au studii muzicale, dar ceea ce fac ei te lasa fara cuvinte! Muzica lor se aude in toata Europa – FOTO, VIDEO

Publicat: 17 iun. 2015

@ Inca de copil acest barbat a inteles ca vocatia lui este muzica @ Fara a avea niciun fel de studii, canta zeci de melodii „dupa ureche” @ Pe strazile din capitalele europene rasuna sunetele ce ies din acordeonul artistului de ocazie @ Muzica a fost transmisa din tata in fiu, in acest sat

Dupa ce strabati cativa kilometri buni plecand din inima Iasului, intri in comuna Lungani. O comuna in care exista cate o poveste in fiecare casa, un loc in care seara vine greu, iar diminetile incep devreme. In fiecare familie de rromi din aceasta comuna exista cate o poveste transmisa din generatie in generatie prin grai viu. Oamenii de aici nu au studii superioare, de fapt multi dintre ei nu au fost niciodata la scoala, dar asa le-a fost lor scris in cartea vietii. Cu toate acestea, chiar daca nu au niciun fel de diploma, de la multi dintre rromii de acolo ai de invatat cate ceva.

Ieri, reporterii BUNA ZIUA IASI au ajuns in satul Zmeu, din comuna Lungani. Indata ce pasesti pe drumul pietruit si zaresti bordeiele mici facute din lut intarit cu paie si acoperisurile peticite, simti ca intri intr-o alta lume. De fapt, lumea rromilor din Zmeu este diferita. Toti se cunosc intre ei, se repecta, iar intre copii nu a existat niciodata dusmanie. Acolo, in satul Zmeu, reporterii l-au gasit pe Petrea Lupu, cunoscut printre localnici drept Bobi. Acesta s-a nascut intr-o familie de lautari, iar de la tatal sau a mostenit talentul. Inca de cand era copil degetele ii alunecau pe clapele acordeonului, chiar daca instrumentul muzical ii depasea propria greutate. Ulita satului s-a umplut de copii si vecini imediat dupa ce Bobi a apasat pe cateva clape, iar satul a prins viata sub acordurile muzicale. Asa se intampla de fiecare data cand se aude muzica in satul Zmeu. Rromii uita de necazuri si timp de cateva minute inima lor este linistita.

Muzica este o parte din viata lor

In acest satuc, multi dintre rromi cocheteaza cu muzica, in schimb doar cativa reusesc cu adevarat sa transforme aceasta pasiune in arta. Rromii canta la mai multe instrumente, cum ar fi acordeonul, tobele si vioara, fiecare fiind „bun” pe instrumentul sau. „Cant de cand eram mic. Am invatat de la tata si acum imi intretin familia prin muzica. Merg si in Italia sa cant si castig cate zece, douazeci de euro pe zi. Nu se merita sa fac asta, dar altceva nu am invatat. Acum am trei copii si trebuie sa ii cresc. Stiu sa cant la vioara si la tobe”, sustine unul dintre lautarii din satul Zmeu.

Barbatul are o vioara destul de veche, pe care se cunosc prea bine zecile de ore de cantat. Nu este primul lui instrument, a mai avut cateva, insa toate s-au stricat. Acum nu isi permite sa isi cumpere o vioara noua, pentru ca un instrument nou, de calitate, ar depasi usor cateva mii de lei. Cu ajutorul cunostintelor sale muzicale barbatul a reusit sa viziteze multe dintre tarile din Europa. Cu toate ca majoritatea oamenilor cred ca lautarii sunt rromi instariti care castiga bani usor, in satul Zmeu lucrurile nu stau deloc asa. Casele lautarilor sunt simple, nu au turnulete si nici curti in care sunt parcate masini de sute de mii de euro. Modestia ar fi cuvantul care pluteste peste intregul sat. Majoritatea rromilor din acest sat sunt pusi in fata unor situatii dificile, iar copiii acestora, de asemenea, nu stiu ce inseamna o viata lipsita de griji. Cu toate acestea, atat timp cat pe masa din fiecare bordei exista bucate pentru toti membrii familiei, rromii sunt fericiti. Acum, vara, linistea din sat aproape ca a disparut. Zeci de copii strabat fiecare colt de sat in cautarea unor povesti pe care nu le vor uita niciodata si le vor povesti si ei la randul lor generatiilor urmatoare.
Adauga un comentariu