Eveniment-Social

Nu ai fi crezut ca vei trai asa ceva! Un loc simbolic pentru orasul Iasi va fi transformat radical – FOTO

Publicat: 21 oct. 2014

@ Totul este legat de o cladire unica in intreaga tara @ Istoricii au reusit sa aduca in prim-plan, recent, date extrem de valoroase despre acest monument  @ Putini sunt cei care mai sperau sa se intample asa ceva

In maximum doi ani, Iasul va beneficia de finalizarea reabilitarii si restaurarii unui loc simbolic! Acesta este situat chiar in centrul urbei. Istoricii au reusit sa aduca in prim-plan, recent, date extrem de valoroase despre acest monument. Este vorba de cladirea Mitropoliei Vechi, biserica cu hramul Sfantul Gheorghe de pe bulevardul Stefan cel Mare.

Povestea unui loc sfant al orasului

Anul acesta, in cadrul lucrarilor de restaurare si reabilitare ale Ansamblului Mitropolitan au fost facute descoperiri arheologice importante. Vorbim de un zid, extrem de valoros, care ar putea proveni fie de la vechea Mitropolie, Biserica Alba sau Stratenia. La acest moment nu pot fi spuse mai multe dar, cu siguranta, este vorba de vestigii cu o vechime de peste trei secole. „Lacasul a fost construit dupa 1760, de mitropolitul Gavriil Callimachi, fratele domnitorului de atunci, care a fost ales si mitropolit de Tesalonic. De atunci, timp de mai bine de un secol, biserica a servit drept Catedrala Mitropolitana. Mai multi mitropoliti au fost hirotoniti in aceasta catedrala sau isi afla mormintele aici. In urma unui incendiu, biserica si-a pierdut turlele si acoperisul original… Catapeteasma bisericii, prin valoroasa sculptura, este o capodopera a barocului balcanic. Icoana de hram si cea a Mantuitorului au fost pictate, la 1805, de Eustatie Altini„, arata istoricul Sorin Iftimi.  

Marturii despre trecutul unui simbol al ortodoxiei romanesti

Pe de alta parte, datele istorice despre fosta Biserica Stratenie arata ca lucrarile au inceput inca de la 1682 si au fost finalizate in 1695. Lacasul a fost ridicat de Anastasia Duca, sotia domnitorului Gheorghe Duca, zidit cu piatra si avea un singur turn. Dupa ce a fost ridicat, noul domn, Constantin Duca „a facut si case domnesti la Mitropolie”, conform cronicarului Miron Costin. Mai departe, la 1711, inclusiv Tarul Petru a vizitat Biserica Trei Ierarhi si a ajuns si la Stratenia.

La 1734, domnitorul Constantin Mavrocordat a acordat unele scutiri si venituri anuale Mitropoliei pentru a fi zugravita si a fi imprejmuita cu zid de jur imprejur si cu chilii… Totusi, abia la 1749, Mitropolitul Nichifor a facut zidul de piatra. Abia la 1761 a inceput ridicarea Bisericii Sfantul Gheorghe, de catre mitropolitul Callimachi. Tot el a decis si desfacerea zidului dintre Mitropolia Veche, Biserica Stratenia si Sfantul Gheorghe, pe la 1766. Ideea înaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, i-a apartinut domnitorului Mihail Sturdza si mitropolitului Veniamin Costache.

Hrisovul domnesc din 8 august 1826, emis de Ionita Sandu Sturdza, Domn al Moldovei între 1822 – 1828, privind lucrarile de proiectare si construire a noii biserici, este considerat a fi actul de nastere al Catedralei Mitropolitane. Edificiul actual a fost ridicat pe locul unde s-au aflat doua biserici mai vechi: Biserica Alba, din secolul al XV-lea, si Biserica Stratenia, din secolul al XVII-lea. S-a lucrat mai întâi între anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Gustav Freywald, Bucher si Mihail Singurov. Pe 23 mai 1857, bolta centrala s-a prabusit, biserica ramânând nefolosita în urmatoarele doua decenii. În anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile s-au încheiat în anul 1887„, se arata in documentele despre cladire.

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperiri arheologice surprinzatoare in subsolurile Mitropoliei – GALERIE FOTO IN PREMIERA

Citeste si: Au iesit la suprafata secretele ascunse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

Citeste si: Noi descoperiri arheologice pe santierul de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei




Adauga un comentariu